Zorg dat je metabole gezondheid op orde is, daar kun je zelf aan meewerken

06:21 - 03:48
luistertijd 06:21 - leestijd 03:48

Via het netwerk van Leestijl als Medicijn werd ik eind vorig jaar geïnformeerd over een boek dat de wereld op zijn kop zou zetten. Een boek van de Amerikaanse psychiater Chris Palmer die ervan overtuigd is dat mentale ziekten zoals depressie maar ook dementie hun oorsprong vinden in een brein dat een stofwisselingsprobleem heeft. Palmer adviseert om een keto eetpatroon te gaan volgen, omdat je daar mentaal enorm van zal opknappen. Het geheim zit ‘m in het oppeppen van uitgebluste mitochondriën, de energiecentrales in al je cellen.

Keto is niks nieuws, maar toch….

Het keto dieet is natuurlijk niks nieuws, het wordt al enkele jaren gepredikt. Om af te vallen vooral, en in de slipstream daarvan krijg je een enorme energieboost. Dat je hersenfitheid ervan opknapt lijkt dan ook geen wonder. Keto betekent vooral dat je of low-carb gaat, of de koolhydraten helemaal elimineert.

Vanzelfsprekend zijn er ook geluiden dat het niet verstandig is om carbs te ‘cutten’ omdat ze ook energie geven. Lees daar hier meer over.

Glucoseverbranding tot rust brengen

Wie keto gaat, gaat over op vetverbranding, in plaats dat de glucose verbrandingsfabriek maar blijft door razen waardoor je uiteindelijk eigenlijk steeds vermoeider kan worden, en dikker. Als er geen goede balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten is. De westerse mens eet veel te veel koolhydraten, dat moet gezegd. En suikers. Als je glucoseverbranding tot rust komt, hoeft ook je alvleesklier geen overuren meer te draaien. Je metabolisme wordt veel evenwichtiger: je glucose spiegels worden stabiel. In Nederland heeft meer dan 1 miljoen mensen diabetes (de ziekte van de verstoorde glucosespiegels) en nog eens 1 miljoen mensen heeft pre-diabetes.

Die koolhydraatverhoudingen in je voeding onder de loep nemen is uberhaupt geen slecht idee. Ik deed het zelf ook bijna twee jaar geleden en lees maar wat het mij opleverde.

Afvallen en een helderder hoofd

Maar nu het boek, en de kijk van Palmer op mentale aandoeningen! De dokter adviseerde vanaf 2016 patiënten een ketogeen dieet om mentaal op te knappen maar ook om af te vallen. Met zijn eerste patiënt noteerde hij binnen een paar weken al succes: hallucinaties namen af, het leven van de patiënt werd normaler en de mens in kwestie viel uiteindelijk maar liefst 80 kilo af. Het was tijd voor onderzoek, zo besloot hij.

Shop het boek hier online

De kip of het ei

In de traditionele westerse geneeskunde worden verstoorde biochemische processen in de hersens gezien als een gevolg van een hersenziekte. Ook al helpen in meer dan 50% van de gevallen medicijnen niet. Indachtig ook het feit dat hersenziekten steeds meer toenemen, is het echt wel een aandachtspunt geworden. Veel medicijnen kunnen op korte termijn wel helpen, maar over het algemeen is de werking dus helemaal niet optimaal.

Metabole disbalans

Wat is hier aan de hand? Palmer dook in de wereld van de stofwisselingsstoornissen. Zo schrijft hij in zijn boek dat vanaf de 19e eeuw al bekend was dat mensen met hersenziekten ook vaak diabetes hebben, later kwamen er ook verbanden tussen een verstoorde stofwisseling en autisme bij. Momenteel zijn ook de pijlen voor dementie op de stofwisseling gericht.

In zijn boek onderzoekt hij de vele wegen die van metabole disbalans naar mentale ziekten leiden. Of het nou om insuline resistentie gaat (diabetes), een hormonale disbalans, vitaminetekort, stress of verstoringen in het darm microboom gaat. Alles is te trechteren naar het uit balans raken van de stofwisseling.

Shop het boek hier online

Als je mitochondriën uitgeput raken

Nog dieper er op ingetuned ziet hij dat de batterijen in de celkernen van elke cel, de mitochondriën, uitgeput zijn, ook in die van de hersens. De mitochondriale functie beïnvloedt elke cel in het menselijk lichaam door hun betrokkenheid bij alle aspecten van de celfunctie, neurotransmitters, hormonen, ontstekingen, de werking van het immuunsysteem, regulering van genexpressie, ontwikkeling en het onderhoud en de gezondheid van cellen. Pff…..dat is een mond vol he. Ik bedoel maar, zo breed gaat het, in de wereld van Palmer. Daar is overigens ook weer kritiek op: maakt hij het niet te breed?

Eigenlijk is het niet zo spannend, je hebt intrinsieke motivatie nodig

Aandacht voor het oppoetsen van de energie van die mitochondriën is er genoeg in zijn boek. Spannend zijn de oplossingen niet eens, maar dat wordt me steeds vaker duidelijk. Op deze planeet hebben wij als mens, en ook in onszelf alle middelen voor handen om gezond te leven. Alleen: hoe doe je dat als je 24/7 wordt blootgesteld aan alles dat je natuurlijke systeem op hol brengt? Van non-voeding, stress, slaaptekort, medicijngebruik voor van alles en nog wat, noem maar op.

Een van de hoofdstukken gewijd aan de bijdragende oorzaken van psychische aandoeningen is getiteld ‘Voedsel, vasten en je onderbuikgevoelens. Daarin stelt hij dat er geen twijfel bestaat over darm microbioom een ​​rol speelt in de mentale en metabolische gezondheid.” Maar dat de kennis en het onderzoek naar de impact nog in de kinderschoenen staat.

Shop het boek hier online

Het is een super interessant boek, dat een nieuwe, moderne kijk op gezondheid biedt, in het algemeen vind ik. Want werkelijk iedereen is gebaat bij een gezonde leefstijl en stabiele glucosespiegels. Die metabole verstoringen staan aan de wieg van heel wat welvaartsziekten die we momenteel hebben, en waar geen medicijn tegenop gewassen is: ze bieden (meestal) geen genezing alleen, ze stabiliseren klachten. Preventie is de sleutel. Je kunt er elke dag mee beginnen: doe het NU.

Bekijk hieronder een podcast/interview met Chris Palmer over zijn theorie en zijn boek:

Lees ook:

Lees ook