Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expert redactie Expertadvies Gevoelige huid Gezicht Huidzorg Klinieken

Amstelzijde Kliniek Sebacia acne behandeling: gouddeeltjes en laser krimpen talgklieren

Hayri Hortoglu
Geschreven door Hayri Hortoglu

Een effectieve behandeling met langdurig resultaat

Er is een spectaculaire nieuwe behandeling tegen acne ontwikkeld in Amerika, en deze is sinds kort ook bij de Amstelzijde Kliniek te ondergaan.

Minder talgproductie

Het heet Sebacia, en is gebaseerd op de inwerking van gouddeeltjes in de huid, met behulp van de warmte van laser. Het goud geleidt de warmte van de laser heel goed, waardoor de talgklieren krimpen. Ze zullen minder talg produceren en het resultaat is langdurig.

Alternatief voor medicijnen

Hiermee biedt de behandeling een mooi alternatief voor acne-medicatie. De acne-vrije resultaten lopen op tot 70%-85% na 12 maanden, zo blijkt uit studies.

De uitkomsten zijn zo positief dat ze onlangs ook gepresenteerd zijn op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Dermatology. De methode heeft een FDA-goedkeuring in Amerika gekregen.

Oorzaken acne

Acne is een heel vervelende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid talg, vuil dat de poriën verstopt en bacteriën die zich tegoed doen aan de huidtalg en zich gemakkelijk vermenigvuldigen dankzij deze voedingsbodem.

Huidtherapeute Sanne Wissels

Zo werkt het…

Huidtherapeute Sanne, werkzaam bij de Amstelzijde Kliniek in Ouderkerk aan de Amstel, is zeer te spreken over deze nieuwe methodiek. Ze vertelt ons hoe het werkt….

Gouddeeltjes inmasseren

‘Het is een kuurbehandeling waarbij je binnen drie weken drie behandelingen krijgt. Eerst masseer ik een serum met gouden microdeeltjes in de huid met een massageapparaat die dankzij de juiste frequentie en snelheid de goudpartikels in de huid laat opnemen.

Impact van laserwarmte

‘Direct daarna zet ik een laser op de huid die het huidoppervlak verwarmt, maar vooral ook de gouddeeltjes verwarmt. De gouddeeltjes worden door het massageapparaat in de talgklier gebracht en absorberen de warmte van de laser. Door deze lokale opwarming beschadigt de talgklier en zal deze minder actief zijn werk kunnen doen.

Het resultaat van de warmteblootstelling is dat de talgklieren krimpen. Een laserbehandeling alleen zal nooit zo effectief de talgklieren kunnen bereiken. Door de opwarming van de gouddeeltjes (die zich bevinden in de talgklier) wordt er hele lokale schade aangericht in de talgklier. Sebacia is in staat de drie factoren aan te pakken die bij acne een rol spelen.

Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Ontstekingen door talg het grootste probleem

Uit onderzoek blijkt dat de talgklieren krimpen naar een normaal formaat. Hierdoor komt er dus ook minder talg vrij. Talg is het grootste probleem bij acne: het veroorzaakt ontstekingen bij een te grote hoeveelheid die op de huid blijft liggen. De warmte van de laser doodt ook meteen de bacteriën die de acne veroorzaken.

Sebacia is een ideale behandeling voor Acne Vulgaris, waarbij de acne ook echt actief is. We zien de acne als het ware ‘uitblussen’.

Langdurig resultaat

Het resultaat met Sebacia is langdurig: een afname van acne-opvlammingen met maar liefst 85% na twaalf maanden. Slechts 8 tot 14% kregen alsnog systemische medicatie (medicijnen) voorgeschreven 6 tot 12 maanden na behandeling met Sebacia.

Voor en na de behandeling

Alleen de talgklieren

Het mooie van deze behandeling is dat het alleen op de talgklieren effect heeft en niet op het omliggende weefsel. Hiermee is het ook veiliger dan bijvoorbeeld de zogeheten systemische behandelingen, zoals Roaccutane. Medicijnen die het hele lichaam door gaan.

Dat neemt niet weg dat het soms wel noodzakelijk kan zijn om beide behandelingen te doen. Dit is nooit uit te sluiten. Dat geldt ook voor andere therapieën: soms kan het nuttig zijn om Sebacia te combineren met andere therapieën.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ acne behandeling?

  • Je hebt maar drie behandelingen in totaal nodig, met een tussenpozen van een week.
  • Na drie tot zes maanden zie je de resultaten al.
  • Er is geen antibiotica nodig en de behandeling is niet pijnlijk, maar hij kan wel gevoelig zijn op de huid. Hij kan zonder verdoving worden uitgevoerd.
  • De behandeling is geschikt voor alle huidkleuren.
  • De behandeling kan blijvend zijn, en anders is een herhaalbehandeling mogelijk.

Bijwerkingen

Uit 1600 behandelingen is naar voren gekomen dat de bijwerkingen vergelijkbaar zijn met die van laserontharing: lichte roodheid en zwelling. Soms kan een acne even opvlammen. De huid wordt na behandeling ook met een coolpack gekalmeerd.

Combinatiebehandeling

Wij zetten het graag in als combinatie met andere behandelingen. Amstelzijde Kliniek is er voorstander van om dit (indien nodig) in samenwerking met een dermatoloog aan te pakken. Zodat het echt een onderdeel is van een behandelplan waarbij soms meerdere disciplines betrokken zijn.

Deze publicatie maakt onderdeel uit van een samenwerking met arts Hayri Hortoglu van Amstelzijde Kliniek, als lid van ons expertteam.

 

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Hayri Hortoglu

Hayri Hortoglu

Voor de in 1967 geboren arts is ieder mens uniek en heeft iedere cliënt zijn eigen benadering nodig. De individuele expressie van een gezicht is voor Hayri Hortoglu het allerbelangrijkste.

“Een cliënt is geen dossier”

Goed luisteren naar de verlangens van de patiënt staat voor hem centraal: ‘Waarom komt iemand hier? Cliënten zijn voor mij geen dossiers maar mensen. ’Zijn motto? “Wat mooi is, mooi houden. En wat minder mooi is, verbeteren…”

Na zijn artsexamen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam deed Hortoglu ervaring op als staflid van de afdeling Cardio-Pulmonale Chirurgie in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en op de afdeling Urologie van het Academisch Medisch Centrum, beide te Amsterdam.

Uiteindelijk volgde hij toch zijn eigen hart en koos voor de cosmetische geneeskunde. Hij trad toe tot de staf van het Medisch Centrum Scheveningen.In 2009 opende Hortoglu de deuren van de Amstelzijde kliniek, waarvan hij directeur is.

Drs. Hortoglu is actief binnen de NVCG (Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde), de DALA (Dutch Aesthetic Laser Association) en geeft trainingen aan collega artsen.

Hij geeft regelmatig lezingen en volgt de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Zo is hij ervan overtuigd dat in de toekomst hormoon-suppletie therapieën en stamceltechnologieën een belangrijke rol zullen spelen bij anti-aging behandelingen.

Hayri Hortoglu behandelt zowel vrouwen als mannen. Nimmer met bombastische resultaten, alleen de natuurlijke schoonheid wordt benadrukt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.