Stofjes die je lekker laten voelen in je brein

10:10 - 06:06
luistertijd 10:10 - leestijd 06:06

In een wereld waarin de mens zich klaarblijkelijk steeds ongelukkiger voelt, worden talloze methoden geopperd om beter in je vel te gaan zitten. Mentaal. Microdosing is een nieuwe trend. Kleine hoeveelheden verzachtende plantenstoffen innemen die in grote hoeveelheden hallucinerend zouden zijn. Monique neemt de proef op de som met psylocibine ofwel magic mushrooms en een gehypte kruidendrank die Sentia heet.

Nog nooit van gehoord!

Microdosen….ik hoorde er pas afgelopen winter over. Van een kennis die na kankerbehandelingen moeite had om zich mentaal weer lekker te gaan voelen. Zij deed dat o.a. met magic mushrooms, ofwel paddo’s of truffels genoemd.

Zelfmedicatie

Ik was direct gefascineerd. Mede omdat ik het heel interessant vind hoe mensen zelf naar oplossingen zoeken om zich weer beter te gaan voelen, buiten het reguliere farmaceutische circuit om.

Ik zocht ook…..

Ik heb de afgelopen paar jaar ook diep door het stof moeten gaan fysiek, waardoor het mentaal ook een hard gelach was om overeind te blijven. Ik vond rust en overzicht bij hypnosetherapie en uiteindelijk ook bij de inzichten van een hoog energetisch tiep als Joe Dispenza. Vooral zijn boek Becoming Supernatural vond ik een eye opener. De man geeft fantastisch inzicht in hoe je je mindset kan veranderen. Hard werken, maar het werkt!

Jezelf uit die emmer kieperen

Verder deed het me goed om weer te gaan reizen, andere omgeving, andere mensen, weg uit de somberte. Mezelf de spreekwoordelijke emmer uit te kieperen, zoals ik dat noemde. Dat moet je ook wel zelf doen, niemand kan dat voor jou doen.

Capsules gevuld met gedroogde mushrooms

Microdosen is dus ook een manier om mentaal meer in evenwicht te komen. Mijn kennis stuurde me chocolaatjes met een dosis psilocybine waarop je wel een paar uur zou kunnen trippen. Ze stuurde me capsules met gedroogde paddo’s in sterktes van 2 microgram en 1,5 microgram. De bedoeling is dat je 1 dag 1 pil slikt en dan drie dagen niet, en dat weer hetzelfde schema opnieuw. Je doet dit over een periode van 8 tot 10 weken. Daarna stop je 1 tot 2 maanden om geen gewenning op te laten treden.

Effect op langere termijn

Ik kreeg van haar de volgende informatie:

‘Wanneer je de microdosering een langere periode inneemt kan het voor kleine maar effectieve transformatiestapjes in jou zorgen. Dat komt omdat truffels kunnen helpen in je onderbewustzijn een proces op gang te brengen dat zorgt voor het aanmaken van nieuwe verbindingen in je hersenen.

Het vermogen van de hersenen om zich aan te passen heet neuroplasticiteit. Er worden nieuwe neurale paden aangelegd die een positieve uitwerking hebben op jouw welzijn. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat je o.a. makkelijker patronen gaat doorbreken en nieuwe patronen gaat aanmaken. Onze hersenen met ingesleten gewoontes, houden ons vast op de oude ongewenste weg. Daarom is het zo lastig om bepaald gedrag en patronen te veranderen. Psychedelica hebben de eigenschap hierbij te kunnen helpen.’

Zo begon ik

Ik begon met de lichtste dosering van 1,5 microgram. De eerste dag voelde ik me chill en ging ik ’s avonds heel rustig naar bed. Toen ik na drie dagen weer een pil innam, betrapte ik mezelf erop dat, terwijl ik op het toilet zat thuis met de deur open, ik ineens wel heel erg gedetailleerde details van de wijze waarop mijn parketvloer gelegd was, begon te zien. Miniscule kiertjes bijvoorbeeld. Ha! Dit soort waarnemingen zou je overigens alleen in het begin kunnen hebben, wanneer je start met microdosing.

Flow en uiterst gedetailleerd waarnemen

Ook ging die dag in een flow voorbij. Ik heb non-stop gewerkt, werd er niet eens moe van, ik was super gecontreerd en in total control. Zalig. Ik vond het ook supergeestig om te ervaren.

Het was leuk

Vervolgens zou ik dit ritme dus 8 tot 10 weken kunnen aanhouden, maar daar gaf ik het op. Ik besefte dat ik het effect leuk vond, maar dat ik het eigenlijk niet nodig had. Ik had de afgelopen paar jaar al zoveel gedaan voor een fijne mindfuck, het was goed zo. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het uitermate prettig kan zijn, als je volop met mentale ontwikkeling bezig bent. En serieus, er zijn echt mensen die er baat bij hebben, zo begrijp ik, maar dan moet je het wel langer slikken, en niet zo kort als wat ik deed. Ik heb alleen een kortstondige kennismaking gehad. (Note: ik ben het later nog eens gaan doen: lees mijn ervaring daarover onderaan dit verhaal)

Ik las in het tijdschrift Psychologie er ook een stuk over. Hoe het je productiviteit kan verhogen, pijn kan verminderen, depressies of bi-polaire stoornissen positief zou kunnen beïnvloeden. Dat dus, maar, zo lees ik, het werkt niet bij iedereen even goed. Maar dat hou je toch, geen menselijk lichaam reageert hetzelfde.

