Het wondermiddel dat aloë vera heet

04:46 - 02:51
luistertijd 04:46 - leestijd 02:51

Je hebt er ongetwijfeld in het nieuws al iets over gehoord; de grote plaag van de eikenprocessierups in Nederland. Steeds meer mensen ervaren klachten door deze verdriedubbeling van het aantal rupsen. De tubes zalf tegen rode plekken, bultjes en jeuk zijn niet aan te slepen. Maar wat werkt nu écht tegen deze irritaties? We leggen je het in dit artikel uit!

processierups

Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rups heeft voor zowel mens als dier gevaarlijke brandharen, waardoor deze soort ook als plaaginsect wordt beschouwd. Bij een bedreiging worden de brandharen afgeschoten. Deze losse haartjes kunnen vervolgens makkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Niet iedereen is even gevoelig voor deze brandharen maar wees er dus wel van bewust dat je de rups niet hoeft aan te raken om in contact te komen met de brandharen.

De klachten

De stoffen die van de brandharen van de eikenprocessierupsen afkomen kunnen uitslag, zwellingen, jeuk en rode ogen veroorzaken. Het lijkt een beetje op een allergie. In zeldzame gevallen kun je er zelf duizelig van worden of koorts van krijgen. Niet iedereen is even gevoelig voor deze stoffen. De klachten gaan in principe vanzelf weg, maar het is natuurlijk fijn om een product te hebben die dit proces versnelt en de irritaties daarmee dus ook vermindert.

De oplossing: aloë vera!

Om de symptomen tegen te gaan kun je volgens de GGD een aantal stappen ondernemen. Plak bijvoorbeeld plakband over jeuk of rode plekjes heen. Trek het plakband vervolgens van de huid af zodat de witte brandhaartjes daaraan blijven plakken. Spoel je huid daarna goed af met lauw water.

Nog een oplossing is om eerst een lauwwarme douche te nemen en de huid vervolgens goed insmeren met een aloë vera gel. De Curaloe Body Gel bevat 95% aloë vera, tea tree olie en lavendelolie en is daarmee dé oplossing om de jeukende huid en rode bultjes tegen te gaan. De basis van dit product bestaat uit verse aloë vera. De pure gel uit het blad van de aloë vera plant wordt namelijk in dit product verwerkt. Je brengt deze gel na het douchen aan op alle geïrriteerde plekjes, voor een heerlijk verkoelend effect.

De Curaloe Body Gel met 95% Aloë Vera is verkrijgbaar bij een Etos filiaal bij jou in de buurt.

Vind hier de dichtstbijzijnde Etos winkel

Menthol en calendula

Niet alleen aloë vera, maar ook crèmes en zalfjes met menthol en calendula zijn goed om de klachten van de eikenprocessierups tegen te gaan. Je kunt deze crèmes gewoon online en zonder recept kopen. De klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen vanzelf. Met een beetje pech moet je twee weken lang smeren, dit kan per persoon verschillen.

De Weleda Calendula zalf beschermt en verzorgt de huid en ondersteund hierbij het zelfherstellend vermogen ervan. De ruwe, schrale of kapotte huid wordt met deze crème verzacht. Ook mild eczeem verdwijnt langzaam maar zeker wanneer je de zalf met regelmaat aanbrengt.

 

Shop Weleda hier online

 

De Mentho-10 mentholcrème is een verkoelende crème tegen een droge en geïrriteerde huid.

De crème is verrijkt met vitamine E en brengt de beschadigde huid weer volledig tot rust. De vochtinbrengende crème bevat menthol en is parfumvrij. Tevens geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap! Naast de crème bestaat het Mentho-10 assortiment ook nog uit een aantal huidontsmettende talkpoeders.

Shop Mento-10 hier online

 

Nog meer supertips!

Lees ook