Belangrijke levenslessen uit de langstlopende studie ooit

02:34 - 01:32
luistertijd 02:34 - leestijd 01:32

Onderzoek Harvard: hoe word je echt happy?

Hoe word je eigenlijk happy en gelukkig? Wanneer is je leven geslaagd en heb je niets meer te wensen? Uit een recente enquete onder milennials blijkt dat 80% van de ondervraagden rijk worden als zijn of haar belangrijkste levensdoel ziet. Maar liefst 50% vind daarnaast beroemd worden een van de belangrijkste missies in het leven.

Maar zijn dit wel de belangrijkste doelen in het leven? De zaken die je echt gelukkig maken?

Het is een vraag waar maar weinigen het antwoord op hebben. Dat komt deels doordat ons geheugen ons vaak in de steek laat, of een creatieve interpretatie geeft van de feiten waardoor je gebeurtenissen anders herinnert dan werkelijk het geval was. Juist om dit subjectieve element weg te kunnen nemen, heeft Harvard de afgelopen 75 jaar het leven van 724 mannen geobserveerd in wat misschien wel het langstlopende onderzoek in de geschiedenis is. Bij het onderzoek waren meerdere generaties onderzoekers betrokken. En natuurlijk ook een goede dosis geluk, want van de 724 deelnemers is vandaag de dag nog meer dan 60% in leven. De meesten ouder dan 90 jaar inmiddels.

Psychiater Robert Waldinger, de vierde hoofdonderzoeker in rij, vertelt in een TED-presentatie over het onderzoek. Hoe men 75 jaar geleden begon met het selecteren van twee groepen; één groep met Harvard-studenten uit welgesteld families en één groep met kansarme kinderen uit achterstandsbuurten in het Amerikaanse Boston. En hoe in de loop van het onderzoek de verschillende mannen uiteen groeiden. Sommigen ontwikkelden een alcoholverslaving, anderen kregen mentale problemen. Of werden juist jurist of president van de VS. Sommigen beklommen de maatschappelijke ladder van onderaan helemaal naar boven, terwijl anderen dit pad juist in omgekeerde richting aflegden.

Welke lessen kunnen we uit dit onderzoek trekken?

Hoewel de introductie van dit artikel wellicht anders doet vermoeden, hebben de belangrijkste inzichten uit dit onderzoek niets te maken met rijkdom of roem. Daarom delen we graag de presentatie van Robert Waldinger met je. Hij legt je uit hoe je echt gelukkig wordt in het leven.

Ook het lezen waard:

Lees ook