Op Nederlandse websites als microdose en microdosing kun je er heel veel over lezen.

Wat zegt de wetenschap

De wetenschappelijke onderzoeken zijn er nog niet eenduidig over. Sommige mensen worden angstiger of hyperactiever, anderen vinden het fijn. Lichamelijk verslavend is het niet. Gevaar van overdosering ligt wel op de loer als je het effect lekker vindt, zo begrijp ik uit het artikel van Psychologie. Dat moet je niet willen doen. Het tijdschrift besluit dat met wat koppen espresso ook een scherpere geest krijgt. Tsja. Dooddoener.

Bekijk hier ook een zeer goede docu van de NOS ‘Zeggen alle psychiaters ja tegen psychedelica?’ Het kan namelijk echt een zinvolle methode zijn om je somberheid/depressie wat meer lichtheid te geven – echter is het niet zonder risico, zo vertelt men ook:

Serotonine stimulatie

Het draait natuurlijk om het hormoon serotonine, dat een boost krijgt in je hersens, waardoor je je lekkerder gaat voelen. Een partydrug als XTC stimuleert dat ook, en dat werkt als een tierelier. Alleen the days after zijn dan weer minder…..dat onbestemde gevoel als de serotonine spiegels weer gedaald zijn.

Sentia, het effect van alcohol, maar zonder alcohol

Dat ervaarde ik ook bij de supersterke botanische kruidendrank Sentia, dat in Engeland wordt gemaakt. Het wordt gehyped als een perfect alternatief voor alcohol. De kruidenconcentraten die erin zitten stimuleren de neurotransmitter GABA.

GABA

GABA komt veel voor in angst/stemmings- en pijnremmende medicijnen. Maar GABA wordt ook gestimuleerd door alcohol. Vandaar dat we graag een glas wijn drinken;-)

In de Sentia drank zit onder meer extract van magnolia, lindebloesem, passiebloem, ashwagandha, tulsi, gentiaan, hibiscus en andere louter plantaardige stoffen. Er zit geen alcohol in. Met name dat ashwaganda vind ik een interessante. Het staat bekend als een ontspannende stof. Het is ook in supplementvorm te koop.

Dit ervaarde ik

Je drinkt Sentia solo, max 25cc met ijs of water, of mixt het in een cocktail. Ik bestelde de Sentia Black en die is echt zeer, zeer kruidig. Ik mixte het alleen met water of ijs. Ik moet eerlijk zeggen dat het fantastisch werkt. Binnen een kwartier voelde ik me echt meer chill worden en dat effect houdt uren aan. Nu ben ik geen alcoholdrinker meer, soms een kwart glaasje wijn, dus mogelijk merk ik sneller effect.

Chagrijnig

Wat mij wel opvalt nadat ik het een paar dagen ’s avonds gedronken had, is dat ik overdag chagrijniger werd. Ik was daar erg verbaasd over, omdat ik dat gevoel eigenlijk niet meer ken sinds ik niet meer ongesteld werd. Dat is een gevoel van vroeger. Men hyped het als de drank waarvan je geen kater krijgt. Hmmm…

Inmiddels vraag ik me af of dat dat mindere gevoel erna doordat GABA eerst gestimuleerd wordt en daarna weer inzakt? Dat had ik met MDMA in XTC ook, kan ik me nog herinneren. Ik vind het leuk, maar kostbaar, spul (30 pond en invoerrechten 20 euro). Ik neem af en toe een shot, maar zeker niet meer dagelijks.

Echter, ik heb het spul een tijdje laten staan en later nog eens om de paar dagen een shotje genomen en dat ging prima. De fles is nu leeg. Ik vind het te duur om uit Engeland te moeten importeren.

Wat zijn jouw brein- en stemmingstimulerende ervaringen, wat gebruik je ervoor? Als je een mooi verhaal te vertellen hebt, mag je me ook altijd mailen op info@beautyjournaal.nl

Note: ik ben later nog eens opnieuw gaan microdosen en heb het toen wat langer volgehouden om eens te kijken wat het met me deed. Ik vond het deze tweede keer een stuk aangenamer. Ik merkte ook dat mijn creativiteit makkelijker loskwam en ik crea dingen makkelijker tot uitvoer bracht. Ook merkte ik dat mijn brein ineens makkelijker in staat was om me zaken om van een andere kant te laten bekijken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik microdosen heel erg oke vindt, echter zal ik dit alleen doen als ik denk dat ik weer even zin heb om in die flow te komen. Dat betekent voor mij dat ik geen schema volg maar zo nu en dan een dosering van 1,5 mg neem.

Lees ook:

Lees ook