Frank Niessen laat ons buikwandoperaties zien, met na-resultaat

05:36 - 03:21
luistertijd 05:36 - leestijd 03:21

In de bovenstaande film (of klik op de link hier) laten we een buikwandcorrectie zien bij een vrouw en aan het einde van de film zie je de voor- en naresultaten. Hieronder zet  plastisch chirurg Frank Niessen, verbonden aan Mittsu Institute in Amsterdam beknopt uiteen wanneer je voor een buikwandcorrectie in aanmerking komt en wat je kunt verwachten.

Wat houdt een buikwandcorrectie precies in?

Het weghalen van vet en/of huid overschot op de buik en eventueel het weer bij elkaar brengen van spieren die zijn gaan wijken door bijvoorbeeld zwangerschap.

Welke vrouwen laten dit doen?

Vrouwen, maar ook mannen die een toegenomen volume van de buik hebben gehad en nu een slappe huid hebben overgehouden. Denk aan zwangerschap, na het afvallen, of gewoon door de leeftijd. En dan bedoel ik voornamelijk huidoverschot. Is er tevens sprake van vetoverschot, dan kan er dit ook gelijktijdig gecombineerd worden met een liposuctie. Mits men al wel een voorgesteld aantal kilo’s is afgevallen.

Is het dan om cosmetische of om medische redenen?

Ik krijg de meeste vrouwen uit de leeftijdsgroep 30-40 jaar die na zwangerschap een buikje overhouden dat ook met sport en dieet niet verdwijnt. Ze doen het om cosmetische redenen. Mijn andere patiëntengroep heeft veel huidoverschot gehouden na ingrijpend afvallen en bijvoorbeeld last van smetplekken of ondervinden ernstige hinder van het huidoverschot bij het dragen van kleding. Dit zijn vaak wat oudere patiënten bij wie ook de huid minder rekbaar is geworden. Als je jong bent wil de huid nog wel terug’veren’ na een dieet.

Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?

frank niessen

Er wordt huid- en eventueel vetoverschot weggehaald. Bij voorkeur vanaf de schaamheuvel, zodat het litteken onder het ondergoed wegvalt. De huid wordt vervolgens losgemaakt rondom de navel en tot aan de ribbenboog. Het huidgebied boven de navel, dus over de maag, wordt alleen in het midden losgemaakt. Omdat de navel vast zit in de diepte, wordt daar omheen gesneden.

Eventueel worden uitgerekte spieren ‘korter’ gemaakt of bij elkaar gebracht. De huid lap wordt over het hele gebied naar beneden getrokken. Het overtollige deel wordt er afgehaald ter hoogte van de schaamstreek. Er wordt een nieuw gaatje in de huid gemaakt waar de navel weer doorheen getrokken wordt. Bij het hechten wordt weer wat extra taille gecreëerd door de huid aan de zijkant als het ware wat naar het midden te smokkelen.

Is het pijnlijk?

Het is niet zozeer pijnlijk, omdat de ingreep niet in het lichaam, maar aan de buitenkant plaatsvindt. Worden de spieren ‘ingekort’, dan is dat wel pijnlijker. Ingrijpend is de ingreep wel, er wordt immers een groot wondgebied gemaakt. Het kost het lichaam veel energie om daarvan te herstellen.

Hoe verlopen de dagen en weken erna?

Bij een gewone buikwandcorrectie mag je de volgende dag weer naar huis. Je draagt een drukverband om de huidlagen weer aan elkaar te laten hechten. Direct na de operaties zitten er drains in het wondgebied om vocht af te voeren. Is er sprake van uitgebreider overschot van huid en vet, bijvoorbeeld na een maagverkleining dan kan het noodzakelijk zijn dat je enkele dagen in het ziekenhuis verblijft.

Hoe kan het litteken zo mooi mogelijk gemaakt worden?

Je krijgt een litteken van ca. 40 tot 60 centimeter. De eerste paar dagen na de ingreep is het verstandig om wat voorover gebogen te lopen, om teveel rek op het litteken te voorkomen. Door rek wordt het litteken namelijk breder. Het is ook belangrijk dat de huid niet te strak getrokken wordt. Teveel spanning op de huid zorgt ook voor een breder litteken.

Welke complicaties kunnen er zijn?

Denk aan overmatige wondvochtproductie en wondgenezingsstoornissen. Hoe dikker de vetlaag is hoe groter de kans op wondgenezingsproblemen. Verder kan er sprake zijn van zichtbare asymmetrie, plooien in de huid en een dikker, stugger litteken. Verder kunnen er na de ingreep bloeduitstortingen ontstaan.

Wat kost een buikwandcorrectie?

Gemiddeld 5000 euro. Het wordt niet vergoed tenzij er sprake is van zeer ernstige hinder, zoals een huidoverschot dat halverwege het bovenbeen hangt of bij zeer ernstige smetplekken. Lees hier meer in de prijslijst van Mittsu Institute.

Neemt de vraag ernaar toe nu mensen dikker worden?

Wel iets. We zien dat mensen die eerst zelf veel doen aan correctie met sport en voeding dan een kleine correctie laten uitvoeren. Grotere correcties zien we vaak bij patiënten waar eerst een maagverkleining is uitgevoerd. Deze laatste ingreep wordt wel vergoed.

Bekijk hier ook nog een film waarbij zowel een buikwandcorrectie als een borstvergroting en versteviging met lipofilling wordt gedaan (of klik op de link hier):

Frank Niessen is als plastisch chirurg werkzaam bij het Mittsu Institute in Amsterdam. Lees ook hier meer over de plastisch chirurg. Heb jij een vraag aan hem, stel deze via ons contactformulier, je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook