Voor- en tegenstanders delen hun mening

05:36 - 03:22
luistertijd 05:36 - leestijd 03:22

In de VS zijn ze inmiddels erg populair en ook hier zijn ze in opkomst: genetische testpakketten waarmee je meer te weten komt over je huid en je haar. Maar hoe werken ze precies? En heb je er echt iets aan? Voor- en tegenstanders geven in de Huffington Post hun visie.

Inzicht in genetische samenstelling

Niet alleen de DNA tests waarmee je meer te weten kunt komen over je voorouders zijn razend populair, ook DNA tests waarmee je meer te weten komt over je huid en je haar zijn sterk in opkomst. Allerlei beginnende, vooral Amerikaanse beautybedrijven, zoals Strands Hair Care en ORIG3N bieden pakketten aan waarmee jij (en zij) meer inzicht krijgen in de genetische samenstelling van je haar en huid waarna er geheel bij jou passende cosmetica wordt aangeboden.

Marketingtruc

Maar werkt dit? Is dit een flinke stap naar beter op jou persoonlijk afgestemde verzorging? Of is het slechts de zoveelste marketingtruc, bedoeld om je zoveel mogelijk potjes, flessen en tubes aan te smeren? Voor- en tegenstanders leggen uit hoe het volgens hen zit.

De voorstanders

Elina Fedotova, cosmetisch scheikundige en de oprichter van Elina Organics Skincare and Spa in Chicago, lanceerde onlangs haar Genomics Formula Consultation. Tijdens een consult, dat tussen de 70 en 350 dollar kost, wordt in vijftien minuten een beetje speeksel geanalyseerd waardoor de oorzaak van ontstekingen wordt achterhaald en ze te weten komt hoe de huid van de cliënt zal verouderen. Met deze resultaten creëert Fedotova gepersonaliseerde serums en crèmes.

DNA zegt veel over huid en haar

Volgens haar kan DNA veel vertellen over je huid en je haar en helpt het enorm bij het vinden van de juiste shampoo of moisturizer: “Al onze cellen bevatten nucleair DNA, behalve rode bloedcellen en dode huidcellen. Het vertelt iedere cel wat te doen, hoe te groeien en hoe te vermenigvuldigen.”

Oorzaak van huidproblemen

Ze beweert dat door haar DNA test te bestuderen je veel te weten komt over de oorzaak van huidproblemen zoals acne en pigmentvlekken omdat de test zich vooral richt op de genen die de huidfunctie aansturen. “Soms zijn huidproblemen niet op te lossen met de beschikbare cosmetica en is het nodig gepersonaliseerde formules te creëren op basis van het DNA.”

Gepersonaliseerde cosmetica

Het lijkt er op dat gepersonaliseerde cosmetica op basis van DNA tests wel degelijk werkt. Uit een onderzoek uit 2018 Clinical, gepubliceerd in Cosmetic and Investigational Dermatology, blijkt namelijk dat het kijken naar bijvoorbeeld de biologische markers en de hormonen van een individu inderdaad effectieve en betaalbare manieren om huidproblemen aan te pakken kan opleveren.

Volgens plastisch chirurg Manish Shah is er nog een voordeel. “Door deze tests kom je gewoonweg meer te weten over jouw huid en de problemen van jouw huid, waardoor je beter weet welke producten je kunt gebruiken en welke vooral niet.”

De tegenstanders

Volgens dermatoloog Dan Belkin is gepersonaliseerde huidverzorging gebaseerd op de resultaten van DNA onderzoek zeker een spannende nieuwe ontwikkeling. Hij waarschuwt echter dat voor het opmerken van minder voorkomende huidproblemen toch echt een getraind, professioneel oog nodig i

Dermatoloog nodig

“Een hoop van deze doe-het-zelf pakketten claimen gevoeligheid voor veelvoorkomende problemen als droge huid, rosacea, huidveroudering, pigmentvlekken, cellulitis en eczeem te kunnen ontdekken. Dat kan kloppen maar om minder algemene huidproblemen te ontdekken moet toch echt een dermatoloog het DNA bestuderen.”

Twijfel aan betrouwbaarheid

Volgens dermatoloog Peterson Pierre is het maar de vraag of de beschikbare tests wel zo betrouwbaar zijn. Volgens hem zitten ze er in 40% van de gevallen naast en kan men beter zo’n test laten doen bij een dermatoloog. “Zij hebben toegang tot veel betere tests, weten hoe ze er naar moeten kijken en kunnen zo tot een veel beter behandelplan voor jouw huid komen.”

Niet objectief

Volgens Belkin is er nog een ander probleem: de tests zijn niet bepaald objectief, omdat ze uiteindelijk altijd producten adviseren die door hetzelfde bedrijf worden gemaakt. “Ze worden gebruikt om de producten van dat bedrijf aan de man te brengen en dat maakt me sceptisch.”

Slimmere keuzes maken

“De techniek staat nog in zijn kinderschoenen”, zegt Pierre. “Je komt door zo’n test te doen wel degelijk meer te weten over je huid en je haar waardoor je slimmere keuzes kunt maken bij het aanschaffen van cosmetica.”

Te simpel

Volgens hem is het echter nog niet mogelijk om echt goede gepersonaliseerde producten te maken op basis van deze tests. “Ze zijn te simpel en kijken niet goed naar andere belangrijke variabelen, zoals je dieet, hoe vaak je huid wordt blootgesteld van Uv-licht of hoe gevoelig je huid is.”

Bron

Note van BeautyJournaal: Huidexpert Mardge Pascaud ontwikkelde jaren geleden haar eigen protocol op basis van persoonlijk huid-DNA en introduceert in 2020 een vervolg hierop. Met nieuwe kennis over epigenetica. Wordt vervolgd!

Lees ook:

Lees ook