Is bij haar ook het recent ontdekte MC1R verouderingsgen actief?

15:50 - 09:30
luistertijd 15:50 - leestijd 09:30

Begin dit jaar ben ik uitgenodigd voor een heel bijzondere kijk in mijn eigen huid. Middels een echte DNA analyse van mijn huidconditie-aanleg. Dit wordt tegenwoordig aangeboden door het Spaanse bedrijf Genoxage, waarmee Pascaud Beauty Innovations een samenwerking is aangegaan.

Lees hieronder de resultaten, mijn bevindingen van de bijbehorende skincare en het nieuws of bij mij wel of niet het recent ontrafelde verouderingsgen MC1R actief is.

Je huidconditie in aanleg

Het doel van een dergelijke screening is om een beeld te krijgen van jouw huidconditie in aanleg, en wel in het diepst van de celkern: in je DNA. Meten = weten en DNA liegt nooit, er natuurlijk vanuit gaande dat de test goed wordt uitgevoerd.

Met behulp van wangslijm

De uitvoering van die test gebeurde bij mij bij een van de Pascaud schoonheidsinstituten. Daar werd wat wangslijm afgenomen en onder zorgvuldig protocol, waar ik uitgebreid voor moest tekenenen in verband met privacy waarborg van mijn DNA-profiel, opgestuurd naar het lab van Genoxage.

Externe analyse

Tegelijkertijd werd er een huidanamnese afgenomen om de buitenkant van mijn huid te beoordelen. Deze beider informatie wordt uiteindelijk samengevoegd in een rapport dat je ca. zes weken later krijgt opgestuurd. Dit rapport geeft zorgvuldig weer waar de knelpunten voor jouw huidzorg zitten, waar je dus extra aandacht aan moet besteden, en wat er goed gaat. Deze conclusies kun je gebruiken voor je huidverzorging: van salonbehandelingen tot het kiezen van de juiste verzorgingsproducten.

Cellulite en alopecia

Naast de gezichtshuid werd ook advies gegeven voor de cellulite aanleg en de aanleg voor de haaruitval ziekte alopecia. Dit wordt standaard gedaan, hier kun je niet specifiek op selecteren.

Uit de test die de buitenkant van mijn huid meet, kwamen de volgende bevindingen:

Geen onbekend nieuws

Op zich verbazen deze waarden mij helemaal niet. Sterker nog ik ben zelfs zeer verheugd herkenning te krijgen voor een aantal zaken. Zo heb ik op mijn 51ste nog nauwelijks rimpels, maar wel last van wat verslapping. De rimpeldiepten in mijn huid zijn dan ook laag – iets hoger bij de kraaienpootjes en bij de fronsrimpel. De roodheid van mijn huid is ook goed te noemen. Ik heb daarentegen wel veel melanine in de huid, maar de concentratie(ophopingen) ervan zijn laag.

Leestip: Bekijk hier nog eens een video met huidanalyse in een Pascaud salon.

Ik wijt dit aan het feit dat ik de afgelopen decennia toch vaak pigmentafremmende producten heb gebruikt. Deze middelen zijn in staat om eilandjes van melanine uiteen te laten vallen in kleinere deeltjes, en dat zie ik dan ook vaak op scans van mijn huid. Geen dichte, grote eilanden, maar uiteengevallen deeltjes.

Kijktip: een video waarin met een scan het pigment in mijn huid te zien is.

Ik moet preventief werken

Gezien mijn goede huidconditie blijft het afgaande op het bovenstaande vooral zaak om preventief bezig te blijven.

Je huidconditie in aanleg wordt bepaald

De genetische analyse vind ik het meest spannend en daar keek ik ook reikhalzend naar uit. Wat moet je ervan verwachten, ontdek je schokkende dingen? Het is een statische analyse die de genetische aanleg weer geeft. Dit is super interessant, maar stiekem, hoop ik wel dat er nog eens een test komt die de genexpressie meet. Het gaat nu over risicofactoren, maar na 51 jaar op deze wereldbol is al duidelijk in mijn gezicht te zien welke genen in positieve dan wel negatieve zin zijn geactiveerd. Dat maakt het ook heel erg leuk natuurlijk, want in aanleg kan ik pittige pigmentproblemen krijgen, maar het blijkt in de praktijk dat die erg meevallen. In aanleg zal mijn huid meer kunnen verslappen dan verrimpelen, en inderdaad, dat komt uit. De reden hiervoor is dat ik gevoelig ben voor glycatie (lees hieronder meer daarover). Ik zou dus zo min mogelijk suikers moeten nuttigen. En daar ben ik tot nu toe geen held in geweest.

