Het advies aan de minister is om ze niet aan te merken als risicovolle behandelingen!

03:44 - 02:14
luistertijd 03:44 - leestijd 02:14

Het speelt al enkele jaren nadat er diverse klachten binnenkwamen bij het RIVM over huidschade door lichtbehandelingen als IPL en laser, uitgevoerd door schoonheidsspecialisten. Diverse deskundigen vroegen zich af of deze behandelingen niet beter door medisch gediplomeerden uitgevoerd kunnen worden, zoals huidtherapeuten en dermatologen. Echter is er nu eindelijk een advies hierover, en dat is een positief advies – richting de minister. Zo vertelt de ANBOS vandaag!

In het persbericht staat het volgende:

De Raad Volksgezondheid & Samenleving (RVS) adviseert de minister om IPL- en laserbehandelingen vooralsnog niet in het kader van de Wet BIG te reguleren.

Donderdag 1 oktober heeft de Raad Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een advies uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid (VWS) over de regulering van IPL- en laserbehandelingen. Daarin staat dat er op dit moment geen aanleiding is om IPL- en laserbehandeling als risicovolle handelingen aan te merken. Tot op heden is namelijk niet gebleken dat het bij IPL- en laserbehandelingen daadwerkelijk om risicovolle handelingen gaat.

 

Het informatiesysteem van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bevat minder dan tien meldingen vanaf 2017 die betrekking hebben op IPL- en laserbehandelingen van de huid. Gelet op het grote aantal behandelingen dat jaarlijks uitgevoerd wordt, is dit een zeer gering aantal, aldus de RVS. Ook zou het moeilijk zijn om de snelle ontwikkelingen van IPL- en laserbehandelingen in een wet op te laten nemen.

Dit advies van de RVS is een positieve ontwikkeling voor schoonheidsspecialisten die IPL- en laserbehandelingen geven. In 2013 diende de (toenmalige) minister VWS een wetsvoorstel in om IPL- en laserbehandelingen alleen door BIG-geregistreerde behandelaars te laten uitvoeren. ANBOS heeft direct van zich laten horen en een actieve lobby gevoerd om de belangen van onze leden te behartigen. Dit resulteerde in een overhandiging van een petitie aan de Kamercommissies VWS, en een onafhankelijk onderzoeksrapport door Sentix, dat in opdracht van ANBOS is uitgevoerd.

Sindsdien is ANBOS natuurlijk continu met dit dossier bezig geweest en heeft waar mogelijk steeds haar standpunt overgebracht. Recent heeft ANBOS nogmaals een brief gestuurd aan de minister VWS, waarin we de status opvragen en onze standpunt (nu ook in relatie met het SKIN register) duidelijk hebben gemaakt. Twee weken geleden heeft ANBOS overleg gehad met MEVA (Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt) over dit onderwerp. Al deze inspanningen lijken nu te zorgen voor deze positieve ontwikkeling binnen het dossier IPL- en laser behandelingen.

Nagekomen mededeling:

Vandaag – op 27 oktober –  heeft minister Van Ark, (Medische Zorg & Sport) haar standpunt over het gebruik van licht- (IPL) en laserbehandelingen door schoonheidsspecialisten geformuleerd.

De minister concludeert dat er op dit moment geen reden is om IPL- en laserbehandelingen in het kader van de Wet BIG te reguleren. Hierin volgt zij het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarin staat dat er geen aanleiding is om IPL- en laserbehandelingen als risicovolle handelingen aan te merken. Dit voornemen van de minister betekent dat gediplomeerde schoonheidsspecialisten deze behandelingen mogen blijven uitvoeren.

 

Lees ook:

Lees ook