Couperose moet je op een manier behandelen die je nou net niet verwacht, lees maar…

07:26 - 04:27
luistertijd 07:26 - leestijd 04:27

Een lezeres stuurde onlangs een brief met een brandende vraag: “Wat kun je doen tegen couperose? Is er iets dat écht helpt? Met name op de wangen en kin.”

Wij legden de vraag voor aan onze huidexpert Marielle Eggenkamp, ze geeft uitgebreid advies.

Marielle_praktijk_huidcoach_hannah

Bij deze vraag moet ik onmiddellijk denken aan mijn allereerste stagedag bij de kliniek voor huidverbetering van Hannah Hakze. De eerste behandeling waarbij ik mee mocht kijken, was een couperosebehandeling. Het betrof een dame van middelbare leeftijd met een paarsblauw gezicht. Wat ik op school had geleerd was dat we hier heel erg voorzichtig mee om moesten gaan. Kalmerende maskers, wattenschijfjes op de wangen, met de vapozone, dat soort werk.

Doorbloeding stimuleren

Hannah had echter een heel ander idee bij een couperosebehandeling en wat me het meest is bijgebleven is dat ze een masker aanbracht om de doorbloeding te stimuleren. De huid van de mevrouw werd zo mogelijk nog roder en ze vond het ook niet bijzonder aangenaam. Haar “hart klopte in haar wangen” toen ze naar huis ging. Ze kreeg het masker ook mee voor thuis en ze moest het dagelijks aanbrengen. Ik was flabbergasted en vroeg me af waar ik in godsnaam was beland. Dat was niet wat ik op school leerde! Toen de mevrouw na een week weer terug kwam, was haar gezicht echter beduidend minder paars en in de weken die volgden nam dat alleen maar verder af en zag haar huid er beter uit. Ik zal uitleggen hoe dat zit.

Wat is couperose?

We spreken over couperose als er ergens in het gelaat een verzameling verwijde haarvaatjes te zien is. Een enkel verwijd haarvaatje noemen we een teleangiëctasie, kortweg tele. En een verzameling tele’s noemen we dus couperose. Dit is vaak op de wangen gesitueerd, maar kan ook neus, kin of voorhoofd betreffen. Of allemaal tegelijk natuurlijk. De aanleiding is zwak bindweefsel van de vaten. Dit is in aanleg aanwezig, maar kan door omstandigheden verergeren. Je ziet het veel bij buitenmensen. Meestal zie je bij couperose de vaattekening heel duidelijk zichtbaar op de huid. Soms is de couperose zodanig ernstig dat het bloed uit de vaten treedt en de vaattekening niet meer zichtbaar is. Als je dan op de huid drukt is het ook niet “weg drukbaar”. Dat lukt alleen als het bloed IN de vaatjes zit.

Dunne lijn tussen couperose en rosacea

Roodheid zonder verwijde haarvaatjes noemen we erytheem. En dan is er ook nog rosacea. De lijn tussen couperose en rosacea is soms onduidelijk. Omdat rosacea in verschillende fases voorkomt, kan couperose soms ook een 1e fase rosacea zijn. Als je huid snel pijnlijk is of als je bij blozen of inspanning langer warm en rood blijft als gebruikelijk, dan heb je misschien rosacea. Dit is weer een ander probleem.

Bij couperose zien we dat door de verwijding van de vaatjes het bloed niet goed doorstroomt. De druk is als het ware weggevallen. Het bloed is daardoor arm aan zuurstof. Wat daar nog bijkomt, is dat de wanden van deze vaatjes te zijner tijd wat gaan verharden. Ook dit helpt niet met betrekking tot een goed functionerende huid.

 Hannah’s behandelmethode

De gedachtegang van Hannah was dus eigenlijk heel logisch. Zuurstofarm bloed, zodanig ernstig dat het uit de vaten is getreden en een blauw paarsige kleur heeft aangenomen, wat echt wijst op zuurstoftekort. Hierbij is de oplossing om de doorbloeding zodanig te stimuleren dat het overtollige bloed wordt afgevoerd uit de huid en er zuurstofrijker bloed door de vaatjes wordt gevoerd. En het werkte en werkt nog steeds!

Zuurstofarm bloed

Als ik te maken krijg met een couperosehuid die echt gestuwd is, probeer ik eerst de doorbloeding aan te zetten middels bindweefselmassage en pas ik het Active Mask van hannah toe. Dat verdun ik dan wel behoorlijk met Sensitive Skin Lotion en ik buffer de huid op voorhand met crème zodat het wel gedoseerd gaat. En altijd wordt de “overtollige” roodheid minder.

Active Mask is hierin een betere keuze dan een doorbloedingscrème als Cell Active, omdat deze niet in lipiden is verwerkt en daardoor iets meer aan de oppervlakte van de huid blijft en ook iets sneller wegtrekt. Ook heeft Active Mask een wat meer kalmerend effect naderhand dan de Cell Active. Daarna kan er overgegaan worden naar de volgende stap.

hannah

De mevrouw uit mijn verhaal was dolgelukkig dat haar paarse kleur “normaliseerde” tot gewoon rood en dat de warmte en de hitte in haar huid afnam. Ook de stuwing in de huid was afgenomen. Echter zijn de verwijde haarvaatjes daarmee niet weg te krijgen. Hiervoor kan gekozen worden voor coagulatie of laser.

Coagulatie of laser

Mensen met enkele tele’s of milde couperose kunnen waarschijnlijk direct tot deze maatregel overgaan, mits de huid verder in goede conditie is. Op het moment dat er meer aan de hand is, zoals bij het bovenstaande verhaal, moet eerst de overtollige roodheid worden afgevoerd, zodat de druk op de vaatjes afneemt en de vaatjes behandeld kunnen worden.

 Wat zijn de resultaten

Zowel coagulatie (hierbij worden de vaatjes dichtgeschroeid door ze met een heel dun naaldje op basis van gelijkstroom in te prikken) als laser is geen zaligmakende behandeling. Helemaal weg krijg je het niet en je hebt in ieder geval meer dan 1 behandeling nodig. Dan wordt het wel een heel stuk beter, waarbij 50% tot 75% een gebruikelijk resultaat is. Wel is het heel goed mogelijk dat je deze behandeling jaarlijks of om het jaar zult moeten onderhouden, omdat het weer terugkomt.

Er zijn klinieken gespecialiseerd in laseren van couperose en het wordt meestal door huidtherapeuten uitgevoerd. Coagulatie wordt veelal door huidcoaches en schoonheidsspecialisten gedaan en dit werkt met name met enkele adertjes of spinnaevi prima. De uitgebreidere couperose zou ik liever laten laseren. Deze beide maatregelen moet je alleen in het najaar of de winter laten uitvoeren. Er komen vrijwel altijd kleine korstjes bij te pas en als deze korstjes er af vallen is de onderliggende huid kwetsbaar voor pigmentatie in de zon.

Huidversterkende vitamine E

Thuis de huid goed onderhouden helpt absoluut. Een gohannah-Remodelling-Cream-45ml-open-e1351677081803ede doorbloeding is hierbij belangrijk, zoals bovenstaand antwoord illustreert en verder een crème met een hoog gehalte aan vitamine E, zoals bijvoorbeeld de Remodelling Cream met 12% ingekapselde natuurlijke vitamine E wat versterkend werkt op de haarvaatjes. Ook is het belangrijk om de huid goed te beschermen in de zon. Door zonschade kan de couperose erger worden.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp? Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

Lees ook