Aan de andere kant kun je je ook afvragen of genexpressie meting nodig is, omdat Pascaud over uitstekende apparatuur beschikt die je huidconditie op dit moment kan doormeten, en dan is juist die DNA basismeting weer voldoende.

De DNA analyse is onder hoge kwaliteitsnormen gemaakt. Voor wie het iets zegt: de Taqman genotyperingstechnologie en de Sanger-sequentiebepaling.

In deze grafiek zie je mijn zogeheten genetische vatbaarheid weergegeven:

Pigment, oxidatie en glycatie

De grijze balken zijn zo positief dat er eigenlijk geen sprake is van vatbaarheid en daaronder valt. Met andere woorden mijn huid heeft in aanleg totaal geen hydratatieprobleem. De blauwe balkjes geven aan dat er sprake is van een positief effect, en dit geldt voor lichtgevoeligheid-huidveroudering (een heel klein beetje dan maar), cellulaire levensvatbaarheid, rimpels en elasticiteit. Rood is niet pluis en geeft aan dat er een negatief effect is en dat zijn voor mij de factoren als pigmentproblemen, oxidatie (vrije radicalen) en glycatie (versuikering/verharding van de elastische weefsels).

Weinig aanleg voor rimpelvorming

Ik ben heel tevreden over mijn genetische aanleg en snap nu ook waarom ik zo ontzettend langzaam rimpels ontwikkel: ik heb er nauwelijks aanleg voor! Verslapping, en dat is er wel, speelt wel een pittige rol en daar is die glycatie debet aan.

Lees- en kijktip: wat is glycatie in de huid en wat doet creme? De professor legt uit in deze video….

Wat is glycatie – het suiker spook

Op BeautyJournaal hebben wij enkele jaren geleden al veel aandacht besteed aan dit fenomeen, omdat de industrie met cremes kwam die dit proces moesten kunnen stoppen. Die boodschap is weggeebd, maar in de gezondheids- en verouderingsindustrie des te levendiger geworden. Twee jaar geleden ontmoette ik een professor die zelfs een heel voedingsboek wijt aan glycatie, en de schadelijke stoffen uit voeding: AGE’s ofwel antiglycation endproducts, die aan de wieg staan van talloze chronische ouderdomsziekten. Juist ja….ik mag het boek wel weer ter hand nemen, maar een ding staat voorop: suiker is de grootste boodsdoener. En oh…ik eet zo graag chocolade!

Leestip! Lees dit artikel nog eens over de impact van suikers op verouderingsprocessen.

Gevoelige wangen

Verrassend, hetzij enigzins, vond ik mijn aanleg voor een gevoelige huid. Ik weet intuitief al jaren dat ik gevoelige wangen heb, voor het gebied van onder het jukbeen tot aan de kaakrand. Het is heel prettig om de gevoeligheid bevestigd te krijgen.

Extern en intern gemeten

In deze grafiek krijg je een overzicht waarbij de waarden van de door de specialiste gemeten buitenkant is samengevoegd met de DNA aanleg-analyse. Genoxage noemt dit de Skin Aging Complex Index:

De kosten van de DNA analyse + huidverzorging

Bij het DNA analyse programma, dat 669 euro kost, krijg je ook een pakket verzorgingsproducten dat is afgestemd op jouw huidtype. De samenstelling is afgestemd op je kwetsbaarheden. Voorafgaand aan het gebruik hiervan en om de wachttijd te over komen, en je huid voor te bereiden op de producten, krijg je een algemeen stimulerende crème om te smeren. Met vetten en vocht, vitaminen, peptiden. Dat was al een heerlijk product, en het maakte mij zeer nieuwsgierig naar de complete lijn Sensidermio voor mijn type.

