+ exclusieve kortingsactie voor jou op Iconic Elements!

05:25 - 03:15
luistertijd 05:25 - leestijd 03:15

Insight! Dermatoloog Francis Wu deelt zijn visie op anti-aging met je

Als we aan anti-aging crème denken, dan associëren we dit vaak met een mooi, gehydrateerde, soepele en egale huid direct na het aanbrengen van de crème.

Soms zijn de verwachtingen zo hoog dat dit gewenste resultaat niet wordt behaald. Vaak ontstaan er dan twijfels over het dagelijks verzorgingsritueel en de gebruikte middelen. Zijn ze wel goed genoeg? Hierdoor verliezen velen de motivatie om de huid in conditie te houden.

 

Als dermatoloog heb ik een ander beeld en andere definitie van anti-aging

Aging oftewel het verouderingsproces, in bijvoorbeeld het gezicht, vindt op verschillende niveaus plaats. Niet alleen de epidermis (het oppervlakkige deel van de huid), dermis (diepe huidlaag) verouderen, maar ook onze dieper gelegen steunlagen. Denk daarbij aan het verminderen van de vetten in de wangen en gebieden bij de slaap, alsmede aan botontkalking rondom de wangen en ogen.

Dit resulteert in huidverzakking

Deze diep gelegen rimpels zijn zelfs met injectables, zoals botuline toxine, fillers, laser en plastische chirurgie lastig om glad te strijken.

Het verouderingsproces wordt door twee mechanismen bepaald

Allereerst door de biologische klok. Oftewel het intrinsieke verouderingsproces bepaalt de ernst en de snelheid van huidveroudering. Vanaf je dertigste levensjaar vermindert het collageen in de huid met 1% per jaar, waardoor je huid langzaam slapper wordt.

Echter… slechts 20% is DNA

Een studie suggereerde onlangs dat de snelheid van het verouderingsproces slechts voor 20% door ons DNA wordt bepaald. Dit betekent dat het verouderingsproces voor 80% veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en lifestyle. Het uitwendige, extrinsieke verouderingsproces, zoals blootstelling aan ultraviolet licht (zon, zonnebank), luchtverontreiniging, roken, ongezonde voeding, slaapgebrek en stress, kunnen dit proces versnellen.

Lees ook mijn bijdrage: stress is een aanslag op je huid.

 

Reactive Oxygen Species (ROS)

Een van de sleutelprocessen voor zowel intrinsieke, maar met name extrinsieke veroudering, is Reactive Oxygen Species (ROS). Oftewel: vrije radicalen die in de huid ontstaan. Deze onzichtbare vrije radicalen hebben een beschadigende werking op onze elastische en collagene vezels in de dermis (diepe huidlaag) met als gevolg fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken.

Overproductie van ROS ten gevolge van roken en ultraviolet licht kunnen normale huidcellen laten ontaarden en huidkanker cellen vormen.

Lentigo solaris, de gevreesde ouderdomsvlekken

En tenslotte lentigo solaris, oftewel ouderdomsvlekken. Deze zijn verspreid over de huiddelen die het meest blootgesteld zijn aan de zon. Dit wordt ook in één adem met huid-aging genoemd en is een teken van zonbeschadiging.

Deze verouderingsprocessen zijn traag en niet meteen zichtbaar

In de loop der tijd zie je behalve vlekjes ook meer fijne lijntjes en voelt de huid droger aan. Op dat moment is het verouderingsproces al een flinke periode eerder gestart.

Francis Wu

Francis Wu deelt zijn visie op anti-aging met je.

Maar wat is zinvol om te smeren?

Er zijn aanwijzingen dat 10.000 jaar geleden Egyptenaren oliën en crèmes gebruikten om de huid te beschermen tegen de zon en uitdroging van de huid.

Er is ook naarstig gezocht naar het geheim van de eeuwige jeugd, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huidverbeterende producten gezorgd.

Anti-oxidanten

Je hebt een groep anti-oxidanten bestaande uit vitamines zoals C, E, Niacinamide, polyfenolen, flavonoïden. Deze groep verminderen collageen degradatie door de ROS (vrije radicalen) aan te pakken.

Vitamines smeren beter dan slikken. Althans… voor de huid

Een onderzoek toonde een 10 tot 40 maal hogere concentratie van respectievelijk vitamine E en C op de huid na smeren ten opzichte van orale inname.

Deze vitamines blijven na smeren enkele dagen op de huid aanwezig. Vitamines C, E en Niacinamide hebben daarnaast ook een pigmentreducerende werking.

En onder de aandacht staat Niacinamide als anti-aging hero

Een Australische onderzoeksteam toonde bij het gebruik van 1% Niacinamide 1% twee maal daags een vermindering van aktinische keratose (voorloper van huidkanker) binnen 3 maanden aan.

Mogelijk heeft Niacinamide een huid reparerende werking tegen zowel UVA als UVB beschadigingen.

Nog zo’n anti-aging hero: celregulatoren

Voorbeelden hiervan zijn vitamine A, peptides en groeifactoren. Zij hebben een directe werking op collageen stimulatie in de diepe laag van de huid. Dit is een geleidelijk proces.

Vitamine A wordt het vaakst door dermatologen aanbevolen en verminderd na 3 maanden zichtbare oppervlakkige rimpels en na 12 maanden gebruik stimuleert het collageen aanmaak.

Daarnaast vermindert vitamine A pigmentvlekken en bevordert huidcelvernieuwing. Voor mensen met een gevoelige huid kan vitamine A soms huidirritatie geven. Bouw het gebruik ervan dus zorgvuldig op.

Preventie is uiteraard beter dan genezen

Dermatologisch gezien is anti-aging verzorging een lange termijn investering voor je huid. En daar heb je wel invloed op. Bijvoorbeeld door te smeren met Iconic Elements Anti-Aging Cream.

Met het natuurlijke gouden duo vitamine C en E, gecombineerd met ferulazuur (een plantaardig antioxidant) is deze anti-aging crème bijzonder effectief om het verouderingsproces te vertragen.

Francis Wu Iconic Elements anti-aging

Huidexpert Sylvana testte Iconic Elements al eens voor je uit; lees haar review hier.

 

Lees ook