BMI, voluit Body Mass Index, wordt al sinds jaar en dag gebruikt om te berekenen of je ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht hebt. Er is echter ook veel kritiek op deze berekenmethode. BRI, ofwel Body Roundness Index, zou een meer betrouwbare methode zijn om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Lees verder, en doe meteen de BRI test om je score te bepalen.
BMI is zo’n tweehonderd jaar geleden ontwikkeld en was nooit bedoeld voor medische doeleinden. De rekenmethode is niet eerlijk en heeft daardoor eigenlijk maar weinig nut. Zo is de formule enkel gebaseerd op data van witte mannen, wat hem vrijwel nutteloos maakt voor alle andere bevolkingsgroepen.
Zware spiermassa
BMI kijkt niet naar gevaarlijk overgewicht, het vet rond het middel, maar alleen naar het totale gewicht. Daardoor krijgen bijvoorbeeld professionele sporters met een grote, zware spiermassa bij deze methode het etiket ‘obees’ en ‘ongezond’, compleet met een advies om flink gewicht te verliezen. En dat terwijl deze mensen geen of nauwelijks gevaarlijk buikvet hebben.
Het punt is: BMI ziet het verschil tussen spieren en vet niet. Terwijl dat veel verschil maakt qua gezondheid. Bij mensen met dezelfde lengte en hetzelfde gewicht kan het vetpercentage uiteenlopen van 10 tot 40 procent!
Hoe rond ben jij?
BRI, Body Roundness Index, de naam zegt het al, kijkt wel naar het vet op de buik en geeft daarmee een beter, meer betrouwbaar idee van wie qua riskant lichaamsvet in de gevarenzone zit en er verstandig aan zou doen gewicht te verliezen.
Verhouding tussen lengte en tailleomvang
BRI berekent hoe ‘rond’ je bent door de verhouding tussen je lengte en je tailleomvang te berekenen. Je gewicht is bij deze methode, in tegenstelling tot de BMI methode, minder belangrijk.
Mensen met veel buikvet lopen meer risico op diabetes type 2, hoge bloeddruk en hartkwalen. Mensen met vooral vet op de billen en dijen lopen dat risico niet. Voor BMI is alle vet één pot nat, voor BRI niet. Wat die laatste een betere methode maakt voor risicoberekening.
Diabetes en hartkwalen
De BRI score loopt van 1 tot en met 15, de meeste mensen scoren tussen 1 en 10. Mensen met een score van 6,9 en hoger lopen het meeste kans op hartkwalen, diabetes type 2 en andere ernstige ziekten.
Mensen met een score van 3,41 of lager moeten echter ook oppassen, vooral als ze 65 of ouder zijn. Zij kunnen lijden aan ondervoeding of spieratrofie. Beter eten en zo mogelijk meer bewegen is voor hen het advies.
Benieuwd naar wat jouw BRI is? Bereken het hier.
Lees ook: