Haar producten zijn top of the bill, je moet ze hebben!

11:47 - 07:04
luistertijd 11:47 - leestijd 07:04

Meder en gezond microbioom – de trend van de 21ste eeuw

Het microbioom is het buzz word van de 21ste eeuw. Het microbioom is kort gezegd de biotoop van bacteriën, schimmels en virussen die van nature op je huid leven. Bij een juiste balans tussen de organismen zullen ze je huid gezond houden, bij een disbalans tussen de soort en hoeveelheid microben liggen huidaandoeningen op de loer. De inzichten over de invloed op acne, eczeem en rosacea verschijnen langzaam maar gestaag.

Bescherm en stimuleer de goede bacterien 

Dermatoloog en skincare ontwikkelaarster Tiina Meder, van Meder Beauty Science, heeft ons microbioom van de huid al vele jaren in het vizier. Zelfs voordat de media- en wetenschapsbuzz ontstond! In dit interview praat BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom met haar over de zin van skincare die het microbioom respecteert en stimuleert, met pre- en probiotica.

Geen pseudowetenschap, maar Nobelprijs waardig

Volgens Tiina sprak de wetenschap voor het eerst in 2001 over het microbioom, echter is de laatste twee jaar pas flink geïnvesteerd in onderzoek hiernaar. Voor haar was het in 2007 al reden om ermee aan de slag te gaan. De eerste inzichten in het bestaan van al deze micro-organismen en hun rol voor onze gezondheid dateren al van 1958. Wetenschapper Joshua Lederberg won er een Nobelprijs voor!

Worden we geleefd door onze bacteriën?

De toegenomen inzichten in het microbioom veranderen onze benadering van huidverzorging echt totaal. We zijn mens en noemen ons mens, maar de ontelbare hoeveelheid micro-organismen die in en op ons leven zijn vele malen meer van invloed op wat we zijn en hoe we functioneren, vertelt Tiina.

meder

Pre biotische skincare voor de acne gevoelige huid

Nieuwe inzichten

‘Onze huid bestaat ook echt niet alleen maar uit huidcellen. We spraken altijd over keratinocyten en fibroblasten, maar dat is maar een schijntje van hetgeen onze huid werkelijk uit opgebouwd is. Heel veel functies van onze huid worden uitbesteed aan al die bacteriën. We weten niet eens wat er allemaal leeft op onze huid. We hebben apparatuur nodig om dat ook heel nauwkeurig te kunnen bekijken, en deze apparatuur is er nog niet. We kunnen tot nu toe alleen maar huidbiopten nemen.’

Acne-bacterien en lactobacillen

Van een aantal bacteriën zijn hun functies en problematische eigenschappen bekend. Die bacteriën hebben dan ook een naam gekregen. Zo veroorzaakt de Propionibacterie de welbekende acne. Lactobacillen zijn daarentegen weer heel goede bacteriën en zijn in grotere getale terug te vinden op een gezonde huid. Een eczeemhuid heeft weer een tekort aan Lactobacillen.

Wat is jouw microbioom-landkaart?

Tiina vertelt dat het het ultieme doel is om in kaart te brengen wat het karakteristieke ‘landschap’ is van elke huidconditie: hoe ziet het microbioom eruit van een droge of vette huid, van een huid met veel rimpels, of juist veel verslapping, van die met pigmentvlekken, of juist een gezonde huid zonder klachten? En hoe zijn die huidcondities via het microbioom te verbeteren?

De Enzy Peel werd in 2007 uitgebracht

2007

In 2007 werkte Tiina voor het eerst met een cocktail van 7 verschillende bacteriestammen die een keratolytische werking hadden op de huid. Tiina: ‘We verwerkten het in een peeling, gebaseerd op bacteriën dus. Een enzympeeling, onze Enzy-Peel Double-action Exfoliating Mask.’

Bacterien werken specifiek en niet generiek

Ook heeft ze een speciaal gezichtsmasker waarin ‘bacilles’ fermenten zijn opgenomen. Ze was een van de eersten die het gebruikte, nu zie je het steeds vaker. ‘Het voordeel van deze fermenten is dat ze nooit gezonde structuren aantasten, zoals bijvoorbeeld papaine uit papaja dat wel doet.Dat is ook meteen het verschil tussen bacteriën en enzymen. Die bacteriën zijn echt slimmer.’

Gist uit rijstsake

Verder gebruikt ze gist uit rijstsake in het masker voor de gevoelige huid; de Red Apax. En een gefermenteerd filtraat van Alteromonas algen met prebiotische werking in de oogcreme. ‘Het heeft goede huidbarriere herstellende eigenschappen.’

Anti oxidant serum is een van de slechts 3 producten die je nodig hebt in je routine

Prikkel voor het zelfherstellend vermogen

Probiotica stimuleren het zelfherstellend vermogen van de huid, vertelt ze. ‘Werkzame stoffen als vitamine C en dergelijke hebben een meer directe chemische uitwerking op de huidcellen, en werken breed spectrum om het zo te zeggen. Het veroorzaakt een biochemische cascade aan reacties. Probiotica werken daarentegen heel gericht. Ferment van rijst sake blokkeert bijvoorbeeld receptoren die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. Probiotica werken sneller en zijn stabieler. Ze interacteren niet alleen met huidcellen ze herstellen ook de balans van het microbioom.

De impact van mineralen

‘Mineralen zijn ook een mooi bijvoorbeeld. Uit bronwater, uit zeewater. Ideale pre-biotica. We staan er nooit bij stil, terwijl het al heel erg lang gebruikt wordt vanwege de heilzame effecten. Nu weten we ook dat het een pre-biotische impact heeft – voeding is voor de gezonde bacteriën.’

Kan het zo zijn dat we onze favoriete lijst met de tien favoriete, meest bewezen werkzame stoffen op een dag vervangen zien door een lijst met tien pre- en probiotica stoffen?

‘Ik denk het niet. Niacinamide bijvoorbeeld is echt fantastisch. Vitamine C en A, maar wellicht gebruiken we lagere concentraties met hetzelfde of beter effect en minder bijwerkingen, door te combineren met pre- en probiotica.

Deze oogcreme zit boordevol niacinamide!

We bestaan voor 1,5% uit microbioom

We hebben duizenden soorten bacteriën op onze huid en de totale kolonien bestaan uit triljoenen micro-organismen. Het zijn duizelingwekkende aantallen. We bestaan voor 1,5% uit microbioom. De helft daarvan ligt op onze huid, de andere helft zit in ons lichaam.

Ook huidartsen zullen ermee gaan werken

Tiina is er ook van overtuigd dat het gebruik van probiotica een plek zal krijgen in de dermatologische richtlijn, bij huidaandoeningen. ’In de farmaceutische industrie wordt daar ook al veel onderzoek naar gedaan. Het kan heel goed ondersteunend werken naast medicijnen, en wellicht zelfs zo dat er minder medicijn gebruikt kan worden.’

red apax

Kalmering voor de rode huid

 

Met pre- en probiotica heb je meer nodig op je huid

Het gebruik van pre- en probiotica is eigenlijk ook een prachtige oplossing voor ‘clean beauty’ formuleringen. Omdat de stofjes zo gericht werken en toch op de algehele gezondheid gericht zijn, is Tiina van mening dat je met veel minder producten toe kunt.’Bedenk eens dat Koreanen bijvoorbeeld tot wel 9 producten op hun huid smeren per dag. Terwijl je ook voldoende kan hebben aan drie producten (wat eigenlijk ook de Westerse standaard is). Het is ook duurzamer voor het milieu, vervolgt ze, er wordt minder water verbruikt, er zijn minder verpakkingsmaterialen nodig.’

De pre biotische cleanser met kalmerende eigenschappen

Drie producten

De dagelijkse aanbevolen routine van Meder Beauty Science is ook drie producten: een pre- of prebiotische cleanser met een pH van rond de 5.0, een antioxidant of anti-inflammatoir serum, en een verzorgende creme die past bij het niveau van de persoonlijke talgproductie.

Voor zonbescherming, wat Meder niet produceert, adviseert Tiina merken als Piz Buin en Banana Boot.

Hoe houden we ons microbioom gezond, Tiina?

Op onze vraag hoe we ons huid microbioom gezond kunnen houden, antwoord Tiina stellig: Stop met excessief gebruik van skincare. Je huid heeft het echt niet nodig. Op dieet dus! Echt, je huid zal er veel beter uit gaan zien.’

Wees spaarzaam met zuren

Tiina is ook geen voorstander van het overdadige gebruik van ‘zuren’ wat we nu veel zien in producten voor thuisgebruik (glycolzuur is erg populair) en met peelingprogramma’s in de salon. Ook voor retinol waarschuwt ze, want ook dat is een ‘zuur’.

tiina meder

Dermatologe Tiina Meder

 

‘Je huid wordt er echt gevoeliger van. Je microbioom wordt er echt door aangetast. Je kunt makkelijker allergische reacties krijgen. Je huid wordt gevoeliger voor de reactieve effecten van luchtvervuiling, met pigmenten tot gevolg. Ook verouderingsverschijnselen kunnen hardnekkiger worden.

‘Natuurlijk, een salonpeeling geeft een mooi instant effect. Je gaat met een zachte, glanzende huid naar huis. Maar doe deze oppervlakkige peelings niet vaker dan vier keer per jaar. De semi-diepe peelings die je huid laten vervellen maar een keer per jaar.’

De huidexpert moet je werk uit handen nemen

Tiina is van mening dat een goede huidexpert ervoor zorgt dat jouw beautyroutine simpeler wordt thuis, omdat zij het grote onderhoud voor jou doet. Alle huidexperts die met Meder werken zitten ook in een speciale online groep waarin ze elkaar adviseren en bij staan, vertelt ze.

Nieuwe inzichten over genexpressie

Tot slot wil Tiina nog wel iets verklappen over haar nieuwste onderzoek: die van epigenetica. Hierbij wordt gekeken naar je persoonlijke DNA en hoe de kenmerken ervan door lifestyle en erfelijkheid tot wasdom komen. Genen zijn net sloten, die je met de juiste sleutels kunt openen of kunt afsluiten: genexpressie. Het is te beïnvloeden. Tiina: welke stoffen, en ook pre- en probiotica zijn in staat tot positieve genexpressie om je huid gezond te maken en te houden?

Zo simpel kan het zijn….

‘In onze Vita Long Oil werken we hier al mee. Met Teprenone, een stof die het leven van de fibroblasten verlengt, waardoor er ook meer collageen en elastine geproduceerd wordt. En weet je dat glycerine in lage dosering ook gen-‘actief’ is, en hydraterend werkt in de diepere huidlagen? Nieuwe inzichten!’

Meder Beauty Science is op 14 maart aanwezig op het HUYD congres, maak kennis met dit prachtige merk!

Ben je geïnteresseerd om met de producten van Meder Beauty Science te werken? Neem dan contact op met Sumaja Beauty in Urmond, +31 (0)6 40106491, +31 (0)6 50204728, info@sumajabeauty.com en bezoek de website www.sumajabeauty.com.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het Brands we Love dossier van Meder op BeautyJournaal

Lees ook