Tijd voor een ban! Avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate en octinoxate

06:01 - 03:36
luistertijd 06:01 - leestijd 03:36

Maar liefst zes zonnefilters zijn al na één dag in je bloed terug te vinden

Veelgebruikte zonnefilters

In een klein maar grondig onderzoek ontdekten een groep Amerikaanse wetenschappers die zijn verbonden aan US Food and Drug Administration (FDA) dat zes veelgebruikte zonnefilters al na één dag in je bloed terug te vinden zijn.

Het onderzoek was een vervolg op een eerder onderzoek, waarin al was aangetoond dat vier veelgebruikte zonnefilters snel door het lichaam werden geabsorbeerd en zo in het bloed terecht kwamen. Lees het wetenschappelijk onderzoek hier.

Avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate en octinoxate

In dit onderzoek werd de absorptie door het lichaam van zes populaire zonnefilters, avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate en octinoxate, onderzocht en gekeken hoe snel de door de FDA veilig geachte hoeveelheid van 0,5 nanogram per milliliter bloedplasma werd overschreden. Daarnaast werd gekeken hoeveel van de stoffen in totaal in het bloedplasma terecht kwam.

Onderzoeksgroepen

Het onderzoek werd in januari en februari 2019 uitgevoerd in een kliniek in West Bend, Wisconsin, in de Verenigde Staten. Er deden 48 gezonde mannen en vrouwen mee, met een gemiddelde leeftijd van 38,7 jaar en van verschillende etnische afkomst. 44 Deelnemers maakten het onderzoek helemaal af.

Algemeen verkrijgbare merken

De deelnemers werden ieder behandeld met een zonneproduct. Er werden vier verschillende zonneproducten gebruikt van algemeen verkrijgbare merken, ieder in vier verschillende variaties: een aerosolspray, een non-aerosolspray, een pompflesje en een lotion.

Smeren volgens de gebruiksaanwijzing

De zonneproducten werden nauwkeurig aangebracht: twee milligram product per vierkante centimeter huid, over 75% van het lichaam. Op de eerste dag werd er één keer product aangebracht, op dag twee tot en met vier werd dit vier keer per dag gedaan, om de twee uur.

Al na één dag veilige norm overschreden

Van elke deelnemer werden 21 dagen lang bloedmonsters genomen, in totaal 34 monsters per deelnemer.

Al na één dag en slechts één keer aanbrengen van de zonneproducten werd in bij alle zonnefilters de door de FDA veilig geachte hoeveelheid van 0,5 nanogram per millimeter bloedplasma overschreden. Na vier dagen was de hoeveelheid nog hoger.

Vooral hoge waarden van oxybenzone

Wat betreft avobenzone: bij gebruik van een lotion werd er in het bloedplasma 7,1 nanogram per milliliter aangetroffen, met gebruik van een aerosolspray was dit 3,5 nanogram per milliliter, met een non-aerosolspray 3,5 nanogram per milliliter en met een pompfles 3,3 nanogram per milliliter.

Bij oxybenzone was dit bij gebruik van een lotion 258,1 nanogram per milliliter, bij een aerosolspray 180,1 nanogram per milliliter. Bij octocrylene was dit bij gebruik van een lotion 7,8 nanogram per millimeter, bij gebruik van een aerosolspray 6,6 nanogram per milliliter en bij gebruik van een non-aerosolspray 6,6 nanogram per milliliter.

Bij homosalate ging het om 23,1 nanogram per milliliter bij gebruik van een aerosolspray, 17,9 nanogram per milliliter bij gebruik van een non-aerosolspray en 13,9 nanogram per milliliter bij gebruik van een pompflesje.

Bij octisalate was het bij gebruik van een aerosolspray 5,1 nanogram per milliliter, 5,8 nanogram per milliliter bij gebruik van een non-aerosolspray en 4,6 nanogram per milliliter bij gebruik van een pompflesje. Bij octinoxate ging het om 7,9 nanogram per milliliter bij gebruik van een non-aerosolspray en 5,2 nanogram bij gebruik van een pompflesje.

Dit alles werd gemeten na het aanbrengen van één dosis op de eerste dag en meerdere doses op dag twee tot en met vier. De meest gezien klacht was huiduitslag. Veertien deelnemers kregen hier last van.

Gevolgen

Zonnefilters worden door je lichaam systematisch geabsorbeerd en komen in je bloed terecht, in veel grotere hoeveelheden dan wat door de FDA veilig wordt geacht. Of dit ook echt nare gevolgen heeft weten we niet. Maar nu blijkt dat het lichaam er veel meer van absorbeert dan tot nu toe gedacht werd, is er snel veel meer grondig onderzoek nodig.

Niet stoppen met smeren

Zoals we al eerder schreven worden deze filters al heel lang gebruikt. Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van mensen die aanwijsbaar ziek zijn geworden door het gebruik ervan. De resultaten van dit onderzoek betekenen dan ook niet dat je moet stoppen met het gebruik van deze filters. Geen filter gebruiken is echt niet aan te raden, omdat er is bewezen dat dit de kans op het krijgen van onder meer huidkanker beduidend groter maakt.

Wetenschappelijke bron.

BeautyJournaal informeert bij haar artsenteam naar de gezondheidsgevolgen:

BeautyJournaal heeft via dermatoloog Francis Wu uit haar expertteam gevraagd of er in Nederland ook immunologen of toxicologen bekend zijn met de impact van synthetische zonnefilters op de gezondheid van het lichaam. Volgens Francis Wu wordt hier nog geen onderzoek naar gedaan.

Lijst met interessante wetenschappelijke literatuur over bijwerkingen van uv-filters

De dermatoloog geeft ons wel interessante links om meer over deze kwestie te lezen:

  1. hormoonverstorende eigenschappen
  2. opneembaarheid in menselijk plasma en urine
  3. opneembaarheid van uv-filter benzophenone-e in menselijk lichaam
  4. schade door benzophenone-3 aan de voortplantingsorganen bij mens en dier
  5. invloed van uv-filters op hormoonsysteem en vondsten in borstvoeding
 

Lees ook