Een huidbarrière beschermende crème hoort altijd in je stash te zitten

06:55 - 04:09
luistertijd 06:55 - leestijd 04:09

Tsja, eigenlijk vind ik het niet meer dan normaal: de focus op de huidbarrière. Het is immers de interface van je huid, en je huid is jouw beschermingsmantel tussen binnen en buiten. Ik heb altijd aandacht voor de bescherming van mijn huidbarrière. Want als die goed werkt, intact is, blijft je huid ook mooier. Daarom ben ik ook zo dol op producten met microbiota zoals lactobacillen. De afgelopen paar maanden doken er weer een paar nieuwe huidbarrière beschermers op. Ik bespreek ze.

Wat is een huidbarrière eigenlijk?

De huidbarrière biedt de huid bescherming tegen externe invloeden, zoals micro-organismen, schadelijke stoffen, en verlies van water. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en heeft verschillende lagen die samenwerken om een beschermende barrière te vormen.

Verschillende huidlagen

De buitenste laag van de huid staat bekend als de opperhuid of epidermis. Deze laag bevat dode huidcellen die voortdurend worden afgestoten en vervangen door nieuwe cellen. Tussen deze cellen bevindt zich een lipide (vet) barrière die vocht vasthoudt en helpt voorkomen dat schadelijke stoffen de huid binnendringen.

Belang van een zure ‘mantel’

De huidbarrière wordt ook beïnvloed door factoren zoals talg (huidsmeer) en zweet, die beide helpen bij het handhaven van de zuurgraad van de huid en het beschermen tegen bacteriën. Verder spelen ook proteïnen, zoals keratine, een rol bij het versterken van de structuur van de huid.

Een intacte en gezonde huidbarrière is essentieel voor het handhaven van een goede gezondheid van de huid en het voorkomen van huidaandoeningen. Beschadiging van de huidbarrière kan leiden tot problemen zoals uitdroging, infecties en ontstekingen. Het handhaven van een goede huidverzorging, hydratatie en het vermijden van schadelijke stoffen zijn belangrijke aspecten voor het behoud van een gezonde huidbarrière.

De huidbarrière crème shopping!

Paula’s Choice RESIST Barrier Repair Advanced Nachtcrème

Paula’s Choice noemt het een doorbraak als het om technologie voor barriere herstel gaat. Dit proces zou binnen 30 minuten na het aanbrengen moeten volbracht zijn en de hele nacht (of dag) aan houden.

De lotionachtige creme is een krachtige hydratant die ook vochtverlies uit de huidlagen voorkomt. De gezondheid, waaronder ook de elasticiteit van de huid wordt bevordert.

Het product bevat een vochtcomplex dat water levert waar de huid dit het meest nodig heeft. Er wordt gebruik gemaakt van vijf soorten ceramiden in combinatie met cholesterol voor optimale hydratatie. Palmitoyl tripeptide-5 helpt bij het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Watermeloenzaadolie werkt kalmerend en ook vochtvasthoudend.

Normaliter kunnen barrièrecrèmes behoorlijk stevig qua structuur en dus vettig zijn. Ze worden traditioneel aanbevolen bij droge huiden. Deze lichte substantie kan goed ingezet worden voor gecombineerde tot vettere huidjes met een barrièreprobleem. Want ja, ook een vettere huid heeft vocht en vetstofjes nodig om uitdroging en als gevolg daarvan een nog vettere huid, te voorkomen.

Kruidvat Derma

Kruidvat Derma is een nieuwe lijn van Kruidvat speciaal voor de gevoelige gezichts- en hoofdhuid. Voor huidjes die zeer droog zijn ook en makkelijk geirriteerd raken.

Het goed is dat ze ook parfumvrij zijn en vanzelfsprekend zitten er milde stoffen in. De huidbarriere vaart wel bij vetstoffen zoals ceramiden. In deze producten wordt gebruik gemaakt van 3 typen ceramiden in combinatie met niacinamide.

Het lijkt mij een uitstekende cocktail. De prijzen zijn echt super, super vriendelijk. Voor een paar euro ben je klaar. Ik heb Derma nog niet uitgetest, maar ik kan me heel makkelijk voorstellen dat het handig is om in je stash te hebben. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van irriterende conserveermiddelen als phenoxyethanol.

Kiehl’s Ultra Facial Barrier Balm

Deze nieuwe balm maakt onderdeel uit van Kiehl’s Ultra Facial-lijn. Het is bedoeld als een extra SOS-product voor ‘onderweg’, als je huid toch ineens meer behoefte heeft aan bescherming, huidcomfort en hydratatie. Je brengt hem bijvoorbeeld over de Barrier Cream aan, die al in de collectie zit.

Heel mooi vind ik dat er niet alleen gebruik gemaakt wordt ceramiden (ceramide NP), maar ook van squalene, een zeer krachtig hydraterende stof die zelfs door de meest gevoelige huid verdragen wordt. Ook zit er een glycoproteine in, een huidbarriere versterkend en hydratatie verbeterend eiwit.

Ik heb dit product nog niet kunnen testen, maar als het op de redactie binnenkomt, ga ik dat zeker doen. Voor wie fan is van Kiehl’s is dit een mooie aanvulling om erbij te hebben;-)

Tot slot vraag ik graag nog aandacht voor enkele producten waar ik zelf heel veel baat bij heb als mijn huidbarriere uit balans is.

Het Probiotic Serum van Esse Skincare, waarin levende lactobacillen zitten. Je gebruikt dit vettige serum alleen in kuurverband. Het is wonderlijk hoe snel je huid ervan opknapt. Je ziet zelfs roodheid geminimaliseerd worden.

Je dept dit serum in de huid en je sluit je routine af met een goede beschermende creme zoals bijvoorbeeld de Omega Creme. Je gebruikt het serum ’s nachts bijvoorkeur, echter vind ik het overdag fijner.

Voor de nacht kies ik dan voor de Repair Oil in combinatie met de Omega Deep Moisturizer Cream.

Ook fantastisch in haar eenvoud en werkzaamheid vind ik de Middagbloem crème uit de Med-lijn van dr. Hauschka.

Het is een zeer hydraterende crème waarin geperste plantensappen zijn verwerkt en olie van witte papaver, voor de huidbarrière bescherming. Dr. Hauchka werkt met de Natrue certificering. Het product is 100% plantaardig en volledig clean. Deze crème is zelfs voor baby’s geschikt. Er is een ook handcrème van.

Tot slot zijn ik, maar ook andere vrouwen uit mijn team fan van de supercleane Edelweiss Cream van Prescription. Dit is echt zo’n fijne basiscrème, een echte alleskunner.

De crème geeft een zalig huidgevoel, een beetje slagroomachtig. Echt lekker romig dus. Hij trekt goed in en hydrateert echt perfect. In mijn clean beauty app behaalt de inci lijst van dit product een grote plus.

Het bevat een mooie combinatie van plantaardige olie met plantaardige boters, vitamine E. In dit product vindt je geen huidverbeteraars, daarvoor meng je de actives van Prescription met deze crème.

Lees ook