
Beautyjournalist Emma Wagenaar
Wie weten er nou beter wat er zomers goed is voor de huid dan de huidexpert zelf? Beautyjournalist Emma Wagenaar vroeg vier leading ladies uit het vak naar hun zomer skincare geheimen.
Na onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee en cosmetisch arts Annebeth Kroeskop is deze week Marielle Eggenkamp aan de beurt.
Marielle Eggenkamp, huidcoach, specialist in huidverbetering en docent bij hannah SIRC:
“Het is verstandig om het hele jaar door antioxidanten te consumeren, want zo bescherm je je van binnenuit tegen zonnestraling en verbranding. Personen met ‘zonneallergie’ zou ik ook adviseren om daar ruim voor het zonnetje echt gaat schijnen mee te beginnen. Denk hierbij aan ellaginezuur (bramen, bessen, frambozen, cranberry’s, walnoten en aardbeien) en astaxanthine, maar ook the good old vitamines A, C en E zijn antioxidanten.
Neem veel Omega 3 in
Omega 3 is overigens een goede beschermer. Maak dagelijks een lekkere smoothie met bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk met bevroren fruit en voeg voor de omega 3 avocado, hennepzaad of lijnzaad toe. Dit geef ik ook altijd aan mijn kinderen.
Stop al tijdig met sterk huidverdunnende middelen
Maak tegen het voorjaar aan geen gebruik meer van sterk huidverdunnende middelen zoals vitamine A zuur, fruitzuren of microdermabrasie. Onze huid heeft een prachtige ingebouwde bescherming. Om te zorgen dat de zon dieper in onze huid minder schade kan veroorzaken, verdikt deze zich. Dit ‘zonne-eelt’ kan wel tien keer zo dik zijn als op plekken waar de zon nooit komt. Maar zonder UV bouw je deze natuurlijke bescherming niet op.
Zo nu en dan een milde (enzymatische) peeling, om de al losser wordende hoorncellen te verwijderen, zal gedurende de zomermaanden geen kwaad doen.
Gebruik zonbeschermers zonder spiegelfilters titaniumdioxide + zinkoxide
Zowel direct als indirect zonlicht geeft energie aan onze mitochondriën. Dit zijn als het ware de kerncentrales van onze cellen. Deze energie komt niet van Uv-straling, maar van andere golflengtes met de kleuren rood, geel en groen.
Als we zonnebeschermingsproducten gebruiken die vooral reflecteren, dan blokkeren we niet alleen de Uv-straling maar ook al het andere gezonde van zonlicht. Ik adviseer dan ook zonnebescherming zonder deze spiegelfilters (titaniumdioxide en zinkoxide) en met filters die deze kleuren wel doorlaten.”
Houd BeautyJournaal in de gaten voor nog meer skincare adviezen: huidtherapeut Julia Ahmed is volgende week aan de beurt.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
8 reacties
Beste Marielle,
Dat er keuze genoeg is staat buiten kijf. Wat daarom belangrijk is, is dat er juiste informatie en juiste adviezen aan de consument worden gegeven. Zoals ik hierboven al heb aangetoond middels een eenvoudig voorbeeld, is de stelling dat ZnO en SiO2 zichtbaar licht tegenhouden onjuist. Daar is ook geen enkele wetenschappelijke discussie over, dit is een simpel meetbare eigenschap en staat al jaren onomstotelijk vast. Je kan stellen het hiermee niet eens te zijn, maar dat is hetzelfde als ontkennen dat een plus een twee is. Ook de stelling dat TiO2-gebaseerde zonbeschermers een witte waas achterlaten is weliswaar begrijpelijk, maar tevens achterhaald. Vele TiO2-gebaseerde zonbeschermers hebben dit verschijnsel namelijk nog wel, maar ook hier is dit bij de nieuwste generatie nauwelijks nog het geval. (Voor de volledigheid: een nieuw uitgebrachte zonbeschermer op basis van oude formuleringstechnologie is geen nieuwste generatie zonbeschermer).
Beste Marielle,
Jouw conclusie dat we zichtbaar licht nodig hebben voor de functie van menselijke mitochondriën kan niet worden getrokken basis van een aantal publicaties waarin gesteld wordt dat een bron van zichtbaar of bijna-infrarood licht tot een hogere productie van o.a. ATP zou leiden.
Het feit dat dit in een experiment wordt aangetoond dat bepaald licht een invloed heeft op mitochondriën, wil nog niet zeggen dat blootstelling aan normaal licht ook noodzakelijk is voor een goed functioneren hiervan. Daar ontbreekt nog steeds elk bewijs voor.
