Sinds zes weken heb ik mijn voedingspatroon omgegooid. Ik ben gestopt met suikerhoudende producten en eet nog heel weinig koolhydraten, en al zeker geen snelle koolhydraten meer. Ik eet veel nu, driemaal per dag, complete maaltijden met veel groenten, wat rood fruit of banaan, eiwitten (uit zuivel en peulvruchten o.a.) en ook vetten.
Stabiele bloedsuikerspiegel vermindert laaggradige ontstekingsreacties
Het idee van de gezondheidswetenschappers van Radboud Universititeit hiermee is het volgende: je bloedsuikerspiegel omlaag brengen en stabiliseren. Zo vraagt je lichaam om minder insuline en komt je alvleesklier tot rust.
Een stabiele bloedsuikerspiegel remt de aanmaak van talloze kleine ontstekingsreacties in het lichaam, die op hun beurt weer bijdragen aan de ontwikkeling van welvaartsziekten. Van diabetes, hart- en vaatziekten tot kanker.
Ik wist niet dat eten (kopen, maken) zoveel tijd kost
Ik was niet gewend om zoveel te eten en ook zoveel te moeten bereiden. Ik maak tegenwoordig maaltijden met rustig drie soorten groenten. Al die vezels dragen ook bij aan een gezond darmmicrobioom. Ook bij ziekte voorkomen en ziek worden, speelt de darm een flinke rol, zo wordt steeds duidelijker.
Dit is letterlijk jezelf voeden
Nu ik echt de tijd neem om eten te kopen, te bereiden en op te eten, snap ik pas hoe ZEN het is om dit te doen. Dit is letterlijk goed voor jezelf zorgen, je zelf letterlijk VOEDEN. Met stoffen waar je lichaam van nature wat mee kan.
Explosie van energie
Het is opmerkelijk: na een week al barstte ik van de energie, en mijn brainfog verdween. Ik val ik langzaam wat af omdat er meer vet verbrand wordt. Ik zie ineens weer de contouren van mijn heupbotjes. Ik ben heus niet mager en zal dat nooit worden, maar het is leuk om dit waar te nemen.
Stresshormoon cortisol smeekt om suikers
Ik begrijp nu dus ook wat voeding met ontspanning te maken heeft. Ik leer dat stress een hele slechte invloed heeft op je eetpatroon. Als je erg druk bent, grijp je snel naar makkelijke dingen. Een koek, krentenbol, of snoepgoed. Over het algemeen grijp je naar producten die veel suiker bevatten en vet. Je stresshormoon cortisol vraagt hier om.
De vicieuze cirkel
Je komt in een vicieuze cirkel terecht, want dit soort snaaivoedsel zorgt ervoor dat juist je lichaam weer in een stressmodus komt. Je bloedsuiker spiegel schiet omhoog. Je krijgt even energie, en daarna is het weer uitgeput.
Ook artsen beginnen het te snappen
Velen van ons weten dit natuurlijk al heel lang. Ik ben blij dat de reguliere geneeskunde dit ook begint in te zien. Door mee te doen aan een groot onderzoek, kan ik het nu zelf ook ervaren. Ik ben om. Echt, ik vind suiker geeneens meer lekker! Wel jammer, want de bakker en de patisserie zijn toch altijd een feestje om binnen te lopen.
Gezond eten is duur, maar dit is een oplossing…
Op mijn snaaiplek in de kast liggen tegenwoordig ongebrande noten, linzencrackers, 95% pure chocolade. Ik had het niet voor mogelijk gehouden! Helaas, en dat is wel een kanttekening, het is duur om zo ontzettend gezond te eten. Helaas, helaas….maar, er is wel een slimme optie. Meld je aan voor ToGoodToGo, voor voedselboxen, van bijvoorbeeld de EKO winkel. Voor 5 euro krijg je dan een compleet pakket fruit en groenten die tegen de datum aanzitten. Daar kun je heel veel mee doen!
Bron: Torres, S. J., & Nowson, C. A. (2007). Relationship between stress, eating behavior, and obesity. Nutrition, 23(11-12), 887-894.
Lees ook:
- Sabine leert bij Holland Health Clinic weer wat gezond leven is
- Het ketogeen dieet bij diabetes en kanker: de kracht van de metabole switch
- Diëtisten Samantha en Inge vertellen alles over voeding, suppletie en je huid
- Deze specerijen zijn heel gezond voor je microbioom
- Monique schrijft: Health is het nieuwe Beauty