Kijk hoe zacht en acceptabel een litteken wordt na borstamputatie

05:09 - 03:05
luistertijd 05:09 - leestijd 03:05

LPG bij oncologische nazorg: van gapend gat tot soepel litteken

Door de ziekte en de behandeling van (borst)kanker krijgen veel mensen last van klachten zoals een verminderde conditie, vermoeidheid, pijn en/of angst. Oncologische nazorg bestaat uit vele facetten en voor een groot deel uit zorg voor de huid. Chemotherapie, bestraling en/of een operatie kunnen zorgen voor veel huidproblematiek zorgen, zoals verklevingen, oedeem en littekens. Voor de behandeling van deze problematiek maken huidtherapeuten gebruik van speciale behandeltechnieken. Naast tips en (massage)oefeningen voor thuis, blijkt de inzet van specialistische apparatuur, zoals LPG endermologie® erg effectief bij het behandelen van huidgerelateerde klachten.

Eerder kon je op BeautyJournaal al lezen hoe LPG effectief is bij de behandeling van lipoedeem (zeer gezwollen benen en armen). Klik hier om naar het artikel te gaan.

Manueel en mechanisch

Een combinatie van manuele en mechanische therapie blijkt essentieel. Wanneer uitsluitend mechanisch (met apparatuur) behandeld zou worden, voelt de therapeut de veranderingen in het weefsel niet. Door uitsluitend manueel (met de handen) te behandelen kun je niet op alle plaatsen komen en ben je veel tijd kwijt.

Behandelaar én coach van de cliënt

Het belang van deze combinatie wordt bevestigd door de oncologie- en oedeemtherapeuten van Huid & Vitaal, een praktijk in Voorburg (Zuid-Holland). Wij spraken met Marit van den Akker, Yvette Roumen en Christa van der Hoek-Pieterse, die de maatschap vormen achter deze praktijk en veel ervaring hebben met oncologische nazorg. Christa benadrukt het belang van zowel mechanische als manuele behandelingen en omschrijft zichzelf als behandelaar én coach van de cliënt: “Ik behandel mijn klanten manueel in combinatie met apparatuur van LPG en voel bij iedere behandeling het weefsel veranderen.”

LPG Endermologie®

Een uiterst effectieve manier voor oncologische nazorg van de huid is het gebruik van apparatuur. LPG zet zich al jarenlang in voor de ontwikkeling van goede oncologische nazorg om patiënten te begeleiden tijdens elke fase van hun revalidatie. Met endermologie® behandelingen kunnen klachten als ontstekingen, oedeem, fibrose, brandwonden en verharde spieren door bestraling en littekens sterk worden verminderd. De apparatuur van LPG maakt gebruik van zuigende en rollende techniek, wat erg doeltreffend is bij het verminderen van huidgerelateerde klachten.

Doeltreffende techniek

De zuigende en rollende techniek heeft een afvoerende werking, waardoor eventuele ontstekingen worden verminderd en secundaire lymfoedeem afneemt. Daarnaast wordt door de afvoerende werking de kans op verklevingen verkleind en neemt congestie in de weefsels af. Tegelijkertijd stimuleert de LPG-behandelkop de microcirculatie en wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd.

Sneller genezingsproces

Dit alles zorgt ervoor dat het genezingsproces van littekens wordt versneld, de huid versoepelt en pijn en gevoeligheid worden verminderd. LPG heeft als enige in het nieuwste Alliance systeem een 3-dimensionele behandelkop waarbij er 3 aandachtspunten in 1 handeling tegelijkertijd behandeld kunnen worden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de combinatie van een roller én klep.

LPG in de praktijk

Marit: “Bij een littekenverkleving na een mamma amputatie geef je bijvoorbeeld manueel al snel teveel druk. Dan is de therapie van LPG door de vacuüm zuigmassage een mooie aanvulling.” Ze vervolgt: “Met name het loodrecht liften van de huid is iets wat je manueel niet kunt, waardoor LPG endermologie® veel meerwaarde biedt.”

Meer resultaat in minder tijd

Hoe de huid het beste kan worden behandeld is een kwestie van kennis en ervaring. “De toevoeging van LPG is geweldig, maar pas van waarde als je écht weet wat je doet en dat vervolgens kunt voelen. Ervaring maakt mij een effectievere behandelaar”, aldus Marit.

Bij de start van de LPG-behandeling.

Het resultaat na 12 behandelingen in 3 maanden.

José Conrads, distributeur van LPG endermologie® onderstreept het belang van de ervaren behandelaar, zeker als het gaat om LPG-apparatuur waarin nog geen voorgeprogrammeerde behandelingen zijn ingesteld. José: “Desondanks bieden de nieuwste apparaten ook optimale veiligheid en effectiviteit voor de nieuwe generatie therapeuten. Dit dankzij een breed scala aan voorgeprogrammeerde therapeutische en esthetische behandelingen. Dit heeft bovendien als voordeel dat behandelingen sneller en constanter uitgevoerd kunnen worden, waardoor de behandelaar efficiënter en effectiever te werk kan gaan.”

Meer informatie

Met LPG kun je als specialist een effectieve behandeling aanbieden om oncologische nazorg (bijvoorbeeld bij borstkanker) te bieden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wil je meer informatie over LPG endermologie® of wil je de techniek op je eigen huid ervaren? Neem contact op met Partner in Aesthetics via info@partnerinaesthetics.nl of telefonisch via +31 (0)252 62 59 93. 

Kijk hier voor het vinden van een therapeut bij jou in de buurt.

Dit artikel is onderdeel van het Brands We Love Dossier van Partner in Aesthetics op BeautyJournaal en wordt je zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Logo Partner in Aesthetics

Lees ook