Journaliste Emma Wagenaar vraagt vier pro’s naar hun skincare geheimen voor de zomer: Jetske Ultee!

02:46 - 01:39
luistertijd 02:46 - leestijd 01:39

Wie weten er nou beter wat er zomers goed is voor de huid dan de huidexpert zelf? Beautyjournalist Emma Wagenaar vroeg vier leading ladies uit het vak deze zomer naar hun geheimen. Hier komt de eerste….

Jetske Ultee. fotograaf: Henk Gerritsen.

Jetske Ultee, onderzoekarts cosmetische dermatologie:

“Bekijk dit jaar eens de ingrediëntenlijst van de zonnebrandcrème voordat je hem in je winkelmandje gooit. Het is raadzaam om een zonnebrandcrème aan te schaffen zonder parfum en zonder gedenatureerde alcohol.

Ook plantaardige oliën van citrusvruchten, bergamot en lavendel horen er niet in. De combinatie van deze stoffen kunnen nog wel eens voor extra problemen zorgen zoals irritatie, zonneallergie, pigmentvlekken en zelfs versnelde huidveroudering.

Let op synthetische zonnebrandfilters

Samen met parfum en bewaarstoffen zijn met name synthetische zonnebrandfilters een van de meest voorkomende oorzaken van cosmetische allergie. Oxybenzone is een koploper op dit gebied. Veilige filters zijn bijvoorbeeld de minerale filters zoals titaniumdioxide en zinkoxide of het relatief nieuwe filter Tinosorb.

Realiseer je wel dat het risico van onbeschermd zonnen vele mate groter is dan het risico van het gebruik van een zonnebrandcrème die misschien huidirritatie geeft. Zelfs als je niet verbrandt!

Let op je kleding

Wist je dat luchtige zomerkleding gelijk staat aan een SPF van 8? Een wit shirt biedt zelfs maar een bescherming van SPF5 en een natte biedt zelfs vrijwel niets. Alleen kleding van wat dikkere stof, zoals een spijkerbroek, beschermt je volledig tegen de zon. Belangrijk dus om onder dat zomerse shirt de (verbrande) schouders alsnog in te smeren!

Een must: exfolieren

Exfoliëren is een belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsregime en zeker ook in de zomer een must. Van geen enkel ander product zal je zo snel resultaat zien. Maar dat hoeft niet per se met een scrub. De twee meest onderzochte exfoliërende ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Een goed geëxfolieerde huid wordt egaler bruin en zelfbruiner ‘pakt’ ook beter.

Note van BeautyJournaal: de EU commissie die de veiligheid van cosmeticastoffen onderzoekt, is inmiddels van mening dat de concentraties van het uv-filter oxybenzone  lager moet en er zou sprake zijn van een verbod, maar dit is nog steeds niet gerealiseerd. De industrie staat dus voorlopig nog op het standpunt dat de stof ‘veilig’ is. BeautyJournaal deelt de mening van Ultee dat je deze stof maar beter kunt mijden.

Houd BeautyJournaal in de gaten voor nog meer skincare adviezen: van cosmetisch arts Annebeth Kroeskop, huidcoach Marielle Eggenkamp en huidtherapeut Julia Ahmed.

Lees ook