Kinderen zijn kwetsbaar en sprays zijn geducht

02:55 - 01:45
luistertijd 02:55 - leestijd 01:45

Titaniumdioxide gaat in voedsel in de ban

In het paradijs van de werkzame stoffen staat titanium dioxide opnieuw in slecht daglicht: het gaat verboden worden in voedsel. Vanwege het kankerverwekkende gevaar. Uit dierexperimentele proeven met titaniumdioxide blijkt dat de stof slecht uit het lichaam te verwijderen is, echter is het voor de mens nog niet geheel opgeklaard.

Waarom zit het in cosmetica

Ook in cosmetica zit de witte mineraalstof. Hierin wordt het gebruikt om een product een mooie witte kleur te geven, of het wordt ingezet als UV-filter. Als je dit dan zo hoort over voeding, denk je meteen….oei, hoe zit dat dan met cosmetica…

Risico’s van inademing

Er zijn al discussies om het in nanovorm in sprays te verbieden, omdat het bij inademing in de longen kan komen. Het materiaal is zo klein dat het nauwelijks het lichaam verlaat en zich dus ophoopt. Voorlopig is er wel consensus dat het veilig op de huid gebruikt kan worden. Er zijn de afgelopen jaren aardig wat testen gedaan om te checken of nanodeeltjes mineralen niet door de huidbarriere heen in de bloedbaan komen, maar dat zou niet het geval zijn, aldus dit wetenschappelijk onderzoek.

face spray

Echter is ook hier waakzaamheid geboden. Wetenschap is niet statisch. Op een dag kun je zomaar horen dat we allemaal op zinkoxide over moeten gaan, maar zo ver is het nog lang niet. Beauty innovator Margde Pascaud laat me weten dat ze verwacht dat TIO2 in percentage gereguleerd gaat worden waarbij het vooral gaan om TIO2 in sprayvorm en in nano-deeltjes.

zonnespray

Aandacht voor kinderen

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu laat weten dat het inderdaad voor cosmeticagebruik veilig is, maar hij adviseert wel om voor kinderen geen antizonnebrandsprays met titaniumdioxide te gebruiken. Juist voor kinderen zijn er veel sprays op de markt omdat het makkelijker op te brengen zou zijn. Als je meer wilt weten hierover, kan dat in dit wetenschappelijk artikel. 
Francis Wu adviseert altijd om een mix van titaniumdioxide en zink te gebruiken in een zonnecreme. Titaniumdioxide voor een goede UV-B dekking en zink voor een goede UV-A dekking.

Ben je op zoek naar fijne zinproducten, lees dat onze reviews!

Lees ook