De winnaar van de Astir Awards!

05:37 - 03:22
luistertijd 05:37 - leestijd 03:22

Laten wij vandaag eens iets anders doen. Een beetje magie bedrijven. Het lijkt me passend bij de lange donkere winterse avonden. Wij gaan een zwarte ei met een elixer van de eeuwige roem bevrijden uit de klauwen van een monster. En daarna gaan wij ons verdiepen in de gevaarlijke geheimen van de ultieme schoonheid. Hebben jullie mij al door? Want ik deel nu mijn evaring met het parfum Fame van Lady Gaga. Een ware diva die ons elke keer weet te verrassen met haar schokkende, grensverleggende en uitdagende acts. En elke act is een ware experience.

Haar parfum Fame is daarbij geen uitzondering. Nog lang voor de lancering van de geur stond internet vol wonderlijke geruchten over het nieuwe parfum. Het zou gebaseerd zijn op een bloedsample van Lady Gaga en haar DNA bevatten zodat iedere fan haar letterlijk op de huid kan dragen. Naast bloed zou het ook de noten van sperma verbergen. En ook het extract van de giftige wolfskers zou een deel uitmaken van deze lugubere gifdrank.  Vol spanning zaten alle fans te wachten op de lancering van het nieuwe parfum. Want wat is het uiteindelijk geworden?

Ik krijg een zwart verzegeld doosje in mijn handen met een goudkleurige zegel aan de bovenkant. Het doosje is versierd met de goudkleurige randjes en een tekening van iets wat op een mechanische klauw lijkt. “Black fluid” – lees ik aan de onderkant. De verpakking in zwart en goud heeft een luxe uitstraling en geeft mij een mysterieuze indruk. En het wordt alleen maar sterker als ik het flesje uit het doosje haal. Het lijkt op een zwarte ei vastgehouden door de monsterlijke klauw (en tevens het dopje). Ik ben wel aangenaam verbaasd als ik ontdek, dat het dopje van metaal is gemaakt en niet van plastic in tegenstelling tot wat tegenwoordig zo gebruikelijk is, maar goedkoop uitziet. Maar dat is niet alles. Want ik merk, het is geen glas, maar de vloeistof zelf wat ondoorzichtig zwart is gekleurd. Bijzonder, want letterlijk ‘zwart parfum’. Zou het vlekken achterlaten op de kleding?

Volgens de gedachte achter het concept zou de vloeistof totaal zwart moeten zijn als ziel van de roem. Maar na het spuiten zou de kleur helemaal verdwijnen zoals de roem ook vrij snel weg kan gaan. En inderdaad, de lichtdonkere plek verdwijnt heel snel. Het concept is eigenlijk niet nieuw. Want er bestaat al een donkerblauw gekleurd parfum op de markt die vlekkeloos verdwijnt na het spuiten. Wode Paint van Boudicca gecreëerd door Geza Schoen wordt hierdoor ook een blauw bloed parfum genoemd. Maar de zwarte kleur van Fame is uniek. Want bij de uitwerking van het concept bleek ondoorzichtige zwarte kleurstof wat vlekkeloos verdwijnt lastig te verkrijgen zijn. Van alle aangeboden samples van de nieuwe geur was er maar één van Firmenich die aan de eisen van de “black fluid” kon voldoen.

De geur is opgebouwd rond de noot van de wolfskers of belladonna. Het is een struik met de macabere reputatie. Men geloofde dat het een rustplek van de duivel was. En volgens de anderen schuilde er een verleidelijk mooie vrouwelijke demon tussen de takken en de bladeren van de wolfskers. De bessen van belladonna zijn zeer giftig. Een kleine handjevol is al genoeg om naar je voorouders te vertrekken. Maar ook in de kleinere hoeveelheden is het een gevaarlijk bes, die gekte (of in de moderne termen ‘acute psychose’) kan veroorzaken. En tegelijkertijd stond belladonna vroeger ook bekend als een schoonheidsmiddel. Met water verdunde bessensap werd in de ogen gedruppeld en op de wangen gesmeerd. De pupillen werden hierdoor groter en de wangen kregen een rode gloed. Spelen met gevaar als offer voor de ware schoonheid. Echt iets voor Lady Gaga. Er zit natuurlijk geen wolfskersextract in het parfum, maar in een parfumlaboratorium samengestelde essence met belladonnageur. Ik weet trouwens niet eens hoe de wolfkers ruikt en of het überhaupt een herkenbare geur heeft. Wel  bewonder ik de creativiteit van een parfumeur die zo’n geur kan nabootsen of soms zelfs een niet bestaande geur creëren.

Maxim concludeert:

Als ik Fame op mijn huid spuit, dan gaan de opgebouwde spanningen en mysterie snel weg. Er is niets in de geur wat ik gedurfd, spannend of gevaarlijk kan noemen. Het is een zoete lieve fruitig en bloemige compositie zoals de vele andere celebritygeuren. Het is een heerlijke geur voor de jonge meiden en de liefhebbers van sprookjes en de kleur roze. De geur opent zich met een zoet bessensiroop. Zou het de belladonna zijn? Of is het gewoon de oude bekende zwarte bes? Daarnaast ruik ik een geconcentreerde abrikoos en een bloemensiroop van jasmijn. De geur blijft lineair, verandert nauwelijks in de tijd en blijft lang aanwezig. Het is lekker, zoet, lief en fruitig. Je kan er vele jonge meiden blij mee maken. Het is een heerlijke Barbiegeur! Maar er zit helaas weinig van de beloofde gevaarlijke mysterie in de geur terug.

Lees ook:

Lees ook