Serieuze huidklachten? Dit moet je doen!

04:13 - 02:32
luistertijd 04:13 - leestijd 02:32

De processierupsen zijn er weer, maar gelukkig dit jaar in minder grote aantallen. Omdat processierupsen in eikenbomen voorkomen, worden ze ook wel eikenprocessierupsen genoemd. Op processierupsen zitten tot 70.000 brandhaartjes, die bij mensen huidklachten kunnen geven.

processierups

Wat zijn processierupsen?

Zij zijn de larven van nachtvlinders die voornamelijk in eikenbomen overwinteren. Processierupsen leggen de eitjes in de boomtoppen en verzamelen zich in grote kluwen op eikenboomstam of een grote tak. Doordat de rupsen zich achter elkaar in lange rijen voortbewegen, is het alsof ze een soort processie lopen. Vandaar deze naam. De piekmaanden voor deze rups zijn mei, juni en juli.

De natuurlijke vijanden van de rups

Normaliter komen processierupsen in Zuid en Centraal-Europa voor. Door de opwarming van het klimaat zijn ze tot het zuiden van Zweden aanwezig. De natuurlijke vijanden van de processierups zijn kever, zoals de aaskever en grote poppenrover, bepaalde wespen en vogels zoals de Koekoek en de Europese nachtzwaluw.

nachtzwaluw

Klachten door processierupsen

Het zijn de brandhaartjes van de rupsen die voor klachten zorgen bij mensen en dieren. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. Bij bedreiging worden de brandhaartjes door de rups afgeschoten. Ze komen in de lucht terecht en worden door de wind verspreid.

De haartjes van 0.2-0.3 mm dringen dan de huid, ogen en luchtwegen binnen. De brandhaartjes zijn langwerpig van vorm en zijn voorzien van weerhaken.

Huiduitslag

De meeste klachten gaan over huiduitslag, pijn en jeuk. Binnen 8 uur ontstaan er rode plekken, blaasjes en vlekken. De jeuk en uitslag kan soms met schurft of eczeem verward worden. Maar er zijn ook oogklachten, zoals jeuk, pijn, rode ogen en zwellingen.

Luchtwegen

De luchtwegen kunnen ook geïrriteerd raken. Denk dan aan hoesten, niezen, loopneus, kriebel in de mond en keel, kortademigheid. Bekende maag-darmklachten zijn buikpijn, overgeven en een dikke tong.

verkouden

Allergie

Alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook allergisch voor deze rupsen worden. Bij herhaaldelijk contact met processierupsen kan het lichaam hierop reageren met allergie. Zo’n reactie is heftiger dan de eerste reacties. Denk aan gezwollen lippen, oogleden en tong. Maar ook acute benauwdheid. Voorkomen is zeker beter dan genezen.

Wat kan je doen?

Hoe lastig het ook is, bij jeuk probeer niet te krabben. Spoel de huid en ogen met lauw water goed uit. Probeer de jeukende brandhaartjes met behulp van plakband of een kledingroller eruit te strippen.

Kleding wassen

Was alle kledingstukken die met brandhaartjes in aanraking zijn geweest op hoge temperatuur. Hang de kledingstukken niet buiten. Zo voorkom je wederom dat haartjes aan de kleding blijven hangen door de wind.

wasmachine

Anti-jeukmiddelen

De eerste hulp bij erge jeuk bestaat uit antihistaminica (antihooikoorts tabletten), verkoelende en jeukstillende crèmes en gels. Mocht dit onvoldoende helpen, vraag dan je huisarts of dermatoloog om een hormoonzalf. Dit verlicht de jeukklachten nog beter. Bel bij benauwdheid, een dikke tong en lippen en dikke ogen direct je huisarts.

Als je niet meer in contact komt met de brandhaartjes, verdwijnen de klachten na dagen tot weken.

Onbewezen en zeker niet doen!

Soms ben je door de jeuk radeloos en doe je dingen die niet aan te bevelen zijn. Je huid met azijn, alchohol of talkpoeder te behandelen. Niet doen! Probeer ook geen scrub te gebruiken om de brandharen eruit te scrubben. Ook is niet bewezen dat föhnen van de huid werkt tegen jeuk en brandharen.

Lees ook:

Lees ook