Het gaat helemaal te ver om op basis hiervan nu al de conclusie te trekken dat bepaalde zonnefilters (zoals zink oxide en titanium di-oxide) niet gewenst zijn. Los van het feit dat deze filters geen zichtbaar licht filteren, zoals gestel door Jaap.
Dag Jaap,
Hartelijk dank voor je reactie.
Vooralsnog veschillen we in deze van mening en dat moet natuurlijk ook kunnen.
Ik ben op dit moment met vakantie en dus niet in de gelegenheid om jouw verhaal te checken wat ik zeker ga doen wanneer ik weer aan het werk ben.
Wel wil ik nog aangeven dat ook bij de huidige versies zonbeschermers met titaniumdioxide nog steeds een witte waas waargenomen wordt. Niet zo heftig als in het begin maar nog altijd goed zichtbaar. Zeker bij getinte huiden is dit goed te zien.
We kunnen in ieder geval stellen data er voor ieder wat wils is.
Dag Stephan,
Kijk eens naar het volgende.
– journal of photochemstry and photobiology B: biology27 ( (1995) 219-223
Irrediation with He-Ne laser increases ATP level in cells cultivated in vitro
T. Karu, L Pyatibrat, G. Kalendo
-primaire and secondary mechanisms of action of visible to naar -IR radiaties on cells
Tiina Karu.
– Multiple roles of cytochrome C oxidase in mammalian cells under action of red and IR- A radiation.
Tiina I Karu
Alle van het Laser Technology Research Center of Russia Academy of science . 142092 Troitsk.
Moscow region. Russia.
Beste Marielle, zelfs al zou het zo zijn dat menselijke mitochondriën onder invloed van zon-/daglicht meer ATP produceren, dan nog klopt het advies (mijden van zinkoxide en titaniumdioxide) niet. Natuurkundig gezien is je redenering namelijk fundamenteel onjuist: Allereerst ter referentie, zichtbaar licht heeft een golflengte van 400-780 nm. Daarboven heet de straling tot 1500 nm infrarood en is niets anders dan warmtestraling. Zinkoxide is een stof die van 290 nm tot 400 nm refracteert (verwaaid) en niet reflecteert (spiegelt), ofwel grofweg het hele UV-spectrum (UV-B, UV-A-I en UV-A-II). Het is overigens ook de enige bekende stof die tegen dit brede spectrum beschermd, maar dit terzijde. Boven de 400 nm nemen de refracterende eigenschappen van zinkoxide exponentieel af tot bijna 0 bij 500 nm. Zinkoxide laat dus 500-1500 nm bijna 100% door. Voor titaniumdioxide geldt dit nog veel sterker. Deze stof (die wel reflecteert) is namelijk effectief van 290 tot slechts 350 nm, waarna de reflectie exponentieel afneemt. Dat dit ook werkelijk zo is, kun je heel eenvoudig testen: Breng een ZnO of TiO2-houdende beschermer aan op de huid. Als het zo zou zijn dat al het zon-/daglicht door deze stoffen tegengehouden zou worden, zou de huid er intens wit uitzien en zou je de huidkleur niet meer kunnen zien. Bij eerste generatie ZnO-beschermers werd wel een witte waas waargenomen, veroorzaakt door de partikelgrootte van ZnO. Bij modernere versies is deze partikelgrootte zo klein (niet noodzakelijkerwijs nano-klein overigens), dat de veroorzaakte witte waas onzichtbaar of nagenoeg onzichtbaar wordt voor het menselijk oog. Concluderend, adviseren om deze, wereldwijd als veilig en meest effectieve UV-A en UV-B beschermers te boek staande ingrediënten te mijden op grond van invloed op mitochondrien is dus natuurkundig onjuist.
ATP productie onder invloed van licht levert inderdaad verhoogde ATP productie op – lees: meer energie. Maar dat proces gebeurt alleen in planten en algen, niet in mensen. Wat is de wetenschappelijke bron van jouw informatie dat dit ook in mensen zou gebeuren? Ben benieuwd.
Dag Stephan,
Hartelijk dank voor je reactie.
Het klopt wat je zegt. Mitochondriën halen energie uit vetten en glucose. Daar maken ze ATP van. Een goed voedingspatroon levert dat aan. Maar zoals met alles neemt de energieproducerende werking van de mitochondriën ook af met het ouder worden, en hiermee ook de metabolische activiteit. Als mitochondriën worden blootgesteld aan breedspectrum licht ( grofweg 500 – 1500 nm) dan levert dat een verhoogde ATP productie op. Er zijn speciale lampen met alleen deze golflengtes aan licht.
Het feit dat mitochondriën licht nodig zouden hebben voor hun functioneren is volledig nieuw voor mij. Wat is de bron van deze informatie? Voor zover mij bekend gebruiken mitochondriën vetten en glucose als bron voor energie.