Een verbleekte variant van Aromatics Elixir, of fijner dan het origineel?

04:53 - 02:56
luistertijd 04:53 - leestijd 02:56

In de herfst van 2014 kwam Clinique uit met een nieuw flanker op de befaamde Aromatics Elixir; Clinique Aromatics In White. Aromatics Elixir was Cliniques eerste parfum, gecreëerd in 1971 en een waanzinnige bloemige chypre. Als je niet bekend bent met deze klassieker, dan heb je haar ongetwijfeld wel eens ergens waargenomen, want het is nogal een sillagebom.

Gemoderniseerde flanker van de Grand Lady

Elixir staat onder liefhebbers bekend als een ongeëvenaard parfum, een mossige diva, en onder dis-likers als een scherp en zwaar parfum dat een ruimte vult en omstanders de adem beneemt.  Het is uit duizenden te herkennen. Je houdt er van… of niet. In mijn jongere jaren was Elixir niets voor mij. Ik vond het veel te zwaar, maar inmiddels kan ik van een enkel spraytje, verdeeld over mijn polsen en hals, zeker genieten.

Dit onderscheidende parfum heeft nu dus een flanker gekregen en ik was ontzettend benieuwd hoe de redelijk onbekende parfumeur Nicholas Beaulieu het er van af gebracht heeft. Een opvolger van zo’n karakteristiek parfum, dat is gedurfd! Haar naam is Aromatics In White.

In de parfumerie is een flanker een parfum dat volgt op een bestaand, vaak succesvol parfum. Veel flankers zijn variaties op het origineel, ze delen bijvoorbeeld geurnoten. Andere flankers delen enkel de naam. Ook komt de verpakking vaak overeen, meestal met een klein verschil in kleur of decoratie.

Aromatics in White

Oriëntaalse bloemengeur

Aromatics in White is een warme bloemige geur, eerder oriëntaals dan chypre, zoals haar grote voorgangster was. Clinique omschrijft de geur als een zelfverzekerd samenspel van sereen hout, transparante bloemblaadjes en warme amberaccenten.

Clean en chique

De fles heeft dezelfde vorm als Cliniques allereerste geur,  maar dan volledig in wit uitgevoerd. Het geeft een cleane en chique uitstraling. De geur is daarom zo verrassend, omdat Aromatics in White alles behalve clean ruikt. Ze is zacht en warm, dicht op de huid. Daar is de musk verantwoordelijk voor.

Compositie

Aromatics In White opent met pittige szechuanpeper, groen viooltjesblad en labdanum. Het bloemige hart bevat frisse roos, oranjebloesem en aardse en houtige patchouli. In de warme basis ruik je ambergris, musk, benzoïne en vanille.

Patchouliroos met een snufje groen

Bij de eerste spray ruik ik een enorme hoeveelheid roos en patchouli, heel vol en weelderig. Een heerlijke volle oriëntaalse bloemengeur. Daarna komt het groenere chypre-aspect om de hoek kijken. Het is waarschijnlijk het viooltjesblad dat de geur wat groen poeder geeft, een pittig groen snufje dat verwijst naar haar klassieke chypre-zus.  Maar de echte hoofdrol blijft het eerste half uur voor de roos en de patchouli, die samen een heerlijk spelletje spelen.

Warm woestijnzand

Na de weelderige opening wordt Aromatics In White een stuk zachter. Roos en patchouli zijn uitgespeeld en komen op adem op een bedje van amber, benzoïne en musk. Die warme amberachtige basis is verrassend droog en zelfs een beetje poederig, ondanks de aanwezigheid van vanille. De basis geeft warmte en droogte af, de geur van woestijnzand. Het is een hele fijne bodem waar ik ook nog steeds dat pittige groentje ervaar. Ik ruik niet echt een overeenkomst met Elixir, maar de geur heeft zeker onder dat warme oriëntaalse bedje een pittige mosje zitten. Of misschien is het een viooltjesblaadje dat uit de patchouliaarde opsteekt.

Balsemachtig gevoel

Uiteindelijk ervaar ik Aromatics in White als een warme huidgeur; zwoel, zacht en warm. Ik ruik een klein bloemetje met wat amberhout en veel musk, maar alles is zacht en luchtig met een balsemachtig gevoel. De geur heeft van begin tot einde nog wat pittigs groens in zich, waardoor ze dat luchtige blijft behouden. Aromatics In White is subtiel aromatisch en toch dicht op de huid.

Lijkt op….?

De combinatie van roos, musk en patchouli met een vleugje oranjebloesem doet mij een beetje denken aan de muskgeuren van Narciso Rodriguez, maar ook aan de meer balsamische en houtige White Patchouli van Tom Ford en – zeker bij de opening – aan de pittige rozenchypre Une Rose Chyprée van Tauer Perfumes. Aromatics In White heeft van al deze geuren iets weg, maar is ook heel fijn eigenzinnig.Profielfoto Cindy

Fijner dan het origineel

De warme amberachtige rozengeur die samensmelt met je huid, en met een vleugje groen. Ik vind het zalig, en veel interessanter dan de vele andere oriëntaalse bloemengeuren die er zijn.

Jammer is wel dat de geur na enkele uurtjes op de huid weg is. Bijsprayen is een must.

Lees ook