NewYorkse rechter buigt zich over zaak tegen een claim van Clinique voor Redness Solution Cosmetics

07:01 - 04:12
luistertijd 07:01 - leestijd 04:12

Huidflora, je microbioom…..de begrippen zijn de nieuwste trend in de cosmetica industrie en er wordt veelvuldig geadverteerd met deze termen om aan te geven dat het natuurlijke bacterie milieu gerespecteerd wordt met zogenaamde probiotica.

Je eigen bacteriënwereld een handje helpen

Dit zijn stoffen, meestal zijn het zelf bacteriën in de vorm van fermenten die helpen de goede bacteriën op je huid in stand te houden zodat je huidbarrière goed gesloten blijft en slechte bacteriën geen vrij spel kunnen krijgen om ontstekingen te genereren die leiden tot puistjes en roodheidsklachten.

 

 

Fermenten, voedingsstoffen, of toch levende bacteriën?

Ook op BeautyJournaal besteden we er regelmatig aandacht aan en het valt ons op dat er een grote marge is om aan te geven wat er onder probiotica verstaan wordt. Het kunnen namelijk fermenten zijn die gunstig zijn voor de instant houding van de goede bacteriën, het kunnen voedingsstoffen zijn voor deze goede bacteriën, maar, en dat is voorlopig zeldzamer: er kunnen ook levende bacteriën gebruikt worden om het huideigen microbioom mee aan te vullen.

Mag probiotica in skincare? Clinique krijgt een rechtszaak

In Amerika laait nu de discussie op. Afgelopen week werd bekend dat er door consumenten een rechtszaak tegen Clinique is aangespannen in de staat New York vanwege een vermeend onrechtmatige claim over het gebruik van probiotica in haar Redness Solutions lijn. De groep is van mening dat deze lijn geen probiotica bevat omdat de stoffen niet levend zijn die gebruikt worden en er conserveringsmiddelen in de producten zitten die juist bacteriën doden. Dus al zou er wat inzitten, is dat totaal zinloos.

Moet de wetgeving aangepast?

In juni 2021 wordt er een uitspraak verwacht, maar ondertussen duiken in vakbladen voor cosmetica al discussies op over de definities voor probiotica: wat is het, wat moet het zijn…moet er heldere wetgeving voor komen?

Als voordeel voor de huid

Tot nu toe geldt dat een probioticum een levensvatbaar micro-organisme is, levend of slapend, om een voordeel aan de huid te geven via cosmetica: direct of indirect door een prikkel aan de microbiotica te geven die al op de huid leven.

Een prebiotica is een niet-levensvatbaar ingrediënt dat aan een cosmeticaproduct is toegevoegd als een voedingsstof voor de al op de huid levende microbiotica.

YUN

Er zijn ook nog postbiotica….

Dan is er ook nog het postbioticum, waarover ik eigenlijk nauwelijks hoor, maar ook dat is een niet-levensvatbaar ingrediënt, gemaakt van inactieve bacteriën of bijproducten, uitscheidingsstoffen van bacteriën. Dit moet een directe bijdrage leveren aan huidverzorging dan wel invloed hebben op de al op de huid levende microbiotica.

En dan nog de claim over stoffen die je huidflora NIET aantasten

Daarnaast is er ook nog een grote groep cosmetica waarin geen van deze stoffen zit, maar waarvan geclaimd wordt dat ze je natuurlijke microbioom op de huid niet verstoren. Er zitten dan bepaalde stoffen niet in, die juist schadelijk zijn voor het bacterie evenwicht op je huid, zoals: sodium lauryl sulfaat schuimmiddel of conserveringsmiddelen als phenoxyethanol en dergelijke.

De FDA krabt zich achter de oren

Hoe meer producten er met probiotica claims komen, hoe meer ‘regulators’ zich beginnen af te vragen of er geen aangescherpte wetgeving moet komen. De FDA in Amerika krabt zich al achter de oren over de formuleringen en vindt eigenlijk niets met de huidige cosmetica formuleringen van doen te hebben als het om veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid gaat.

De volgende vragen worden al gesteld:

Al deze vragen moeten helderheid gaan geven over het gebruik van probiotica in cosmetica en hiermee wil men mondiaal de discussie op gang gaan brengen of er aanpassingen in de cosmetica wetgeving moeten komen, nu bacteriën gebruikt worden.

De discussie moet op gang gebracht worden

Er is 1 adviesorgaan, de ICCRm de International Cooperation on Cosmetics Regulation dat al evaluaties heeft uitgevoerd op veiligheid en kwaliteit ten aanzien van ons natuurlijke microbioom. Er is al een document uitgebracht, de Microbiële and Cosmetics, dat leidend kan zijn om de discussie wereldwijd te gaan voeren.

YUN capsules

Zijn het farmaceutica?

Belangrijke vragen die men stelt zijn ondermeer of al deze pro-,pre- en postbacteria wel als cosmpeticaingrediënten aangeduid mogen worden, vanuit technisch perspectief. Zijn het wellicht farmaceutica? Waar ligt de grens. Hoe kun je überhaupt garanderen dat producten die deze stoffen bevatten veilig zijn, zijn daar al goed gekwalificeerde technieken voor om dat te duiden?

De gevoeligheid ligt bij levende bacteriën

Volgens de Europese wetgeving zouden pre- en postbiotica wel legitiem zijn, maar probiotica, met haar levende bacteriën is toch echt een grote vraag. Veiligheid is het meest belangrijke speerpunt als het om cosmrticaproductie gaat en daarbij staat de bacterievorming altijd ter discussie en moet de hoogste staat van veiligheid gecreëerd worden.

Dit is ook de reden waarom er conserveringsmiddelen toegevoegd moeten worden. Wat doen we dan met bacteriën die met opzet, een doel, toegevoegd worden, en hoe hou je die in toom, dat er geen haard van ellende ontstaat – dat een en ander omslaat in juist ziekmakende populaties?

 

Genoeg stof tot nadenken. In the meantime mag je erop vertrouwen dat cosmetica met prebiotische claims voldoen aan de wetgeving voor veiligheid. Wil je er meer over lezen, dan kan dat hier.

We gaan er binnenkort meer aandacht aan geven, ondermeer in gesprekken met experts in het formuleren van probiotische skincare.

Lees ook:

 

Lees ook