Sprankelend boeket van roos, viooltje en saffraan

04:38 - 02:47
luistertijd 04:38 - leestijd 02:47

L’Occitane Arlesienne

De ultieme Française woont in het zuiden

Het nieuwe parfum van l’Occitane En Provence is gebaseerd op de ultieme Franse vrouw. Dat is in dit geval niet de understated chique Parisienne, maar een dame uit het zuiden van Frankrijk, met een bijpassend temperament en joie de vivre. Zij is afkomstig uit Arles, een stad gelegen in de zonnige Provence. Zij is de Arlésienne.

Ode aan de meiroos uit Grasse

De Provence is de thuisbasis van vele parfumhuizen. De bodem en het klimaat daar lenen zich perfect voor het maken van grondstoffen voor parfums. Rozen, jasmijn, lavendel en mimosa bloeien er weelderig. Befaamd is met name de speciale rozensoort die in dé parfumhoofdstad Grasse wordt geteeld, de Rose de Mai oftewel meiroos. Arlésienne is gecomponeerd rondom deze bijzondere Grasseroos, die elegant is en lastig te temmen.

Alweer een rozengeur?

Arlésienne is niet de eerste rozengeur van l’Occitane. Rose De 4 Reines, Fleurs Merveilleuses, Pivoine, Rose des Champs… en dat is nog maar een kleine greep uit het oeuvre. L’Occitane doet roos veel en goed. Deze variant is weer net een beetje anders dan de voorgaande. Het is een sprankelende en vrolijke rozengeur met viooltjes en saffraan.

L’Occitane En Provence Arlésienne collectie

Een beetje pit met saffraan

Om precies te zijn is de geur als volgt opgebouwd: In de top zit een peperig randje van saffraan met een fris mandarijntje. De mandarijn laat zich maar heel even zien, maar de saffraan blijft de hele tijd op de achtergrond aanwezig. Saffraan kan nogal droog en scherp aandoen maar hier is hij heel genuanceerd en geeft net een vleugje pit.

Viooltjes geven de geur extra body

De meiroos in het hart van de geur ruikt natuurlijk en realistisch. Ze wordt aanvankelijk een tikje zepig door een lelietje-van-dalen in het hart, maar daaronder zitten zoete viooltjes die de roos meteen ook wat houten stevigheid geven.

Een zoete roos met diepgang

Je hebt verschillende soorten viooltjes. Snoeperige, bloemige, groene of poederige viooltjes. De viooltjes in Arlésienne vallen in de categorie bloemig en ruiken vers geplukt, fris en zoet, met een donker houtaccent. De roos wordt door deze viooltjes al snel voller en zoeter van karakter, mede ook dankzij het  sandelhout en de tonkaboon die de geur mooi afronden. Die extra toevoegingen aan de roos geven de bloem diepgang waardoor ze wel zoet maar niet te frivool of meisjesachtig wordt.

In de laatste fase is Arlésienne nog steeds een mooie roos, maar dan fluisterend zacht met romig hout en echte viooltjes.

Vrolijk en lieflijk

De verpakking heeft de huisstijl van l’Occitane: Simpel maar stijlvol. Het doosje is lekker opvallend in fel koraalroze, met daarop een paar frisse paarse bloemetjes.  Ik word er vrolijk van. De belettering is zowel op het doosje als de flacon in roségoud, net als de dop van de flacon.

De flacon zelf oogt ouderwets op de goede manier. Hij is rechthoekig in de stijl van goede oude eau de colognes en zou daarom niet misstaan in een klassieke badkamer. De fles is van glas met op de voorkant de gouden belettering  en aan de achterkant is het bloemetjesmotief van de doos doorgevoerd in het bewerkte glas. Een lieflijk detail.

cindy-lensveltDe stille heldin

Volgens l’Occitane is Arlésienne als geen ander. Ze is de stille heldin die opvalt door afwezigheid in een toneelstuk in drie akten van Daudet, waarin voordurend over haar wordt gepraat maar ze nooit te zien is. Precies zoals dit parfum, haast afwezig maar toch waarneembaar.

Fluisterzachte roos

Arlésienne is een eau de toilette en blijft dan ook niet lang hangen. Gedurende de dag een beetje bij sprayen is zeker een must. Het sillage is ook beperkt. Dat laatste is vooral voor vrouwen die niet graag zware parfums dragen een mooie bijkomstigheid. Wie Arlésienne draagt zal dan misschien weinig complimenten vangen over haar parfum, mensen zullen zeker onthouden dat ze lekker rook.

Als je dus op zoek bent naar een fijn rozenparfum, dan is deze eau de toilette zeker het overwegen waard. Ze ruikt natuurlijk, is prettig subtiel maar heeft een pittig randje. Naast parfum zijn ook er showerproducten, haarproducten, een geurkaars en zelfs een lipbalm verkrijgbaar.

Lees ook