Griep met koorts, het coronavirus of andere ziektes met koorts veroorzaken haarverlies: FEIT & FABEL

07:21 - 04:24
luistertijd 07:21 - leestijd 04:24

In de gehele natuur is er weinig zwart-wit, waardoor een antwoord ook tweeledig kan zijn. Bij telogeen effluvium blijven de haren in de rustfase steken en hebben de kracht niet meer om te groeien. We weten dat dit kan ontstaan rond de drie maanden na een koortsende ziekte en na stress. Maar niet iedereen krijgt in deze situatie daadwerkelijk haarverlies.

We moeten koorts zien als een trigger en niet als de oorzaak. We kunnen er wel vanuit gaan dat over 1-3 maanden er veel meer mensen zullen zijn met haarverlies doordat ze hetzij ziek waren, hetzij veel stress hebben (gehad). Dit is te voorkomen wanneer je tijdig start met het gebruik van Esthecin, vertelt arts Hans van Montfort over zijn product.

esthecin kit

Als mijn vader kaal is, heb ik grote kans dat ook te worden: FEIT + FABEL

De erfelijke aanleg van kaalheid bevindt zich op het X-chromosoom. Daarom geldt:

Androgenetisch haarverlies (ten gevolge van mannelijke hormonen) komt alleen bij mannen voor: FABEL

De androgene hormonen heten ten onrechte mannelijk. Ook vrouwen hebben deze hormonen nodig. En als deze omgezet worden in DHT dan krijgen vrouwen eveneens het androgenetisch haarverlies. Vrouwen zijn minder gevoelig voor het DHT waarbij het gebied van de gevoeligheid zich meer bovenop het hoofd bevindt, terwijl dat bij mannen meer de voorste haargrens en de kruin betreft.

Kaal worden is met het blote oog pas zichtbaar als 50% van de haren is verdwenen: FEIT

Met name als haarverlies zeer geleidelijk verloopt wordt dat niet meteen opgemerkt. Toch kan het zijn dat een kapper het eerder ziet door het geoefende oog. Als je erfelijke aanleg hebt voor haarverlies zijn er wel enkele methodes dit in een vroeg stadium waar te nemen. Daar lees je hier meer over. Immers, hoe vroeger gestart wordt met de behandeling, des te beter het resultaat.

De gezondheid van de haren wordt in de haarzakjes bepaald: FEIT

Haren groeien vanuit de haarzakjes en de opbouw van de haren is best gecompliceerd. Zie de tekening. Maar uiteindelijk is het haar dood materiaal met de kracht van een trekkabel. Theoretisch kan een volle haardos 10.000kg houden. Elk haarzakje heeft een eigen doorbloeding, een zenuwstelsel en een spiertje. Daarom kan je kippenvel krijgen. Als de juiste voeding wordt aangeboden, groeit het haar het mooiste.

opbouw haar

Je haar gaat sneller groeien als je het regelmatig knipt: FABEL

De haargroei wordt bepaald door de kwaliteit van de haarzakjes. Dit wordt niet beïnvloed door knippen. Wat wel een rol kan spelen is het kleuren van de haren. Lees hiervoor ook dit artikel.

Het dragen van hoofddeksels, zoals hoeden of helmen veroorzaakt haarverlies: FEIT + FABEL

Bij normaal passende hoofddeksels gebeurt er niets met de haren of haarzakjes. Dat is wat anders als er te hard aan de haren wordt getrokken bij slecht passende en te veel bewegende helmen. Ook het dragen van volledig bedekkende kleding kan haarverlies veroorzaken door een vitamine D tekort.

Door het gebruik van bepaalde supplementen ondersteun ik de haargroei: FEIT

De vraag is in hoeverre we in het algemeen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Zo heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan vitamine D en bijna iedereen komt vitamine K2 tekort. Beide vitamines zijn, naast andere voedingsstoffen, nodig voor de gezondheid van de huid en de haren. Daarnaast zijn er supplementen die de haargroei stimuleren door de antioxidantenwerking of de remming van DHT.

Als je kaal wordt moet je het haar niet meer kammen/borstelen: FABEL

We begrijpen heel goed dat het achterblijven van een behoorlijke dot haar confronteert met de angst voor kaalheid. Toch lost het niet kammen/borstelen niets op. In de kam/borstel komen de haren die toch al op uitvallen stonden (de telogene haren). Het masserend effect van een kam of borstel zal de doorbloeding bevorderen en werkt juist stimulerend op de haargroei.

Kaal worden ten gevolge van de leeftijd is niet tegen te houden: FABEL

Haren groeien steeds weer uit dezelfde haarzakjes, die bij de geboorte al aanwezig zijn. Zie hiervoor de onderstaande animatie van de haargroeicyclus. Deze cyclus duurt 2-7 jaar en vindt gemiddeld 20 maal plaats in een mensenleven. Dat betekent dat iemand met een korte cyclus op z’n 40ste kaal is en iemand met een lange cyclus op z’n 100ste nog een volle dos heeft.

Met het vorderen van de leeftijd, en bij vrouwen met name na de menopauze, zien we dat de hormonale veranderingen de groeifase van de haren en dus de haargroeicyclus verkorten. Het eerst merkt men dit vaak aan het makkelijker afbreken van de haren. Het voeden van de haren, waardoor de groeifase weer verlengt, voorkomt het haarverlies op latere leeftijd, mits tijdig gestart hiermee. Immers hoe meer cycli nog te gaan zijn, des groter het effect.

Een haargroeimiddel op de hoofdhuid aangebracht kan niet werken, omdat het niet door de huid dringt: FABEL

De huid vormt een barrière tegen de buitenwereld. Toch weten we dat ook de huid bepaalde stoffen kan opnemen. Dat heeft onder andere te maken met de grootte van de moleculen, de elektrische lading en de zuurgraad. Om beter door de huid te komen bestaat er de liposomale techniek. Hierbij worden de werkzame bestanddelen ingepakt in kleine vetbolletjes. Deze zijn microscopisch klein. De wand van de vetbolletjes heeft dezelfde structuur als de celwand van de haarzakjes.

Op het moment dat de liposomen ter plekke komen smelten deze samen met de celwand van de haarzakjes, zoals twee zeepbellen dat doen. Zo komen de werkzame stoffen in de cel en wordt de celwand versterkt door de natuurlijke vetstoffen van de liposomen. Voor Esthecin is een nieuwe liposomale techniek ontwikkeld waarvan de techniek te zien is in de animatie.

 

Lees ook:

Dit artikel word je aangeboden door Hans van Montfort/Esthecin. De arts maakt deel uit van het expertteam van BeautyJournaal.

esthecin logo

Lees ook