Monique ziet bij Amstelzijde Kliniek hoe goed MaxG licht werkt

07:17 - 04:22
luistertijd 07:17 - leestijd 04:22

We zitten midden in de zomer, en als je al pigmentvlekken hebt, ben je extra gefocust om ze niet donkerder te laten worden. Dit is erg moeilijk. UV-filters beschermen tot hooguit 90%. Je zal dus ook met UV-werende kledingstukken aan de gang moeten of gewoon echt uit de zon blijven.

Geen Intense – maar Optimalized Pulsed Light

Eerder dit jaar maakte BeautyJournaal’s Monique kennis met een supermethode om pigmentvlekken echt langdurig uit te schakelen. Een IPL methode die net even wat krachtiger is, de OPL methode: optimalized pulsed light, de MAXG, bij de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen.

Monique mocht het op haar handen ervaren

‘Ik mocht als test mijn handruggen laten doen, waarop sinds enkele jaren ouderdomsvlekken zitten. Ik kon ervaren hoe het voelde, en wat het resultaat was. Ik kan je nu al zeggen: dit is dé manier om er snel wat aan te laten doen, en daarna kun je het perfect onderhouden met speciale huidbehandelingen die pigmentaanmaak afremmen.

Vlnr: 1 dag na de MaxG behandeling tot bijna 5 maanden na behandeling. Drie dagen na de behandeling zag je het pigment al donker worden, wat betekent dat het begint te verbrokkelen en dan langzaam uit de huid verdwijnt.

Hoe zit dat eigenlijk met pigment?

Pigmentcellen komen voort uit melanocyten. Dit zijn cellen die zich in de basaalcellenlaag bevinden, aan de onderkant van de opperhuid – je eerste huidlaag (je hebt er overigens twee: opperhuid of epidermis en de dermis, de onderhuid). Vanuit de basaalcellen laag worden telkens nieuwe, verse huidcellen incluis pigmentcellen, omhoog gestuwd.

maxg pigment

resultaat na 2 behandelingen met MaxG

De oorzaak van een verstoorde pigmentaanmaak (=teveel in dit geval) is gelegen in een aantal oorzaken:

Genetische aanleg, natuurlijke veroudering, zonbeschading, ontstekingen of hormonale veranderingen kunnen hier aan ten grondslag liggen. En laten we ook het zonnebankgebruik niet vergeten.

Aanpak in de diepte en aan de oppervlakte

Het is belangrijk het pigmentprobleem op de juiste diepte aan te pakken, zodat je het daarna stabiel kunt houden. Huidtherapeute Sanne Wissels van Amstelzijde Kliniek vertelt: ‘Afhankelijk van het pigment en de oorzaak wordt er een passende manier gezocht, van peeling tot dermabrasie, van IPL tot laser. We maken namelijk ook heel vaak gebruik van de Melapeel voor bijvoorbeeld melasma-achtig pigment. Voor alle soorten pigmentproblemen hebben we een passende behandeling.’

maxg pigment

resultaat na 1 maand met 1 behandeling met MaxG

Afschilfering in 28 dagen

De MaxG die gebruikt wordt bij de Amstelzijde Kliniek in Amstelveen, is een prachtige, doeltreffende machine die intense pulsed light geeft in een geoptimaliseerde versie – hij is dus meer doelgericht dan IPL. De machine verspreidt warmte in de vorm van licht in de diepere huidlaag, waarbij het pigment verpulverd wordt. In een periode van 28 dagen komen deze pigmentbrokjes naar boven en schilferen mee af met het normale huidvernieuwingsproces.

Echt langdurig effect

Na 4 weken zie je dus al resultaat, en na twee maanden nog meer. Ik kan uit ervaring zeggen, nu ik vier maanden verder ben, dat het overgrote deel van de pigmentvlekjes die overigens maar 1x behandeld zijn, nog altijd weg zijn! Natuurlijk – ik smeer mijn handruggen in met een hoge uv-beschermingsfactor.

Branderig gevoel

De behandeling is niet geheel pijnloos. Elke prik voelt als een elastiekje dat tegen de huid wordt afgeschoten. Er is overigens geen speciale verkoelende, verdovende gel nodig, het apparaat heeft een handstuk waarmee je de huid die behandeld wordt, kan koelen. De dagen erna voel je wel wat branderigheid. Koud water helpt, en net na behandeling doet je huidtherapeute er een verkoelende creme op.

Pigment dat eruit komt, wordt eerst donker

Het is opvallend hoe het pigment de dagen erna heel donker wordt. Schrik niet, want het is bezig uiteen te vallen. Soms kun je ook echt een rommelige donkere huidvlek zien. Gaandeweg zul je zien dat de vlek wat ruwer wordt, en krijg je de behoefte het flink in te vetten.

Ja, ze gaan weg….

Even ging mijn handhuid er ook heel gerimpeld uitzien. Dit verdween allemaal, en als ik na vier maanden mijn handruggen bestudeer, midden in de zomer, constateer ik blij dat die pigmentvlekken nog steeds weg zijn en twee heel licht aanwezig zijn gebleven. Deze hadden na een tweede behandeling ook zeker verdwenen.

Om welk type pigment gaat het?

Huidtherapeute Sanne Wissels vertelt dat ze eerst heel goed kijkt met welk type pigmentvlek ze te maken heeft. Als het bijvoorbeeld melasma is, waarschuwt ze erg terughoudend te zijn met lichtbehandelingen. ‘Licht kan dan juist een ’trigger’ zijn die het pigment donkerder maakt. Wij kiezen dan voor peelings in combinatie met onze PicoSure laser die supersnelle, korte flitsen geeft waardoor er geen activerend effect voor pigmentaanmaak ontstaat.’

maxg pigment

resultaat na 1 behandeling met MaxG

Een kuur van drie

Sanne adviseert om pigmentvlekken drie keer te behandelen en dan een onderhoudsbehandeling eens in het jaar of eens in de twee jaar te nemen.  ‘Voor deze behandeling mag je niet zongebruind zijn, het is daarom aan te raden om pas in het najaar te starten. ‘

Huidtherapeute Sanne behandelt het dagelijks

Sanne geeft deze pigmentbehandelingen met licht dagelijks in de kliniek. ‘Pigmentvlekken worden echt als heel storend ervaren. Als je ziet hoe mooi egaal een huid weer kan worden, is dat echt een grote winst.’

maxg pigment

resultaat met MaxG na 1 maand met drie behandelingen

Weg…tekenen van veroudering. Het kan!

En ik kan niet anders dan dit beamen. Ik was gewend geraakt aan mijn gespikkelde handhuid, en toen ik zag hoe fraai egaal mijn huid weer kon worden…..weg tekenen van veroudering. Heel fijn als je huid er weer veel jonger uitziet. Persoonlijk vind ik namelijk een pigment-gevlekte huid er ouder (verweerder) uitzien dan een huid met rimpels.

Bekijk ook nog deze film die Monique maakte bij Amstelzijde Kliniek over de behandeling van pigmentvlekken verslapte huid:

Lees ook:

Lees ook