Speelt het kleuren van de haren een rol in haarverlies?

08:39 - 05:11
luistertijd 08:39 - leestijd 05:11

Vaak krijg ik de vraag in hoeverre producten voor het kleuren van de haren een rol kunnen spelen in de kwaliteit van de haren of in haarverlies.

Pas op voor chemofobie, maar ‘natuurlijk’  is ook niet altijd veilig

Daarbij moeten we ons realiseren dat het belang van de fabrikant is dat de haren mooier worden. Immers, haarverlies zou betekenen dat er op termijn minder producten verkocht gaan worden. Ook moeten we ons niet chemofobisch opstellen. Daarnaast is de term “natuurlijk” niet synoniem met veilig; als je de foute paddenstoelen eet kan je dat niet navertellen.

Toch zijn er hier een aantal kanttekeningen te zetten. Ik wil daarbij het antwoord op de vraag wat ruimer beantwoorden, omdat mogelijk ook cosmetische producten hierin een rol kunnen spelen.

Hans van Montfort Esthecin

Dr. Hans van Montfort – Esthecin

‘Vrij van’ vermelding op producten

Sedert 1 juli 2019 is in de gehele EU de regel van kracht dat een fabrikant niet mag vermelden dat zijn product vrij is van…. Men vindt dat consumenten misleid worden omdat de term “vrij van” inhoud dat je suggereert dat de betreffende ingrediënten schadelijk zouden zijn, terwijl deze wel zijn toegelaten (en veilig bevonden) als cosmetisch ingrediënt. Op zich is dit een juiste redenering, maar de feiten over de veiligheid van ingrediënten op allerlei gebied liggen genuanceerder.

Testen op veiligheid: 700 chemicaliën zijn nieuw sinds de 20ste eeuw

De moeilijkheid in de testen op veiligheid zit in een aantal factoren:

haarfollikel

Toename van hormonale klachten

Het feit is dat we een toename zien van hormonale klachten, zoals menstruatiestoornissen, afname van de vruchtbaarheid en ook zien we een toename van het androgene haarverlies bij vrouwen. Was dat een aantal jaren geleden 30%; nu is dat al 40%. En eigenlijk zien we bij vrouwen na de overgang dat bijna iedereen zwakkere en dunnere haren krijgt. Omdat deze vaak afbreken wordt er dan gekozen voor het korte kapsel.

Haargroeicyclus

Ook de haargroeicyclus verkort door de hormonale verstoring met als resultaat dat irreversibele kaalheid dreigt op latere leeftijd. Bij mannen zien we een toename van het androgenetisch haarverlies voor het 20ste levensjaar.

Speelt het kleuren van de haren dan een rol in haarverlies? 

Het antwoord is eenvoudig JA. De mate waarin ligt aan de samenstelling en het gebruik van het product. Normaal gesproken wordt het haar eerst ontkleurd met waterstofdioxide waterstofperoxide of ammoniak. Dit tast de schubben van de haren aan. Deze schubben liggen normaal als dakpannen over elkaar, maar gaan door de behandeling open staan. De haren worden daardoor droog en breken sneller af. Haarzakjes, die vlak onder het oppervlak van de hoofdhuid liggen kunnen beschadigd worden door zowel het bleken als de haarverf en dat gaat ten koste van de haargroei.

Natuurlijke kleurstoffen

Als dan toch gekozen wordt voor het kleuren, kies dan een product met minder dan 5% bleekmiddel. Daarnaast zijn er natuurlijke kleurstoffen, zoals de hennaproducten. Tenslotte kan de verf het best aangebracht worden door een kapper, zodat de verf geen contact krijgt met de hoofdhuid.

esthecin kit

Esthecin

Een van onze deelnemers in de studie reageerde voortreffelijk op Esthecin. We kwamen haar tegen omdat ze werkte op dezelfde campus als wij met gekleurde haren. Nou, zeiden wij tegen elkaar, die durft. Kennelijk was Esthecin krachtig genoeg het haar ook hiertegen te beschermen.

Kan de haarkleur ook van binnenuit worden hersteld?

Ook hier is het antwoord JA. De haarkleur wordt bepaald door de aanwezigheid van melanines die door de melanocyten in de haarwortels worden geproduceerd. Het soort melanine bepaalt uiteindelijk de kleur, waarbij ook de zuurgraad en de hoeveelheid cysteïne een rol spelen.

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress, laaggradige ontstekingen (inflammasomen) en genetische factoren kunnen het aantal melanocyten verminderen en maken de pigmenteenheid waziger. Hierdoor krijg je grijs haar. Als we nu in staat zijn de melanocyten weer te activeren ontstaat weer de eigen haarkleur. Naast Esthecin, dat het ontstaan van grijze haren remt, werken we in Van Montfort Labs aan een preparaat dat de eigen kleur terugbrengt.

pigment

Trichoscopie waar op de hoofdhuid de resten van verf te zien zijn.

En wat is dan met de andere cosmetische ingrediënten?

De toename van hormonale problemen ligt mijns inziens primair in de voedingsfactoren, omdat de hoeveelheid chemische stoffen die je via deze weg binnenkrijgt vele malen hoger is dan via de cosmetica. Toch is het mijns inziens een en/en verhaal. Zonder in te gaan op de individuele ingrediënten sta ik op het standpunt; “Bij twijfel niet oversteken”.

Verstoring hormoonstelsel

Een groot aantal chemicaliën kunnen ons hormoonstelsel verstoren door een hormoon te blokkeren, een hormonale werking na te bootsen of te voorkomen dat een hormoon gebonden wordt en daardoor te actief blijft.

Hormonaal regelsysteem

hormonen

Hormonaal regelsysteem

Op alle niveaus kan een hormoonverstorende stof zowel een stimulerende werking als een blokkerende werking hebben. Bijvoorbeeld Phtalaten. Deze binden het Seks Hormoon Bindend Globuline. Dit eiwit bindt normaal testosteron. Als dit geblokkeerd wordt is er meer vrij testosteron dat omgezet kan worden in Dihydrotestosteron dat vervolgens de haarzakjes aantast. Eveneens is er dan meer vrij oestrogeen dat ervoor zorgt dat er een vroege puberteit is met al borstvorming op jonge leeftijd en we zien meer menstruatiestoornissen.

Mannelijk hormoon nabootsen

Als middelen het mannelijk hormoon nabootsen dan ontstaat er meer dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat verantwoordelijk is voor het hormonale haarverlies. Andere middelen blokkeren de binding van DHT dat daardoor dus actiever blijft.

Voorkom haarproblemen

Helaas is het niet mogelijk deze stoffen volledig te mijden. Daarom is een goede haarverzorging met Esthecin zo belangrijk ter voorkoming van haarproblemen. Esthecin bevat een aantal ingrediënten die de vorming van DHT tegengaan en daarnaast verstorende stoffen kan binden

Lees ook:

Dit artikel word je aangeboden door Hans van Montfort/Esthecin. De arts maakt deel uit van het expertteam van BeautyJournaal.

Lees ook