Huidpenetratie en systemische blootstelling zijn in de EU verplichte onderdelen van het goedkeuringsproces voor nieuwe UV-filters

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Vorig jaar publiceerden we een artikel over een verontrustend onderzoek naar de opname van een zestal synthetische zonnefilters die al na een dag in de bloedbaan terug te vinden zijn. Omdat filters een hormoonverstorend effect kunnen hebben, is grote voorzichtigheid geboden. Hormoonstapelingen kunnen mogelijk leiden tot hormoongevoelige kankers en je vruchtbaarheid ontregelen. Dat zijn nog geen keiharde bewijzen maar waar rook is, is vuur…

hormonen

Duidelijke vermelding op inci-lijst wat erin zit

Wij vroegen ook aan L’ Oreal, een van de grote zonnefilterproducenten in de wereld hoe zij tegen dit onderzoek aankijken en of zij deze filters gebruiken. PR-manager Coco Aarts bericht ons het volgende over hun merk Garnier.

‘Garnier gebruikt een verscheidenheid aan UV-filters in haar zonbeschermingsprocucten. In de EU gebruiken we geen oxybenzone en octinoxate in onze Ambre Solaire producten.We geven altijd in onze ingrediëntenlijsten aan welke filters in dat specifieke product zijn toegevoegd.

garnier ambre solair

FDA onderzoek klopt, gekoppeld aan Amerikaanse eisen

‘We zijn op de hoogte van deze studie van de FDA over de absorbtie van bepaalde UV-filters. Als lid van Cosmetics Europe (de brancheorganisatie voor de Europese cosmetica industrie) ondersteunen en onderschrijven we hun mening over deze publicatie volledig. Belangrijk hierbij is dat de publicatie in het “Journal of the American Medical Association” specifiek gerelateerd is aan het Amerikaanse goedkeuringsproces (en datavereisten) voor zonbeschermingsproducten. Daarnaast was de conclusie van het artikel dat meer onderzoek nodig is om de klinische betekenis van de systemische absorbtie van zonbeschermingsingrediënten vast te stellen.

‘De Amerikaanse auteurs van dit FDA artikel benadrukken uitvoerig dat deze studieresultaten “niet aangeven dat personen moeten stoppen met het gebruik van zonbeschermingsproducten”.

fda

Europese wetgeving verschilt

‘Daarnaast zijn data over huidpenetratie en systemische blootstelling in de EU verplichte onderdelen van het goedkeuringsproces voor nieuwe UV-filters. In combinatie met het toxiciteitsprofiel van elke stof gebruikt de SCCS (Wetenschappelijk Commité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie) deze data om de concentratie te bepalen waarop een stof veilig te gebruiken is.

‘Als dit bepaald is, wordt deze veilige concentratie van elk specifiek UV-filter als wettelijk vereiste vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening.

spf

‘Consumenten kunnen er daardoor zeker van zijn dat de zonbeschermingsproducten die verkrijgbaar zijn in de EU én de UV-filters die hierin gebruikt worden een zeer uitgebreide veiligheidsevaluatie en goedkeuringsproces doormaken, en aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen.’

L’Oréal heeft in de loop der jaren zelf zonnefilters ontwikkeld, waaronder Mexoryl SX. Dit filter krijgt van de Environmntal Working Group een code groen, wat duidt op voldoende aantoonbare veiligheid. Lees er hier meer over.

 

Lees ook:

 

beautyjournaal shop

Lees ook