Ik ontving een lijn voor de gevoelige huid met extra aandacht voor de speerpunten oxidatie door vrije radicalen, in standhouding van de hydrolipiden balans, lichtgevoeligheid, pigmentatie en glycatie. Een intensive serum met de volgende stoffen:

Een essential booster cream met de volgende stoffen:

Een eye cream met de volgende stoffen:

Hoe bevielen de producten mij?

Het serum en de crème

Ik kon niet zonder het serum, dan zou mijn huid te droog blijven aanvoelen. Het serum in combinatie met de crème is verrukkelijk. De crème trekt heel mooi in op het serum en heeft een satijnmatte glans die ook echt lang aanhoudt. Het is ook een perfecte basis voor make-up. Omdat ik redelijk veel serum nodig had was deze binnen nog geen drie weken op (30 ml) en dan heb je dus niets meer. De crème smeert veel zuiniger en gebruik ik in combinatie met andere serums nog steeds.

De oogcrème

De oogcrème is een apart verhaal. Er zitten stoffen in die de huid gladstrijken. Dit is overdag qua effect heel mooi, hoewel je het maar heel dun moet aanbrengen, anders gaat je foundation of concealer zwaar rullen. Maar doe je hem ‘s nachts op en slaap je op je zij, dat word je – althans ik- wakker met een verkreukeld onder ooggebied. De plooien trekken erin door de druk op het kussen en de crème fixeert ze vervolgens, en dat wil je natuurlijk helemaal niet. Het advies van Mardge Pascaud luidt dan ook om op een zijden kussen te gaan slapen. Ik moet het maar eens doen ja..

Heel erg lekker

De producten zijn erg aangenaam, en ik zou ze graag bijbesteld hebben, want die mogelijkheid is er vanzelfsprekend bij je schoonheidsspecialiste die jou begeleid hierin. Voor mij was dit alleen een test. Ik kan dan ook niet beamen in deze korte termijn dat het invloed heeft gehad op mijn huidconditie.

Leidraad voor kuurbehandelingen

Bij de analyse horen ook behandeladviezen voor in de salon, en die zijn natuurlijk weer heel nuttig. Zo weet je schoonheidsspecialiste precies waar ze aan toe is met jou huid en jij ook en kun je samen een behandelplan opstellen.

Waar cellulite is, is een glycatie probleem

Zoals je zult begrijpen is mijn cellulite, die ik inderdaad al vanaf mijn twintigste heb, een voortvloeisel uit mijn aanleg voor glycatie. Maar er is meer, en ojee, zet je schrap als je dit lees. Ik werd er niet vrolijk van! Want voor cellulite scoor ik niet alleen hoog op glycatie maar ook op ontstekingsreacties van het vetweefsel (ik heb ook een enorme aanleg voor lipomen!), een slechte vetweefseldoorbloeding. Gek genoeg spelen hormonen maar een kleine rol.

Masseren en draineren

Wat ik dus moet doen is vooral op suikerrantsoen, bindweefselmassages nemen, gecombineerd met radiofrequentie en koudlaser. Om stoffen af te voeren en vochtretentie te voorkomen. Ook supplementen met visolie en antioxidanten zijn belangrijk voor mij, en de Skin X supplementen van Pascaud voor een betere huidddoorbloeding.

Erfelijke haaruitval

Tot slot is er naar mijn aanleg voor alopecia androgenetica gekeken. Het komt volgens Genoxage voor bij 40-80% van de mannen en 20-40% van de vrouwen. Dit is een genetische haaruitval. Hormonen spelen de belangrijkste rol. Bij andere vormen van haaruitval is er sprake van celdood van de haarfollikels, waardoor groeiprocessen worden onderbroken, een ophoping van oxiderende stoffen in de cellen van de haarfollikels, en dit geldt ook voor ophoping van vrije radicalen.

Weinig aanleg

Ik blijk weinig aanleg te hebben voor alopecia in het algemeen, maar als er wel sprake van is, dan is een gebrek aan ontgifting de grootste boosdoener, en in de tweede plaats zou testosteron dan een factor zijn. Daarentegen scoor ik positief op ‘stofwisseling naar de haarstructuur’, dus dat heft weer veel op.

