Ook relaxers voor black hair zijn onderzocht

05:58 - 03:35
luistertijd 05:58 - leestijd 03:35

Eén op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Een recent onderzoek keek of het gebruik van haarverf en chemische hair relaxers invloed heeft op het ontstaan van borstkanker.

Borstkanker

Historisch gezien kregen vooral niet-Latijnse blanke vrouwen borstkanker. De laatste decennia is echter het aantal gevallen vooral bij niet-Latijnse zwarte vrouwen behoorlijk toegenomen, waardoor het aantal gevallen onder niet-Latijnse blanke en zwarte vrouwen inmiddels ongeveer gelijk is.

Agressieve tumoren

Maar, zo wijst een recent onderzoek uit, zwarte vrouwen blijken veel vaker te maken te hebben met meer agressieve tumoren en overlijden daardoor ook veel vaker aan de ziekte. De medische wetenschap doet momenteel veel onderzoek om er achter te komen hoe dit komt.

Haarverf en chemische hair relaxers

Eén van deze onderzoeken richtte zich op het gebruik van haarverf en chemische hair relaxers, die het haar permanent of semipermanent ‘ontspannen’. Al jaren is er in wetenschappelijke kringen een vermoeden dat het gebruik van deze haarproducten bijdraagt aan het ontwikkelen van kanker.

Vijfduizend chemische stoffen

Deze producten bevatten meer dan vijfduizend verschillende chemische stoffen, waarvan sommigen hormoonverstorend zijn en andere het DNA kunnen beschadigen. Eerdere onderzoeken toonden aan dat bepaalde chemicaliën in haarverf tot het ontwikkelen van tumoren in de melkklieren van ratten kan leiden.

Geen duidelijk uitsluitsel

Echter, onderzoeken naar het verband tussen haarproducten en borstkanker bij mensen hebben tot nu geen duidelijk uitsluitsel gegeven. De wetenschappers die het meest recente onderzoek uitvoerden besloten dan ook met een nieuwe blik naar de kwestie te kijken. Ze besloten ook naar chemische hair relaxers te kijken, iets wat bij eerdere onderzoeken nooit was gedaan. Ze deden dit vooral omdat deze chemische hair relaxers vooral worden gebruikt door zwarte vrouwen.

Marketing en ingrediënten

Haarproducten waarvan de marketing zich richt op blanke vrouwen bevatten vaak andere ingrediënten dan haarproducten waarvan de marketing zich richt op zwarte vrouwen. De onderzoekers keken of dat verschil een rol speelt in het verschil in typen borstkanker.

Studie van ruim 8 jaar

Voor dit onderzoek gebruikten de wetenschappers data van de Sister Study, een onderzoek waarbij gedurende gemiddeld 8,3 jaar 50.884 vrouwen tussen de 35 en 74 werden gevolgd, die alleen tenminste één zus hadden die de diagnose borstkanker had gehad.

sister study

De wetenschappers hielden rekening met een groot aantal variabelen, zoals leeftijd, menopauze, sociaal economische status en het aantal zwangerschappen. Daarnaast, en dat was belangrijk, hadden de wetenschappers ook gegevens over de haarproducten die de vrouwen gebruikten.

Permanente haarverf

Ze ontdekten dat vrouwen die in de twaalf maanden voordat het onderzoek begon hun haren regelmatig verfden 9% meer kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker. Vooral vrouwen die om de vijf tot acht weken een permanente haarverf gebruikten hadden een grotere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Bij blanke vrouwen steeg het risico met 8%, bij zwarte vrouwen was dit 60%. Bij het gebruik van uitwasbare haarkleuringen zagen de onderzoekers geen grotere kans op borstkanker.

Bij het regelmatig gebruik van chemische hair relaxers, elke vijf tot acht weken, steeg de kans op het ontwikkelen van borstkanker met 30%, zowel bij blanke als bij zwarte vrouwen. Wel bleek dat zwarte vrouwen deze producten veel vaker gebruiken.

Alarmerende cijfers

Behoorlijk alarmerende cijfers, die echter wel in perspectief moeten worden gezet. Het gaat hier om de kans op het ontwikkelen van borstkanker, en dat betekent niet dat al die vrouwen ook daadwerkelijk borstkanker krijgen.

Alcoholische drankjes

Ze blijkt bijvoorbeeld uit diverse onderzoeken dat vrouwen die dagelijks twee of meer alcoholische drankjes drinken 50% meer kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Gedurende hun leven hebben deze vrouwen dus 50% meer kans op borstkanker dan vrouwen die nooit alcohol drinken. Dat betekent echter niet dat ze 50% kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker.

Toenemend risico

In het algemeen lopen vrouwen 12% kans op het krijgen van borstkanker. Als we dat risico met 50% verhogen komen we op 18%. Het absolute risico neemt dus met 6% toe. Dat is behoorlijk, maar een stuk minder dramatisch dan 50%.

Als we op die manier kijken naar het onderzoek naar de invloed van haarproducten, dan zien we dat de toename van 60% kans op het ontwikkelen van borstkanker bij zwarte vrouwen bij het regelmatig gebruik van permanente haarverf, zich in absolute cijfers laat vertalen op een jaarlijkse toename in borstkanker diagnose minder dan 1%.

Verder onderzoek is nodig

Dat betekent niet dat dit niet verder onderzocht moet worden. Elke toename van het risico op het krijgen van kanker is belangrijk. Maar het correct begrijpen van statistieken zet de zaak wel in het juiste perspectief.

Zoals bij elk wetenschappelijk onderzoek is het onmogelijk om te weten of factoren al dan niet causaal zijn. Het kan zijn dat andere, nog onontdekte, factoren een rol spelen. Zo kan het feit dat alle deelnemers aan dit onderzoek minstens één zus hadden die de diagnose borstkanker had gehad. Wellicht was de conclusie van het onderzoek anders geweest als er ook deelnemers waren geweest bij wie dit niet zo was. Desalniettemin was dit een zeer uitgebreid onderzoek en de conclusies zijn dusdanig dat verder onderzoek nodig is.

Stoffen vermijden

Gedurende hun leven worden vrouwen blootgesteld aan talloze dingen die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van borstkanker. Het is onwaarschijnlijk dat slechts één ding verantwoordelijk is voor het krijgen van deze ziekte. Maar door stoffen te vermijden waarvan bekend is dat ze de kans op borstkanker kunnen vergroten, kan men het risico verminderen.

Bron

Lees ook:

Lees ook