Over UV straling en de P. Acnes bacterie

02:56 - 01:45
luistertijd 02:56 - leestijd 01:45

Feit of fabel: Helpt zon bij acne breakouts?

In de reeks ‘feit of fabel’ bespreken we veelgehoorde beauty vragen, waarop we in de loop der jaren zonder enige twijfel meer dan 23.464 conflicterende antwoorden hebben gehoord. En bieden je nu voor eens en voor altijd duidelijkheid. Is het een feit? Of is het een fabel? BeautyJournaal is immers jouw Wikipedia voor al je beauty vragen.

Zon en acne breakouts

Waarschijnlijk heb je de theorie wel eens gehoord dat zonnebaden je niet alleen een mooi bruin kleurtje geeft, maar ook kan helpen om je acne breakouts te verminderen. Gewoon… liggend op een zonnebedje, op het strand of in je eigen achtertuin. Dat klinkt natuurlijk als de beste en fijnste acne behandeling ooit. In ieder geval stukken beter dan iedere avond voor het slapen gaan een speciale ‘spot treatment’ te gebruiken of als een Sherlock Holmes op zoek te gaan naar juist die ene foundation, die je acne en puistjes niet verergert. Maar voordat je nu je tuinstoel uitklapt, is het goed eerst eens te bekijken of deze theorie eigenlijk wel op waarheid is gebaseerd.

 

UV straling en de P. Acnes bacterie

“UV straling is inderdaad funest voor de P. Acnes. Dit is de bacterie die acne veroorzaakt en daarmee zit er wel een waarheid in de theorie. Echter… UV straling veroorzaakt ook huidschade, pigmentvlekken en voortijdige huidveroudering,” legt dermatoloog Dr. Ava Shamban uit. Je verruilt dus eigenlijk het ene probleem voor het andere. Weg acne, hallo huidschade!

“Vooral ultraviolette-A straling kan puistjes uitdrogen en daarmee verminderen. Maar dit is niet iets wat je zou moeten willen overwegen,” zegt Dr. Elizabeth Tanzi, Associate Clinical Professor aan de George Washington University Medical Center. “Je zult nergens ter wereld een dermatoloog vinden die zonnebaden aanbeveelt als remedie tegen acne. Juist omdat zowel de echte zon als de zonnebank de huid beschadigt en het risico op huidkanker doet toenemen.”

Een zongebruinde huid als camouflage

Daar komt nog eens bij dat een zongebruinde huid acne (tijdelijk) camoufleert, waardoor je geneigd bent te denken dat je acne beter is geworden, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. En je wellicht daardoor je skin care voor de onzuivere huid even terzijde schuift. “Het grootste nadeel hiervan is dat wanneer je zongebruinde tintje vervaagt, je huid er vaak nog onregelmatiger uitziet dan voorheen,” zegt Dr. Tanzi.

Bron

Maar wat helpt dan wel? Tips voor een onzuivere huid

Lees ook