Tips uit de wereld van mindfullness om angst te reduceren

06:39 - 03:59
luistertijd 06:39 - leestijd 03:59

Phew, ja, toen we er vrijdag met z’n allen achter kwamen dat ‘Nederland’ aan het hamsteren is geslagen, gaf dat bij menig mens veel stress. Moest je gaan mee doen, of de wijze woorden van Rutte en Albert Heyn zelf indachtig nemen en ‘normaal’  blijven doen? De persconferentie van donderdag 12 maart hakte er in: de dreiging was al veel groter geworden. Het betrof niet alleen meer Brabant – wat hoorden we daar ook weinig over van de de Brabanders zelf. Hoe gingen zij al met de ramp in hun provincie om nu ze moesten thuiswerken en de scholen dicht waren, het openbare leven al bijna plat lag?

Het komt steeds dichterbij

En nu kroop het ook de grote rivieren over. Pappen en nathouden is wat de overheid doet, en daarvoor wordt naar mijn idee wel heel goede uitleg gegeven. Echter blijft het spannend dat de scholen in de rest van Nederland openblijven. Hoe verstandig is dat.

Omgaan met angst en onzekerheid

Maar goed, hoe gaan we om met die stress, en de angst om ziek te worden. Niet gewoon een beetje verkouden, maar echt de heftige verschijnselen van hoge koorts en benauwdheid krijgen? Durf jij het te vertellen aan anderen als je het hebt? Ben je bang voor je familie en vrienden, dat je ze aangestoken hebt? Hoe zal het je kinderen, je lief vergaan. Zoveel vragen. Nog meer vragen als je al ziek bent, een onderliggende ziekte hebt die al heel veel van je immuunsysteem vraagt.

Hoe blijf je in je kracht

Nu het openbare leven zo’n beetje plat komt te liggen, is het een moment om meer gebruik te gaan maken van ontspanningsrituelen. Om je stress en je angst te managen. De sleutel tot een beter gevoel, om in je kracht te blijven staan is niet om je angst te ontkennen. Herken het gewoon, je stress ook, en kijk er rustig naar zonder meteen te oordelen of jezelf te moeten aansporen tot over-reactie te gaan. Het is een belangrijke truc uit de wereld van mindfullness, en die werkt ook.

Oefeningen in mindfulness

Uit onderzoeken blijkt (Harvard University) dat mensen die beter met stress kunnen omgaan, ook minder getriggerd worden in een ‘vlucht’  of ‘bevries’ reactie te komen. Het  blijkt dat mensen die dit goed geoefend hebben, de stress response kunnen omturnen in een uitdagingsresponse, en het lichaam reageert hier wezenlijk anders op. Nog steeds wordt het cardiovasculaire systeem aangewakkerd, maar in plaats van het dichtknijpen van bloedvaten en een toestroom van minuscule ontstekingsreactiecellen in het lichaam, ontstaat er een maximale bloedtoevoer. Zoals ook ontstaat als je sport.

Liefde delen

Als je je gestresst voelt, kan het ook heel heilzaam zijn om de genegenheid van vrienden, familie en bekenden op te zoeken. Blijf niet alleen zitten. Gedeelde smart werkt helend. In tijdens van Corona ziet men liever niet dat we met meer dan 25 mensen bij elkaar komen, en men waarschuwt nu zelfs om verjaardagen even op een laag pitje te zetten, toch kan gedeeld contact je een goed gevoel geven. Al is het telefonisch, via Facetime, whatever!

Goed gevoel hormoon

De nabijheid zoeken van anderen zorgt ervoor dat de hoeveelheid van het goede gevoel hormoon oxytocine wordt verhoogd. Dit brengt je in een betere stemming. Maak er gebruik van.

Zet die nieuwsprogramma’s uit

Voorkom ook dat je dagenlang alleen maar naar het nieuws gaat zitten kijken, of erover leest. Zoek ontspanning in vrolijke tv-programma’s, een mooie film, een goed boek.

Verander je focus

Ontken de stress niet die je voelt, laat het bestaan, maar breng je zelf er mentaal van vandaan, en focus op datgene dat je echt een goed gevoel kan geven. Ook kan het helpen om anderen bij te staan, iets te doen voor je oude buurvrouw, hulp aan te bieden aan hen die het nodig hebben.

Verlies je niet in het detail, hou overzicht

Verlies jezelf niet in het moment, maar probeer het geheel te blijven overzien. Natuurlijk ben je bang om ziek te worden, maar weet dat dat niet zo hoeft te zijn, als je de grote risico’s vermijdt. Bovendien kun je ook milde klachten krijgen, zoals ook wordt aangenomen voor de meerderheid van de mensen. Blijf naar het grotere plaatje kijken. De reden dat men van overheidswege deze restricties geeft is vooral om de medische zorg op niveau te houden, dat er genoeg bedden, en handen aan het bed beschikbaar blijven. Risicospreiding, daar gaat het om.

Bekijk ook nog eens deze video met heel goede uitleg over Corona virus in Nederland, van NPO op 3:

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we vrijwel allemaal iets in meer of mindere mate van dit virus gaan mee krijgen. De overheden zetten in op risicospreiding. Lees en bekijk ook vooral de animaties in dit artikel van The Washington Post waarin heel duidelijk wordt hoe je kunt bijdragen aan risicospreiding door social distancing, zoals men dat noemt.

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw tips en ervaringen in tijdens van grote onzekerheden en angstig gevoel. Deel ze met ons, onder dit artikel.

En mogen we je nog wat mooie tips geven:

Lees ook