Een droomwandeling tussen de groene valleien van Ierland...

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

maxim

Memo Irish Leather

Een leerparfum is een verplicht item voor elk nichemerk dat zich van de commerciële parfumerie wilt onderscheiden. De uitgesproken geur van leer in een parfum is iets wat je moet leren waarderen, het is een noot voor een connaisseur. MEMO, een nicheparfummerk wat elk parfum als een avontuurlijke reiservaring ziet, heeft besloten om niet één, maar de hele lijn toe te wijden aan de geur van leer. Irish Leather is de eerste leerparfum binnen de nieuwe collectie Cuirs Nomades.

De geur is een eerbetoon aan Ierland, waar John Molloy, de medeoprichter van MEMO vandaan komt. Het groene hoofdthema van de geur weerspiegelt de “fourty shades of green” van de prachtige Ierse natuur. De noten van leer verwijzen naar de gepassioneerde ruiters en de vrijheid van het paardrijden tussen de groene heuvels. De geur is samengesteld uit de noten van roze peper, scharlei (muskaatsalie), jeneverbes, groene maté, reukgras, iris, tonkaboon, leertonen, berkenhout, amberakkoorden. Alienor Massenet is de neus achter deze creatie. In samenwerking met Pierre Wargne kennen wij haar als de auteur van Antidote van Victor & Rolf en Diesel Only The Brave (ook Olivier Polge maakte hier deel van het team). Ook Eau de Feurs Neroli van Chloé en Parlez-Moi d’Amor (samen met zijn flanker “Encore”) van John Galliano zijn getekend door Alienor.

Het ruiken naar Irish Leather is vergelijkbaar met een mooie wandeling tussen de groene landschappen van Ierland. Het groen kan ik in de verschillende tinten waarnemen. Van de smaragdgroene sappige gras en donkergroene scherpe kruiden tot de mosgroene moerrassen van eikenmos en viooltjesblad. In het begin wordt deze groene thema ondersteund door een slokje gin, een illusie die uit het samenspel tussen jeneverbes en citrusnoten ontstaat. De noten vullen de lucht met het gevoel van ruimte en vrijheid wat het beeld van onbegrensde groene valleien ondersteunt.

Een verwarmende noot van iris is een andere component van dit parfum. Warm en lichtzoet met een houtig component. Het leer van Irish Leather is meer in stijl van de kruidige English Leather type. De indruk van leer ontstaat hier op het kruispunt van de bittere groene kruiden en de subtiele dierlijke noten ondersteund door iris. De warme zoete noten van amberakkoord sluiten deze geur af en voelen aan als nasmaak van een slokje goede oude Ierse whisky.

Andere geuren waarmee ik Irish Leather kan vergelijken, is bijvoorbeeld Untiteled L’eau van Martin Margiela wat ook de vele nuancen van de groene tinten laat waarnemen. Of Balenciaga Paris L’essence met een vergelijkbaar gevoel van een voorjaarsbriesje en de combinatie van eikenmos en viooltjesblad in de basis. Ook moest ik aan Chanel 19 denken met haar duo van groene noten en iris. Frappant hoe dit bekende klassieke thema heel anders is aangepakt in Irish Leather.

MaximMaxim concludeert:

Hoewel het parfum vrij complex is, vond ik het makkelijk en aangenaam om te dragen. Het omhult me met een transparant groen briesje, maar toont ook duidelijk zijn karakter – een mooi contrast tussen de zoete noten van iris en amber en het bittertje van de kruiden, de zachtheid van groene noten en de scherpte van eikenmos en viooltjesblad. Ik blijf het ongeveer een halve dag van mijn huid waarnemen, maar op de kleding kan ik het ook de volgende dag ruiken. De geur kost €160 voor 75 ml.

Bestel hier fijne parfums met een oriëntaals, houtachtig en bloemig geuraccent:

[bestelbutton url=”http://ad.zanox.com/ppc/?25881436C298872312&ulp=/filter/geursoort/oriëntaals_bloemig_houtig?m-layered=1&m-layered=1″]

Lees ook