Cosmetische dermatologie Dermatologie Expertadvies Gezicht Vette huid

Komt er een vaccin tegen acne?

Hans Blommaert
Geschreven door Hans Blommaert

Dermatoloog Francis Wu reageert op het onderzoek

Eindelijk een vaccin tegen acne?

Een groep wetenschappers heeft belangrijke stappen gezet in het ontwikkelen van een vaccin tegen acne, zo werd onlangs gemeld. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Een mutatie van het gif uit de uitwerpselen van de bacterie

De wetenschappers hebben ontdekt hoe een mutatie van de Christie-Atkins-Munch-Petersen (CAMP) factor, een gif dat wordt uitgescheiden door de propionibacterium acnes bacterie (P. acnes), de groei van deze bacterie tegengaat en ontstekingen in de huid van muizen vermindert.

Antistoffen maken

De onderzoekers keken vervolgens of ze ontstekingen konden tegengaan door het gebruik van antistoffen. Ze ontdekten dat het gebruik van monoklonale antistoffen tegen de CAMP 2 factor een ontstekingsremmende werking had op muizen en in menselijke cellen die waren geoogst van door acné aangetaste huid.

Wachten op groot klinisch onderzoek

“Als onze bevindingen worden bevestigd in een groot klinisch onderzoek, kunnen ze van enorm belang zijn voor de miljoenen mensen die last hebben van acne”, legt Chun-Ming Huang, leider van het team en dermatoloog aan de Universiteit van Californië in San Diego, uit.

Francis WuWat vindt BeautyJournaal’s dermatoloog Francis Wu hiervan?

Onze eigen dermatoloog Francis Wu ziet deze ontwikkelingen als een grote stap vooruit: “Acne komt bij 80 to 85% van de bevolking voor. Vooral bij jonge mensen, je ziet het zelden bij mensen van vijftig jaar of ouder. Het is geen levensbedreigende aandoening maar acne kan wel pijn, littekens en flinke psychosociale problemen geven.”

Dit zou een geweldige ontwikkeling zijn

“Een vaccinatie tegen acne bacteriën is een geweldige stap. We weten dat de P. acnes bacterie een van de belangrijkste oorzaken van acne is.

Waarom hebben we die bacterie eigenlijk? Ook gezonde mensen hebben hem….

“Wat we echter nog steeds niet precies weten is wat de P. acnes bacterie überhaupt doet op de huid. Hij is aanwezig op elke huid, zowel bij mensen met een gezonde huid als bij mensen die last hebben van acne.

Wellicht een rol van betekenis voor de zuurgraad?

“Het zou kunnen dat P. acens de huid beschermt tegen opportunistische micro-organismen en de huid helpt bij het omzetten van talg in vrije vetzuren; dat laatste zorgt voor een juiste zuurgraad van de huid.”

Veel typen van deze bacterie

“Er zijn een aantal verschillende genetische subtypen, oftewel ribotypen, van P. acnes. Bij mensen die last hebben van acne komen P. acnes ribotype 4, 5, 7, 8, 9 en 10 voor, bij een gezonde huid zie je ribotype 2 en 6.

En wat doen we met mee-eters?

“De uitdaging bij het ontwikkelen van een vaccin is dat zo’n vaccin de juiste subtypes van P. acnes moet weten te pakken. Er is dus nog een lange weg te gaan. En uiteraard doet een vaccin niets tegen mee-eters.

 

Lees ook:

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Hans Blommaert

Hans Blommaert

Journalist Hans Blommaert werkte jarenlang als mode- en beautyredacteur voor titels als sQueeze, FHM, Playboy en NU.nl, en schreef artikelen voor onder meer MAN, L’Officiel Homme en Weekend Knack.

2 reacties

  • Hoi Britt, behalve van het pr bureau hebben wij hier verder nog geen informatie over voorbij zien komen, maar interessant is het wel.

  • Heeft iemand hier ervaring met nieuwe behandeling sebacia? Ze bieden het bij een aantal klinieken in NL aan. Het zou een vervangende therapie voor roaccutane moeten zijn.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.