Er ontstaat een metabole switch die gunstig lijkt, aldus onderzoek

03:19 - 01:59
luistertijd 03:19 - leestijd 01:59

De site Nieuws voor Diëtisten bracht deze maand in haar nieuwsbrief interessant nieuws uit over de werkzaamheid van het koolhydraatarme dieet bij diabetes II en zelfs bij kanker. We geven en korte samenvatting.

In de ketose stand

Als je gaat vasten, maar ook als je een ketogeen dieet volgt (geen koolhydraten meer, alleen maar eiwitten en vetten), komt je lichaam in een staat van ketose. Je lichaam gaat dan energie uit vetzuren in je lichaam halen, in plaats vanuit glucose.

Dit wordt een metabole switch genoemd. Dit biedt mogelijk gunstige effecten bij kanker en diabetes, meldt de nieuwssite van voedingsdeskundigen, op basis van een onlangs gehouden congres DCN Academy. Het congres werd georganiseerd ter ere van het 30-jarig jubileum van de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN).

Van groei naar bescherming en herstel

Deze stand van het lichaam heeft alles te maken met bescherming en herstel. Ideaal dus als er ziekmakende processen aan de gang zijn. Als je je lichaam maar blijft voeden, blijft het in een staat van groei en voortplanting staan. Zo heeft de evolutie het bepaald.

Beperkt aantal uren eten

We hebben je al regelmatig op BeautyJournaal verteld over intermittend fasting. Dit betekent dat je een afgepaste hoeveelheid uren per dag mag eten. Dermatoloog Francis Wu vertelde al eens dat hij pas vanaf 12 uur ‘smiddags eet. Lees ons interview met hem nog eens hier.

Intermittent vasten bij diabetes

Inmiddels loop er bij het Erasmus MC ook een studie om te kijken of mensen met diabetes type 2 dankzij intermittent fasten van hun aandoening af komen. Bij het zelfde academisch ziekenhuis loopt ook onderzoek naar de effecten van een ketogeen dieet: bij kanker en bij epilepsie.

Diëtist Van der Louw die betrokken is bij het onderzoek vertelt tot 56% van de patiënten met epilepsie minder aanvallen krijgen en dat tot 15% zelfs helemaal aanvalsvrij wordt.

Ketogeen dieet: koolhydraat arm

Daarnaast zijn er eerste aanwijzingen voor een gunstig effect van een ketogeen dieet bij veel andere aandoeningen, zoals kanker, migraine, Poly Cysteus Overium Syndroom (PCOS), lipoedeem, inflammatoire ziekten als Crohn, reuma en psoriasis en zelfs autisme.

Zo komen er uit dierstudies indrukwekkende resultaten van het ketogeen dieet bij kanker, maar deze resultaten zijn niet zomaar te vertalen naar de mens. Van der Louw vertelde dat het sporadische onderzoek bij mensen tot nu toe wisselende resultaten oplevert, waarschijnlijk ook omdat niet iedere tumor hetzelfde is.

Minder bijwerkingen bij chemotherapie

Wel zijn er volgens haar aanwijzingen dat een ketogeen dieet gepaard kan gaan met minder bijwerkingen van chemotherapie, minder gebruik van steroïden en minder vermoeidheid. Dat ketogeen dieet hoeft overigens niet eens zo heel streng te zijn: een beperking van koolhydraten tot 25 tot 130 gram per dag geeft al effect.

Lees ook:

Lees ook