De FDA heeft zonnebrandfilters onder de loep gelegd

03:25 - 02:03
luistertijd 03:25 - leestijd 02:03

Dr. Francis Wu is dermatoloog in het BeautyJournaal expertteam en vertelt over de veiligheid van zonnefilters.

Het is lente en de zonnebrand-smeer-periode is gestart. Voorkoming van huidkanker en voortijdige huidveroudering zijn de meest belangrijke redenen om goed te smeren. In Nederland is dat ook hard nodig, want ons land staat in de top 5 van landen waar de meeste melanomen in Europa voor komen. Melanoom is een kwaadaardige en helaas dodelijke vorm van huidkanker.

Wat houdt goed smeren in?

We brengen minder zonnebrandcrème aan op onze huid en doen dit minder frequent dan om de aanbevolen 2 uur. Lees meer over het aanbrengen van zonnebrandcrème.

iconic elements

 

Fysieke minerale filters en chemische, synthetische filters

Recentelijk heeft de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, FDA, zonnebrandfilters onder de loep genomen. Er zijn op dit moment 16 commercieel beschikbare filters, deze zijn onder te verdelen in 2 groepen.

Fysieke minerale filters: zinkoxide en titaniumdioxide, werken voornamelijk als kleine spiegeltjes om het licht te reflecteren en een kleiner deel van het ultraviolet licht te absorberen.

Chemische (of beter gezegd: synthetische -) filters, absorberen het ultraviolet licht volledig. Uit voortschrijdend inzicht van de afgelopen twintig jaar heeft de FDA het acroniem GRASE voor zonnebrand filters in het leven geroepen.

GRASE staat voor: Generally Recognized As Safe and Effective en dit betekent dat er duidelijkheid is over de veiligheid van de filters is en moet bestaan.

Dit is een stap in de goede richting en in Europa is er ook een begin gemaakt om zonnebrandfilters goed te onderzoeken.

 

Wat is GRASE en wat niet?

Wat is er uit GRASE voort gekomen? Slechts twee van de zestien filters zijn GRASE, te weten Zinkoxide en Titaniumdioxide. Twee filters zijn niet GRASE: PABA en trolamine salicylate en de overige hebben onvoldoende veiligheidsdata om een goede zonbescherming claim te maken.

Lees hier het FDA nieuws van 21 februari 2019 en lees hier meer uitleg van BeautyJournaal over de bevindingen van zonfilters waarvan resten in je bloedbaan terecht komen.

Iconic Elements Mineral Suncare is GRASE

Iconic Elements kijkt verder!

De impact van zonnebrandfilters op de koraalriffen is enorm. Rifdelen sterven uit en worden ook wel ‘Reef Zombies’ genoemd.

Recentelijk hebben een aantal landen wetten aangenomen die bepaalde synthetische zonnebrand filters, waaronder oxybenzone en oxtinoxate verbieden.

Naast Maagdeneilanden (Virgin Islands) Palau (West pacific)zijn ook in Mexico, Hawaii en zuid Florida en Bonaire deze zonnebrand ingrediënten verboden. De impact op de natuur is groot.

Minerale zonnebrandfilters zijn er wel toegestaan. In Europa zijn er geen wetten hierover en is het gebruik van deze synthetische filters wel toegestaan.

 

Iconic Elements Mineral Sunscreen is koraal- en zeedieren vriendelijk

Er zijn nog meer, andere voordelen van Iconic Elements Mineral Sunscreen

 

Lees ook