Bijpollen doen wonderen voor mijn haar

Nu kan ik bij tijd en wijle behoorlijke haaruitval perioden hebben, maar ik ben recent weer achter een paar zaken gekomen. Sinds ik mijn haar niet meer blondeer is de uitval enorm afgenomen en sinds ik sinds bijna een jaar bijenpollen slik, is de kwaliteit van mijn fijne haar in dikte en glans enorm toegenomen. Dit heb ik heel vroeger ook al eens ervaren en dat is me altijd bij gebleven. En nu, 25 jaar later ervaar ik het weer, het werkt voor mij.

Verder is het belangrijk de hoofdhuid veel te masseren en ook vitamine D zou een positieve invloed hebben op de groeifase van het haar en de conditie van de haarwortel.

Een no-make-up selfie, no-filters

En dan nog het nieuws over het MC1R verouderingsgen: staat het bij mij aan of niet?

Onlangs publiceerde NRC een artikel over een wetenschappelijk onderzoek dat recent is verschenen in het academisch tijdschrift Current Biology, waaruit blijkt dat mannen en vrouwen bij wie het verouderingsgen MC1R actief is, dus aan staat, zo’n twee jaar ouder worden geschat door mensen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid pigmentvlekken op de huid en de verslapping van de huid. Het zegt niets over rimpels.

Pigmentproblemen en verslapping behoren bij een gevoeligheid voor ondermeer glycatie, en in het algemeen een moeizame DNA-reparatie. Bij mij is ook naar dit gen gekeken en het is inderdaad actief. Ik zou er dus ouder uit moeten zien dan ik ben. En hier blijf ik toch met vraagtekens zitten.

De verslapping klopt als een bus, ik zie het onder de kaak op mijn hals, die pigmentproblemen niet, althans, ik heb er wel aanleg voor maar ik zit helemaal niet onder de vlekken.

Het geeft maar aan, dat de nieuwe inzichten spannend zijn en wellicht toepasbaar op een grote groep mensen, maar dat uitzonderingen de regel bevestigen: ik dus (wellicht). Maar, en dat is tof, mogelijk geeft het ook aan hoe je met echt goede huidverzorging en behandelingen die gengevoeligheden kan afremmen!! Toch? Unilever heeft deelgenomen (meegefinancierd) in dit onderzoek dat NRC publiceerde, ik ga ze maar eens een mailtje sturen;-)

Leestip: een uitgebreider Engels artikel over MC1R helder uitgelegd.

Einconclusie:

Ik vind het zeer interessant dat deze analyse methode op DNA niveau nu ook commercieel beschikbaar is. Het helpt je je huid beter te begrijpen, op basis van je aanleg, en in combinatie met hoe je huid er nu uitziet met het blote oog. Dit is niet alleen een aanwinst voor jezelf – want hoeveel vrouwen en mannen hebben werkelijk geen idee wat hun huidconditie is – maar ook voor je schoonheidsspecialiste die nu nog gerichter te werk kan gaan met een afgepast kuurprogramma. Meten is weten, en nu heb je de bevestiging en kun je je concentreren op de feiten en de fabels overboord gooien.

De topsalons van Pascaud beschikken over uitstekende meetapparatuur, waarbij je telkens in het behandelproces kunt doormeten hoe de huid ervoor staat qua vocht en vet, roodheid, rimpeldiepten en pigmentschades. Er wordt ook aangeraden om hiervan gebruik te maken, ook nadat je al een maand de speciale producten hebt gesmeerd, om te kijken wat het heeft opgeleverd. Ik heb helaas geen volledig traject doorlopen, dus ik kan geen oordeel geven over de status van mijn huid na een-twee maanden gebruik van de producten. Maar afgaand op mijn eigen kritische blik, heeft het mijn huid heel goed gedaan. Ze bleef heerlijk aanvoelen en zag er ontspannen uit.

Lees- en kijktip: Bekijk hier mijn salon behandeling met de Pascaud Wave (ook video).

Lees ook