Ze dacht dat ze genoeg binnenkreeg, maar ze zit verder onder de limit.....

09:12 - 05:31
luistertijd 09:12 - leestijd 05:31

In September vorig jaar bezocht Sabine het congres Retailtrends, waar managing director Lies Goezinne van winkelketen Holland & Barrett een inspirerend verhaal vertelde over de noodzakelijkheid om mensen te helpen preventief gezonder te gaan leven. Hierdoor werd Sabine geprikkeld om de nieuwe gezondheidstesten van de keten eens te onderzoeken. Er zijn er maar liefst 20, via bloed of speeksel en ontlasting.

Sabine wilde dolgraag weten hoe haar omega-3 levels zijn. Er komen in haar familie hersenverouderingsziekten voor en ze is van mening dat omega-3 een belangrijke gezondheidsrol voor de hersenen heeft. Hoe ging het testen en wat vond ze van de uitslag? Sabine kreeg een flinke spiegel voorgehouden…..

Sabine vertelt:

‘Laat ik eerst nog even wat inleiden over de trend die Lies Goezinne besprak. Het is bloedserieus. We worden namelijk wel steeds ouder, maar het aantal gezonde jaren neemt niet toe. Tel daarbij op dat de zorg dichtslibt en je begrijpt wel dat gezondheidspreventie een groot speerpunt moet worden.

‘Ik zie dat de winkelketen steeds meer van een gewone drogisterij met vooral natuurlijke remedies verschuift naar een partner voor een gezonde leefstijl. Zo zijn er bijvoorbeeld ook al bij 6 Health & Hapiness studio’s geopend waar je gericht advies van opgeleide leefstijlcoaches krijgt. Je wordt geholpen je gezondheidsdoelen op te stellen en daar ook echt mee aan de slag te gaan. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van scanapparatuur. Je lichaam wordt doorgemeten op spier- en vetmassa en je metabolische leeftijd. Je huid kun je laten scannen met de prachtige Observ apparatuur.

‘Ik werd vooral geprikkeld door de diagnostische testen die verkocht worden in samenwerking met Mijnlabtest. Je kunt de testen thuis afnemen en de uitslagen en adviezen via een gepersonaliseerde berichtenservice uitlezen.

‘Mijn motto is ‘meten is weten’. Op een koude dag in december gaan BeautyJournaal’s Monique en ik samen naar de winkel in de Amsterdamse Van Woustraat. We krijgen uitleg over de 20 testopties die er zijn. Via speeksel, bloed of poep. Er zijn hormonentesten, testen voor vegetariërs (krijg je de juiste voedingsstoffen wel binnen), je microbioom (werken je darmen wel goed), cortisol (wat is de status van mijn cortisol, ofwel stresslevels), of totaal profiel XL-test (hoe is de staat van mijn complete lijf).

Veruit het populairst zijn de testen voor sporters en mannen, zo wordt ons verteld. Om je testosteron te meten en de Sportprofiel test om een beeld van de stoffen te krijgen die belangrijk zijn voor je sportprestaties.

De samples die je zelf afneemt, stuur je op naar het lab in een meegeleverde enveloppe. Er staat een nummer op, niet jouw naam. Het lab kan dan jouw gegevens (uit een beveiligde omgeving) anoniem (maar wel met leeftijd, geslacht) koppelen aan jouw sample, zodat daar ook betrouwbare resultaten afgelezen kunnen worden.

Hoe zit het met je privacy?

De testen worden in een betrouwbaar en gecertificeerd Europees laboratorium (mijnlabtest) geanalyseerd. Het resultaat is volledig persoonlijk en de markers zijn aangepast aan jouw leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie.

Wat als de uitslag niet goed is?

De vraag die ik direct had: wat als waarden niet goed zijn? Bij waarden die in de “rode gebieden” van een testuitslag zitten, wordt er direct geadviseerd naar een arts te gaan.

Nou, daar gaan we!

Ik kies dus voor de omega-3 test. Ik begrijp namelijk dat deze stof bijdraagt aan een verminderde kans op hart-en vaatziekten of hersenbloedingen en een verminderde cognitieve functie. Laat dat nou allemaal in mijn familie historie zitten. Voor mij dus een reden om hier scherp op te zijn.

Met deze test krijg ik inzicht tussen de verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Met name ‘6’ is altijd hoger bij de meeste mensen en dat is minder gunstig, het kan kleine, chronische ontstekingsreacties in het lichaam bevorderen. Voor het omega worden zowel EPA als DHA getest.

Bekijk hier alles over deze testkit.

Makkelijk in gebruik?

Met een speciaal pennetje prik ik een klein gaatje in mijn vinger en laat ik een kleine hoeveelheid bloeddruppels in een buisje lopen. Ik registreer de test in de speciale portal online stuur de enveloppen op. Als het goed is krijg ik binnen zes dagen uitslag.

Wat een rapport komt er vervolgens binnen! Dertien pagina’s met uitgebreide uitleg, met adviezen voor leefstijl inclusief voeding, en natuurlijk ook, suppletieadvies voor producten die je bij Holland & Barrett kan kopen.

Snel ga ik eerst naar de uitslag van mijn test, en ik moet even slikken. Volgens de uitslag heb ik een HS-Omega 3 index score van 4.9%, terwijl een score tussen 8 en 11 % optimaal wordt gezien. Ik schreef natuurlijk al eerder over mijn familiaire gezondheidsgeschiedenis. Met deze uitslag moet ik dus echt aan de bak.

Ik dacht dat ik al gezond at, en voldoende omega-3 inname had. Zo eet ik een klein handje ongebrande noten per dag. Ik gebruik olijfolie en ik eet vette vis zoals makreel, zalm en haring en verder plantaardige margarine en eieren. Het is dus blijkbaar verre van voldoende.

Ik krijg ondermeer de volgende adviezen:

Ik krijg ook een overzicht van de belangrijkste vetzuren die ik moet binnen krijgen:

Over de suppletie die mij aanbevolen wordt, krijg ik de volgende zinvolle, algemene informatie:

Wat heb ik met de uitslag gedaan?

Ik ben ten eerste meer vette vis gaan eten, maar ik ben ook gaan suppleren. Holland&Barrett bied je aan om samen naar de benodigde suppletie te kijken, en van dat advies heb ik ook gebruik gemaakt.

Ik ben onder de indruk van de compleetheid van het pakket: van test, gebruiksvriendelijkheid, van de hoeveelheid informatie waar je wat mee kunt en van de adviezen en hulp daarbij.

Ik dacht werkelijk dat ik wel voldoende omega-3 zou binnen krijgen. Er is me een grote spiegel voorgehouden.

Wat heeft Sabine de afgelopen tijd nog meer getest voor ons?

Lees ook