Jouw huid voelt zachter dan de mijne?!

02:51 - 01:42
luistertijd 02:51 - leestijd 01:42

Onderzocht! Waarom de huid van een ander altijd zachter voelt

Een studie van onderzoekers van University College Londen laat zien dat mensen de huid van de ander vaak ten onrechte als zachter aan vinden voelen dan hun eigen huid. Dit fenomeen vindt vooral plaats wanneer je iemand anders langzaam of liefkozend streelt, zoals bij een partner of een baby. Het schijnt niet eens uit te maken of de huid van de ander écht zachter is of misschien wel droger is. Dit heeft vrijwel geen invloed op dat gevoel. Bijzonder hè?

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek werd gehouden onder 133 proefpersonen, waarbij zes verschillend experimenten werden uitgevoerd, allemaal gerelateerd aan strelingen. De proefpersoon moest dan bijvoorbeeld aaien over de handen van een andere deelnemers en aangeven hoe zacht ze de huid vonden. Er zat verschil tussen de intensiteit waarmee er gestreeld werd

Ook werd er een experiment gedaan waarbij een onderzoeker de hand van een proefpersoon pakte en langs de huid van de andere deelnemers wreef. Gek genoeg had de proefpersoon toen niet meer het idee dat de huid van de ander zachter was dan hun eigen huid, ze maakten zelf geen streling.

Hoe is dit ooit ontstaan?

Wetenschappers suggereren dat deze illusie van zachtheid in de loop van de evolutie is ontstaan, omdat lichamelijk contact werd bevorderd. “We hebben ontdekt dat de illusie het sterkste is als de strelingen opzettelijk worden uitgevoerd en zijn afgestemd op een systeem in de huid dat is gespecialiseerd om geaffectioneerde aanrakingen te ontvangen”, aldus onderzoekster Antje Gentsch op EurekAlert.

Strelingen ook van belang voor je eigen ontwikkeling

Het is voor het eerst dat een onderzoek laat zien dat strelingen niet alleen van belang zijn voor de ontwikkeling van een ander, maar dat je er zelf ook profijt van hebt door het als aangenaam te ervaren. Eerdere onderzoeken hebben ook al aangetoond dat aanraking een grote rol speelt in de ontwikkeling van (te vroeg geboren) baby’s.

Gastcolumnist Jasmijn Schreur

Dit artikel is geschreven door gastcolumnist Jasmijn Schreur. Als gediplomeerd Allround Schoonheidsspecialiste heeft Jasmijn tijdens haar opleiding en haar werk hierna veel praktijkervaring op kunnen doen binnen het geven van huidbehandelingen en visagieworkshops. Inmiddels is ze sinds twee jaar gestart met de opleiding tot huidtherapeut aan de Hogeschool te Utrecht. Tot slot zet Jasmijn zich naast haar opleiding graag in op evenementen en ledendagen voor Vitiligo.nl, waar ze als vrijwilliger werkt. Dit doet ze met veel passie en persoonlijke drive, omdat ze zelf ook de diagnose vitiligo heeft en als geen ander weet wat er komt kijken bij het leven met een chronische huidaandoening.

 

Lees ook