Er is zoveel winst te behalen door je bloedsuikerspiegel te gaan controleren

04:35 - 02:45
luistertijd 04:35 - leestijd 02:45

Of keto gezonder is dan oolhydraatarm is afhankelijk van een aantal factoren, zoals persoonlijke gezondheid, levensstijl en voedingsbehoeften. Beide diëten kunnen gezondheidsvoordelen hebben, maar ook mogelijke nadelen.

Wat is het ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet dat rijk is aan vetten en eiwitten en arm aan koolhydraten. Het is ontworpen om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam vet gebruikt als energiebron in plaats van koolhydraten. Het kan helpen bij gewichtsverlies, vermindering van risico op chronische aandoeningen, en verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Lees ook de laatste wetenschappelijke inzichten over de impact van keto bij diabetes en kanker, voor een metabole switch.

Wat is het koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat arm is aan koolhydraten, maar meer koolhydraten bevat dan een ketogeen dieet. Net zoals het ketodieet kan het helpen bij gewichtsverlies, vermindering van risico op chronische aandoeningen, en verbetering van de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.

Zijn er nadelen?

Beide diëten kunnen echter ook nadelen hebben, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vermoeidheid, en het risico op eetstoornissen. Het is daarom belangrijk om de adviezen van een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige te volgen voordat je begint met een van deze diëten.

creative-cloud-express

Zoek uit waarom je een ander voedingspatroon wilt, en hoe je bloedwaarden ervoor staan

Het is belangrijk eerst helder te krijgen waarom je een van deze voedingspatronen wilt volgen, en wat de status in je bloed is van diverse organen die betrokken zijn bij insuline aanmaak, en de afscheiding van gifstoffen via lever en nieren. Ook is het belangrijk je cholesterol in de gaten te houden als je op een ketodieet gaat.

Het beste platform voor voedings/leefstijl advies

Via het platform Leefstijl (en voeding) als medicijn kun je fantastisch veel goede, onderbouwde informatie vinden. Ze organiseren ook regelmatig webinars met artsen en je kunt met elkaar in gesprek gaan online via contactgroepen. De informatie die via dit platform verstrekt wordt, is zo goed dat een van de peilers – om via voeding diabetes onder controle te krijgen- nu ook vergoed wordt in de basisverzekering.

Krijg je bloedsuikerspiegel onder controle

Onlangs woonde ik een webinar van hen bij waarbij internist Yvo Sijpkens meer inzichten gaf over de rol die je bloedsuikerspiegel speelt bij gezondheid – ook van gewicht. Hij adviseerde ook het boek De Glucose Revolutie te lezen. En tipte de deelnemers om eens een tijd lang de eigen glucosespiegel door de dag heen te meten. Zijn advies was, bij gewichtsverlies, om te gaan eten als de spiegel rond de 5-waarde zit en zolang hij erboven zit nog niet te gaan eten. Omdat je dan in de hoge glucosegolven blijft hangen. Dit is ongezond en leidt tot chronische ontstekingsreacties en bij insuline uitputting ook tot diabetes. Hij adviseert om volledig te stoppen met allerhande dieten. Note; ik doe hier geen uitspraken voor diabetes-patienten.

ua-voeding

Let op dat je eigenlijk niet ondervoed bent, want vullig is wat anders dan voeding

Overigens gaat het dan wel om voedzaam, onbewerkt eten dat je zelf volledig bereid. En daarover heb ik recent ook een mooi stuk geschreven, naar aanleiding van mijn deelname aan een groot wetenschappelijk onderzoek. In dat onderzoek leerde ik wat de impact van voeding op chronische ontstekingsreacties is, hoe gevaarlijk die zijn vanwege risicoverhoging op welvaartsziekten aan hart en bloedvaten, diabetes en zelfs kanker. Ik stopte met suikers en ging beregezond en vers koken. Binnen een week stuiterde ik van de energie. Ik leerde ook dat ik veel meer moest eten dan ik deed, en dat eigenlijk ondervoed was qua voedingsstoffen. Lees ook wat het met mijn gewicht deed. Ik verklap niet alles: je leest het hier!

Lees ook:

Lees ook