Balenciaga Paris L Essence parfum Balenciaga Paris heeft een Fifi Award 2011 gewonnen (een soort Oscar in de parfumwereld) als de beste damesgeur in het luxe segment.

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

balenciaga paris l'essenceBalenciaga Paris L Essence parfum

Balenciaga Paris heeft een Fifi Award 2011 gewonnen (een soort Oscar in de parfumwereld) als de beste damesgeur in het luxe segment. En helemaal terecht! De verfijnde geur, stijlvolle verpakking en bescheiden presentatie hebben Balenciaga Paris heel bijzonder en onderscheidend gemaakt. Geïnspireerd door het eigen succes heeft er nog een tweede geur achteraan gebracht: Balenciaga Paris L’Essence . Als elke andere geurenliefhebber hield ik mijn hart vast – zou de nieuwe flanker toch niet ondergaan aan het succes van zijn voorganger? Maar de nieuwe geur heeft mij op aangename wijze verrast. Het zal op geen enkel vlak onderdoen voor zijn voorloper.

De zoetige geur van een bosbodem

Als ik deze geur op mijn huid spuit, dan voel ik een zacht voorjaarsbriesje om  me heen. Je kent het wel – een frisse, maar niet koude wind die je huid op een aangename manier streelt. Gevuld met de groene sappige geur van een vers gebroken stengel, een welriekende bloemengeur, de iets zoetige geur van de bosbodem en een vleugje van vochtig boomschors. Zo’n voorjaarbriesje kan je drukke gedachten to rust brengen, en je hart met hoop vullen. Als ik het ruik, dan wil ik graag even naar buiten gaan – een wandeling door het parkje te maken of even naar het bos gaan. Lekker ver weg van de drukte en even op mijzelf zijn samen met de geur.

Ode aan het viooltje

Maar wat zit erin wat mij zo raakt en verbaast? Balenciaga Paris L’Essence is een ode aan het viooltjesblad. Het is een mooie combinatie van volle groene geur die aan een gebroken stengel doet denken met zoete en licht bittere, wrange aspecten. Een bijzonder ingrediënt, en niet de makkelijkste om er verliefd op te worden. Maar in deze geur is het zo mooi gepresenteerd. De scherpe kanten zijn verzacht door bloemen waaronder ook een zoet en poederig aspect van viooltje. In de topnoten is het verfrist door de geur van gras en verse blaadjes. En in de basis is het verlengd met transparante houtnoten, die mij aan de natte schors doen denken. Zo’n die je ruikt in het bos als het net geregend heeft. En ergens in de diepte ruik ik de poederige en aardse aspecten van eikenmos. Viooltjesblad wordt heel vaak in de mannengeuren verwerkt vanwege zijn scherpe karakter. Maar het is bijzonder hoe verfijnd, bloemig en vrouwelijk het hier ruikt.

Subtiel, voor de dag

Balenciaga Paris L’Essence heeft een subtiele aura en is zeer geschikt voor de dag.  Liefhebbers van de minimalistische stijl van Jean-Claude Ellena  zouden het zeker moeten proberen. Toch hoor ik ook dat mensen het te sterk vinden. Wellicht voelt het nog wat onwennig om viooltjesblad in een damesparfum te verwerken?

Als je verlangt naar het voorjaar, ruik dan eens aan L’Essence. Op mijn huid blijft deze geur niet lang aanwezig. Ik moet hem een paar keer per dag opnieuw aanbrengen. Op de kleding blijft het veel langer hangen.

Olivier Polge

De neus achter deze geur is Olivier Polge, eveneens de ontwerper van de oorspronkelijke geur Balenciaga Paris. Hij heeft meer hits op zijn naam staan, zoals Dolce & Gabbana The One for Man en Victor & Rolf Flowerbomb (samen met Carlos Benaïm en Domitille Bertier). Hij heeft al eerder aan de scheidslijnen tussen dames- en herengeuren getrokken met zijn creatie Dior Homme, waarin hij iris en vanille rijkelijk verwerkte.

Mannen die het karakter van Balenciaga Paris L’Essence aantrekkelijk vinden, maar net te bloemig om het zelf te dragen kunnen ook andere werken van Olivier Polge proberen – F van Salvatore Ferragamo of Kenzo Power. En dames die juist meer bloemen in de viooltjesgeur zoeken zullen vast blij worden van Violet Blonde van Tom Ford. Voor een minder groene en zachtere variant verwijs ik naar de voorganger van deze geur – Balenciaga Paris.

Lees ook