Fabrikanten geven de strijd niet op

06:15 - 03:45
luistertijd 06:15 - leestijd 03:45

Iedereen wil graag lange, volle wimpers en mooie, volle wenkbrauwen en dus zijn wimper- en wenkbrauwserums enorm populair. Ze beloven zwoele hertenogen en prachtige wenkbrauwen. Maar werken ze echt?

De Lavish hype

Zo’n twee jaar geleden werd Lavish Lash, een serum dat beloofde de wimpers te doen groeien, met name in de Verenigde Staten een gigantisch succes. Het eerste wat de kopers wilden weten was of ze het ook op hun wenkbrauwen konden gebruiken. Dat kon.

lavish lash

Wat op wenkbrauwen werkt, doet het ook op wimpers

Uiteraard bracht de fabrikant van het product zo snel mogelijk een wenkbrauwserum op de markt. Het verschil? Het wenkbrauwserum is 15% sterker. Waardoor kopers dit nieuwe serum uiteraard onmiddellijk op hun wimpers gingen smeren.

Werkt het?

Inderdaad, naast een perfecte glanzende huid wil iedereen lange wimpers en volle wenkbrauwen. En daarom is iedereen, vooral vrouwen, bereid werkelijk alles te proberen. En dus brengen cosmeticafabrikanten steeds weer nieuwe wimper- en wenkbrauwserums op de markt. Maar werken al die serums nou echt? Krijg je er echt meer, betere en langere wimper- en wenkbrauwharen door? Helaas. Nee. Nu ja…dat is niet helemaal waar, want er zijn er zeker die werken! Maar als je dan weer stopt, ben je terug bij. Lees maar verder.

Shop hier diverse wimperserum producten

Korte groeiperiode, dus kort effect

Vergeleken met je hoofdhaar hebben je wimper- en wenkbrauwharen een hele korte groeiperiode waardoor het heel lastig is om ze op het juiste moment te behandelen. Die haartjes groeien uiteraard niet allemaal op hetzelfde moment, hetgeen het nog lastiger maakt.

Droge, jeukende ogen

Er is eigenlijk maar één middel dat de wimperharen echt doet groeien: Latisse, een medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is en dat de prostaglandine bimatoprost bevat, en eigenlijk bedoeld is om oogziekten zoals glaucoom te behandelen. Het werkt maar heeft nogal wat bijwerkingen, zoals hangende oogleden, droge, jeukende ogen en permanente verkleuring van de huid rond de ogen, permanente verkleuring van de iris en het krimpen van het vet rond de ogen.

latisse

Rechtzaken om bijwerkingen

Daarnaast zijn er aardig wat vrij verkrijgbare middelen te koop die andere prostaglandines bevatten, meestal isopropyl cloprostenate, dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide of methylamido dilhydro noralfaprostal. Ze werken meestal wel maar hebben veelal ook dezelfde bijwerkingen als Latisse. En daar zijn kopers zelden van op de hoogte. In de Verenigde Staten lopen daardoor momenteel ook meerdere rechtszaken tegen de fabrikanten van deze producten.

Voor altijd

Een ander probleem met al die prostaglandines: je moet ze blijven gebruiken anders zien je wimpers er binnen de kortste keren weer uit als vroeger, of zelfs erger dan vroeger. Producten die geen prostaglandines bevatten doen helaas helemaal niks voor je wimper- en wenkbrauwharen

Wat zit er in je mascara?

Maar waarom is Lavish Lash, dat geen prostaglandines bevat, dan zo’n groot succes? Welnu, het spul legt een heel dun laagje om elk wimperhaartje, waardoor je wimpers veel voller ogen. Hoe het dat doet? Vergeet flauwekulingrediënten als amandelproteïne en paardenstaartwortel, die doen helemaal niks. De werkzame ingrediënten zijn stoffen als hydroxyethylcellulose, een verdikkingsmiddel dat ook in mascara zit. In feite is het spul een dure, kleurloze mascara.

Latisse, daar begon het mee

Een effectief middel voor de wenkbrauwen is er niet. Toch gebruiken veel vrouwen Latisse met de werkzame stof bimatoprost, zeer zorgvuldig aangebracht met een wattenstaafje. Dat werkt, als je de bijwerkingen voor lief neemt. Maar wees echt voorzichtig anders gaan er haren groeien op plekken waar je dat niet wilt. En als je door jaren epileren de haarwortels hebt uitgerukt of beschadigd helpt helemaal niks meer.

Tips uit de trucendoos

Natuurlijk, serums kunnen voor je wenkbrauwen hetzelfde doen als voor je wimpers: een dun laagje om ieder haartje leggen waardoor ze er voller uitzien. Maar kies dan het goedkoopste serum, dat doet precies hetzelfde als een peperdure variant. Al die exotische, bijzondere ingrediënten doen toch helemaal niks. Of nog beter: maak je wenkbrauwen voller met een goed wenkbrauwpotlood, en laat een aantal mooie nepwimpertjes tussen je eigen wimperharen plaatsen.

Shop hier Revitalash serum, de beste ter wereld

Vraag en aanbod

De fabrikanten geven intussen de strijd niet op. Zolang er vraag is zal er immers aanbod zijn. In de diverse laboratoria worden wimper- en wenkbrauwharen uitputtend geanalyseerd en onderzocht. Het is al gelukt om een haar te kweken. Er wordt volop geëxperimenteerd met fibroblasten, collageen, huidcellen en haarfollikels. Er wordt zelfs gekeken op er iets mogelijk is met transplantatie.

Ze geven het niet op. En wie weet komt er een dag waarop er een echt werkzaam middel wordt gevonden. Het zal waarschijnlijk per ongeluk gebeuren. Het haargroeimiddel minoxidil was tenslotte ook eerst bedoeld als een middel tegen hoge bloeddruk en bleek haargroei als bijwerking te hebben. En het eerder genoemde Latisse was bedoeld om glaucomen te behandelen.

We hebben tot slot nog een tip, want RevitaLash heeft ook heel veel fans: kijk maar hier.

Lees ook