Een geslaagd unisex parfum, mooi voor de lente.

04:48 - 02:52
luistertijd 04:48 - leestijd 02:52

Bijzonder……want de geur is unisex!

Twee jaar na haar eerste lancering komt Lady Gaga nu met haar tweede parfum, Eau De Gaga. Heel eerlijk gezegd was ik niet gecharmeerd van haar eersteling Fame, een eau de parfum met een innovatieve formule die in de flacon zwart was, maar transparant werd bij het aanbrengen op de huid. Qua parfum bleek het een fruitige bloemengeur die veelbelovend opende maar weinig van haar beloftes inwilligde.  Met ingrediënten als Belladonna en wierook had ik er misschien teveel van verwacht maar bleek het toch een doorsnee celebritygeur te zijn, erg zoet en helaas voor mij, zonder diepgang.

De essentie van Lady Gaga

Lady Gaga en haar parfumeriehuis Haus Laboratories gooit het met Eau De Gaga over een hele andere boeg.  Parfumeur Ursula Wandel  kreeg de opdracht de essentie van Lady Gaga in een mysterieuze  geur te vangen. Het moest een gevaarlijk en gewaagd parfum zijn dat zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden. Want de pay-off luidt: ‘ For the adventurous woman and the man who loves her’….

Geslaagde variant op de eau de cologne

In dat laatste is de parfumeur zonder meer geslaagd. Eau de Gaga blijkt namelijk een prima variant op de aloude eau de cologne te zijn. Een eau de parfum met sprankelende limoen, een rijke en intense bloemnoot van wit viooltje, een subtiel houtaccent en een primitieve en verleidelijke sensuele leernoot. Dat klinkt in ieder geval spannend.

Thee!

De opening is heerlijk fris, met veel limoen en meteen al het viooltje, niet wit maar eerder groen. Dat geeft de geur iets plantaardigs mee. Ook ruik ik onderin leer, en dat tezamen geeft een frisse en toch warme  groene geur af die me heel bekend voorkomt; ik ruik Earl Grey thee! Ik weet niet of het bewust gedaan is, maar de associatie met thee is niet zo vreemd, aangezien Lady Gaga bijna overal waar ze komt wordt gezien met een kopje thee in haar hand. Primitief en sensueel is de geur dan nog lang niet. Wel erg lekker! Ik wacht dus maar even af.

eau de gaga full

 

Unisex viooltje

Na een dik half uur zwakt de thee-associatie een beetje af, en wordt de geur bloemiger. Wat is dan ruik is een frisgroen viooltje met wat hout in de basis. Het viooltje ruikt in dit geval niet al te poederig dus de geur is zeker aantrekkelijk voor zowel dames als heren. Het leer is inmiddels allang verdwenen maar heeft zijn dienst al bewezen bij de goede eerste indruk. Die indruk is niet echt veranderd, ik ruik nog steeds geen verleidelijk parfum maar wat ik ervaar is zeker aangenaam.

De geur is te allen tijde fris en bijna aromatisch, met veel frisgroene viooltjes en onderin een donkere stoere laag van een vleugje leer en hout. Die onderlaag maakt dat de geur niet zo transparant en luchtig is als de gemiddelde eau de cologne, maar het geeft de geur wel wat meer diepte.  Eau De Gaga is een geslaagd unisex parfum en valt voor mij ergens tussen de colognes en theeparfums in.

Fris parfum in een krachtig silhouet

Omdat het oog ook wat wil, en we hebben het hier natuurlijk wel over een parfum van de extravagante popprinses, kijken we ook nog even naar de verpakking. Die is zoals het parfum zelf, strak en met een heldere belijning, overtuigend en krachtig. De flacon heeft een zwart glanzende finish, met een zilveren plaatje met daarop “Paris – New York” en het nummer 001, de stilzwijgende belofte voor een  lang succesverhaal? De twee steden staan volgens Gaga symbool voor de kosmopolitische kijk op de wereld van Haus Laboraties.

cindy-lensveltCindy besluit: Niet gewaagd, wel geslaagd

Dan nog het idee achter de geur, die mysterieus, gevaarlijk of gewaagd zou moeten zijn. Zo kan ik Eau De Gaga absoluut niet noemen, maar het is wel een goede geur zonder poespas en opsmuk. Misschien niet helemaal zoals Lady Gaga het voor ogen stond, maar ik ben er blij mee. Als je nog op zoek bent naar een frisse lente- of zomergeur, als je houdt van Balenciaga l’Essence of Bvlgari Eau Parfumée au The Vert, dan zou ik je zeker willen aanraden Eau De Gaga eens te testen.

Het valt me overigens op dat de retail deze geur inschaalt onder de mannenparfums, hoewel deze absoluut niet mannelijk danwel typisch vrouwelijk is.

Lees ook