87% van de mensen met haarverlies gebruikt geen middelen er tegen, terwijl die er wel zijn….

04:53 - 02:56
luistertijd 04:53 - leestijd 02:56

Een veel gehoord statement als mensen klagen over haarverlies en dreigende kaalheid, als ze al de moed hebben opgebracht dit gegeven te delen met hun naaste omgeving. Want door bovenstaande reactie voelen mensen met haarverlies zich vaak niet serieus genomen.

Nachtmerrie

De zorgen die mensen zich hierover maken is nog steeds een taboe en dit delen met de omgeving ervaart men dan ook als zeer vertrouwelijk. 58% van de vrouwen ervaart haarverlies namelijk als een nachtmerrie, blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door DirectResearch, in opdracht van Van Montfort Laboratories en de Nederlandse Haarstichting. Bij mannen is dat percentage 19%.

grafiek

Psychische gesteldheid

Toen onze dochter Esther voor het eerst vertelde over haar paniek rond haar haarverlies hadden wij tot dan geen idee hoezeer de impact hiervan was op haar psychische gesteldheid. Omdat wij een oplossing voor haar haarverlies vonden, kregen wij ook steeds meer patiënten met dezelfde problematiek in ons Centrum voor Integrale Gezondheidszorg. En daar werd het beeld van de psychische gevolgen van haarverlies bevestigd.

Schaamte, onzekerheid en angst

Mensen worden dagelijks geconfronteerd met haarverlies als ze in de spiegel kijken en/of de haren zien die aan kleding hangen en op de grond vallen. Ze durven nauwelijks meer te kammen of te borstelen. Ze ervaren schaamte, onzekerheid, angst, aantasting van de vrouwelijkheid/mannelijkheid, een gevoel van minder aantrekkelijk zijn en vooral veel stress. Door deze gevoelens trekken ze zich meer terug en vereenzaming en somberte liggen op de loer.

Aantasting van de levensvreugde

Het werd ons duidelijk dat mensen zich beperkt voelen in hun dagelijkse activiteiten, zoals sport, maar ook sociale events worden vermeden. Kortom, het is een concrete aantasting van de levensvreugde. Daarnaast verbaasde ons het feit dat mensen soms behandelingen ondergingen die veel risico’s meedragen op ernstige bijwerkingen.

Feiten:

deskundig advies

Als mensen al een deskundige raadplegen, stappen ze vaker naar de kapper dan naar de huisarts of dermatoloog. Mogelijk is schaamte de reden dat men geen deskundige hulp zoekt. Ook de gedachte dat er toch niets aan te doen zou zijn kan een rol spelen. Om mensen over deze drempel heen te helpen is er een vragenlijst ontworpen, welke de invuller van deze lijst zo goed mogelijk informeert over de mogelijke oorzaak en eventuele behandeling van haarverlies.

Shop Esthecin hier online

oorzaken haarverlies

Oorzaak haarverlies

Van de mannen die de oorzaak van hun haarverlies kennen, geeft 90% aan dat het door mannelijk erfelijk bepaald haarverlies (alopecia androgenetica) komt. Van de vrouwen geeft 35% hormonaal haarverlies aan als oorzaak, wijst 27% naar medicijngebruik en 23% naar de overgang.

Slechts 2% van de mensen zoekt psychische hulp. Van hen gebruikt 87% antidepressiva of angstremmers. Dat lijkt weinig, maar omgerekend naar 17 miljoen Nederlanders gebruiken dus rond de 140.000 mensen psychofarmaca wegens haarverlies. Dat is de reden dat wij haarverlies uit de taboesfeer willen halen en het beestje bij de naam willen noemen.

Zo dragen mensen dit niet meer alleen op hun schouders, maar kunnen we er samen de schouders onder zetten.

Lees ook:

Lees ook