Over vrouwenleiderschap en emancipatie – ook dat is cosmetica!

03:45 - 02:15
luistertijd 03:45 - leestijd 02:15

Shea Butter: een ingrediënt met een verhaalhandcreme

Er kwam op de redactie van BeautyJournaal kortgeleden een ieniemienie tubetje handcrème van het merk L’Occitane binnen. Nu trekt een handcrème altijd wel mijn aandacht. Ik begin er steevast mijn dag mee… het insmeren van mijn handen, terwijl ik mijn computer opstart. Je vindt handcrème bij mij dan ook niet in de badkamer of in mijn handtas, maar altijd naast de computer.

Opvallend is het bijgeleverde kleurrijke blikje met daarop de tekst ‘Solidarity Balm’. Op de achterkant van het blikje valt te lezen dat 100% van de opbrengst door L’Occitane wordt gedoneerd aan projecten ter stimulering van vrouwenleiderschap en -ondernemerschap wereldwijd. Grappig… kennelijk bestaat er een relatie tussen Shea Butter en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

solidarity balm

En dan valt er opeens iets van een kwartje…

Ken je dat? Dat je altijd iets voor vanzelfsprekend hebt aangenomen en dat daar plotseling een verhaal achter blijkt te zitten? Voor mij is dat Shea Butter. Het zit vanwege zijn voedende en verzorgende eigenschappen in zoveel producten voor de huid van je gezicht en lichaam, maar ik heb er nooit echt goed bij stil gestaan waar het vandaan komt. Een Shea Butter fabriek had ik misschien ook nog wel geloofd…

Op de website van L’Occitane kom ik erachter dat het merendeel van de Shea Butter in cosmetica wereldwijd uit Burkina Faso komt. In dit land winnen vrouwen Shea Butter uit kariténoten. De inkomsten die ze hiermee genereren, helpen deze vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Geen fabriek dus, maar vrouwen die hard werken om dit voedende ingrediënt te produceren.

burkino faso

Steven Walling (talk | contribs) | Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Een ingrediënt met een verhaal

Op YouTube vind ik een korte film die het verhaal vertelt hoe de oprichter van L’Occitane, Olivier Boussan, meer dan 30 jaar geleden via een Belgische journalist hoorde over deze vrouwen en besloot om hen een bezoek te brengen in Burkina Faso. Wat destijds begon met een kleine coöperatie van 12 vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een volwaarde sector, waarin meer dan 1500 vrouwen alleen al voor L’Occitane op jaarbasis 500 ton Shea Butter produceren.

cremes

Vrouwenleiderschap

L’Occitane wilde iets terug doen als eerbetoon aan Shea Butter en de vrouwen die het maken. En zo werd de Solidarity Balm geboren, een naar viooltjes geurende balsem voor schrale plekjes op lippen en lichaam. De verpakking is geïnspireerd op Afrikaanse batikstoffen, zoals de vrouwen in Burkina Faso die dragen.

loccitane solidarity

Daarnaast participeert L’Occitane in een samenwerkingsverband met VN Vrouwen en verbreedt het merk zo zijn betrokkenheid door de twee themagebieden van het Fund for Gender Equality te steunen: de economische en politieke emancipatie van vrouwen. Sinds 2009 heeft dit fonds 120 programma’s in 80 landen ondersteund, waarbij zo’n 10 miljoen personen direct zijn geholpen.

Voortaan kijk ik toch even door andere ogen naar het kleine tubetje handcrème naast mijn computer.

Benieuwd naar reviews van producten met Shea Butter? We zetten er een paar voor je op een rij:

Lees ook