nieuwe inzichten, geleverd door Procter & Gamble

07:20 - 04:24
luistertijd 07:20 - leestijd 04:24

Toen ik, Monique, afgelopen december 2012 in Abu Dhabi was voor een trendupate van de merken van Procter & Gamble werd er ook stilgestaan bij onze mitochondriën in de huid: de energiecentrales die onze huidcellen energie geven en er mede toe bijdragen dan alle celfuncties worden uitgevoerd. Naarmate je ouder wordt nemen alle celfuncties af, ook de batterijen in de energiecentrales worden minder goed opgeladen, met ‘ huidvermoeidheid’  tot gevolg. Maar wat ik persoonlijk nog veel interessanter vind is dat het stimuleren en optimaal beschermen van mitochondriën ertoe kan leiden dat skincare ook weer beter werkt op je huid.

Nieuwe term: huidvermoeidheid

Huidvermoeidheid is een interessante term, want wat wordt ermee bedoeld? Is het eigenlijk niets anders huidveroudering? De zichtbare uitwerking achter het ouder worden van de cellen, ofwel die zg. vermoeidheid. Het is net zo’n leuk woordspel als de huidige focus op pigmentvlekken. Uit psychologisch onderzoek is een aantal jaar geleden gebleken dat mensen die een vlekkerige teint hebben ouder worden ingeschat dan zij die dat niet hebben, maar wel rimpels hebben. Rimpels lijken minder te storen.

Maar, om even terug te komen op die huidveroudering: we zijn de term anti-rimpel en anti-aging zat. Niet alleen omdat het niet serieus kan, maar ook omdat de termen zoveel gebruikt zijn dat de betekenis ervan volledig gedevalueerd is. Dus nu: huidvermoeidheid.

Relatie met slecht opneembare skincare

Tijdens de trendwatch van P & G werd de aanwezige internationale pers verteld dat zeker 1/3 van de Amerikaanse vrouwen geen resultaat ziet van hun skincaregebruik, en dat heb je het daar wel over 63 miljoen vrouwen. Volgens professor Mark Birch Machin, moleculair dermatoloog, verbonden aan de NewCastle is de focus op bio energetica the next big thing. ‘ Een

De plaats van de mitochondrien in de cel

veelbelovend terrein dat uitkomst moet gaan bieden aan al die vrouwen die ontevreden zijn over huid crèmes. Recharging the batteries is what it is all about.

Je batterij weer opladen

Hoe werkt dat dan? Naarmate cellen ouder worden, staan ze minder open voor anti-aging treatments. De batterij moet weer opgeladen worden om ze ontvankelijk te maken. Er is sprake van beschadiging aan de mitochondriën: je energieleverancier, en de chemische stof vanuit die centrale die ertoe doet heet adenosine triphosphate (ATP). Dit beschadingsmechanisme is cruciaal, het staat ook aan de wieg van uv-beschadigingen in onze huid. Mitochondrien worden namelijk heel makkelijk beschadigd door uv-straling en ze kunnen zich zelf maar slecht herstellen. Bovendien staat de beschadiging aan de wieg van collageen – en elastine afname in diepere lagen van de huid, een slechter functionerende vetstofwisseling en een vertraagde celdeling.

Machine toont celactiviteit

Aan de Jena universiteit in Duitsland heeft men een machine ontwikkeld die real time, dus op jouw levende huid, de energielevels in de huidcellen kan doormeten. Deze machine heet Sea Horse. Uit een studie onder Japanse vrouwen blijkt dat die energielevels al vanaf het 20ste jaar afnemen. En er is een andere machine, de MPTflex lasertechnology  waarmee ook real time cosmetica getest kan worden: of de energiewaarden in de huidcellen weer toenemen. Zo kon men zien hoe goed een aantal inmiddels overbekende stoffen zijn voor de huid: anti-oxidanten, zowel om te beschermen en te stimuleren. Uit deze studie, die P & G deed samen met chemieconcern BASF bleek dat hun bekende cocktail PAL PTTKS in combinatie met niacinamide en een stof uit olijven, genaamd Olive M in al deze behoeften kan voorzien, met als eind resultaat een afname van fijne lijntjes.

Hydratatie essentieel voor celwerking

Ook werd heel duidelijk dat het hydratatievermogen van de huid vanaf het 20ste jaar al afneemt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat een optimale hydratatiekracht samenhangt met het goed functioneren van de mitochondriën.

Nu zal je denken, is dat alles? Die stoffen zijn overbekend en ogenschijnlijk simpel, de werking van die stoffen afzonderlijk is ook bekend en het zit in talloze producten. Maar zoals ik al eens eerder aangaf, de innovaties zitten momenteel niet in hocus pocus stoffen maar in het bewijs van die ogenschijnlijk simpele stoffen kunnen doen: en dat bewijs wordt geleverd en met meetapparatuur, en het is die apparatuur die aanzienlijk in meet-werkzaamheid toeneemt. Steeds beter kunnen we zien wat stoffen echt doen op en in de huid, dus de onderbouwing wordt steeds krachtiger met argumenten bijgezet, en dus geloofwaardiger.

Ook het hydratatieverhaal neemt de afgelopen twee jaar weer een vlucht, met de komst van fijnmoleculair hyaluronzuur en de mogelijkheden om de tussencelstof waar hyaluronzuur onderdeel vanuit maakt op voldoende niveau te houden. Hoe meer vocht zich rond de cellen bevindt, hoe beter de cellen kunnen functioneren.

Ach die olijf toch – met niacinamide en peptiden

Volgens prof. Ralph Trueb, professor in dermatologie werkzaam in Zwitserland, is niacinamide (een zeer veel gebruikte stof in Olaz producten) ook in staat om de werkzaamheid van andere energiesgevende stoffen te stimuleren. En daarbij wordt er niet zomaar wat ‘ geboost’ omdat je dan ook vrije radicalen  een energiestoot geeft, het gaat in combinatie met een anti-oxidant zoals dat Olive M. Verder vertelt hij dat de Sea Horse machine werkt met laserimpulsen – en dit zou veel beter werken dan het tot nu toe gebruikelijke ultrasound -waarmee individuele cellen bekeken kunnen worden, incluis het collageen en de elastiene vezels, en de mitochondriën. Sterker nog, het apparaat kan de enzymen in de mitochondriën zien die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer er op lichten.

Met veel interesse werd gewezen naar de Cellular Power lijn van La Prairie die het afgelopen jaar op de markt kwam. Geheel gefocust op het stimuleren en beschermen van de mitochondriën. BeautyJournaal’s Monique testte deze lijn de afgelopen twee maanden (twee soorten serums en een nachtcrème). Het resultaat lees je binnenkort.

Wanneer komt P & G zelf met de kers op de taart?

Nu ben ik natuurlijk ook vreselijk benieuwd wanneer P&G zelf met producten komt waarin die magische cocktail zit en wat het effect ervan zal zijn op mijn huid. Een betere opname, ik hoop op cijfermatige onderbouwing. Een gerevitaliseerde huid, wie droomt daar niet van. En van skincare waarvan je zeker weet dat het doet wat het moet doen, ook in een betaalbaar segment. Want 63 miljoen vrouwen die maar smeren en smeren maar niet de geclaimde resultaten zien…het is om treurig van te worden.

En dat kan dus betekenen dat hun energiecentrales niet goed werken….of de claims niet eerlijk zijn….

Lees ook:

Lees ook