Na jaren weer een zachte en elastische huid

09:16 - 05:33
luistertijd 09:16 - leestijd 05:33

Huidexpert Ellen: LPG endermologie® effectief bij lipoedeem klachten

Lipoedeem is een toenemende aandoening, specialisten krijgen regelmatig te maken met cliënten die deze progressieve en pijnlijke aandoening willen laten behandelen. Er is tot op heden nog geen behandeling ontwikkeld die een ‘genezend’ effect bewerkstelligt, maar onderzoek toont aan dat lipomassage met LPG endermologie® een effectieve behandelmethode blijkt die symptomen van lipoedeem en bijbehorende klachten zoals pijn en zwelling vermindert.

Kenmerken van lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel die ontstaat door een toename van abnormaal subcutaan vetweefsel met oedeemvorming. Vet (lip) en vocht (oedeem) hopen op doordat de vochtafvoer via de lymfe verstoord is. Lipoedeem treft voornamelijk vrouwen en wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit, na een zwangerschap of tussen het 30e en 40e levensjaar. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie aangezien de afwijkende vetverdeling zich voordoet aan beide zijden van het lichaam. Het komt voornamelijk voor op de heupen, dijen, knieën en onderbenen.

In de volgende (Engelstalige) video legt arts David Amron uit wat lipoedeem precies is:

Behandelen van lipoedeem

Lipoedeem wordt gezien als een chronische aandoening die (nog) niet te genezen is. Er zijn tot op heden verschillende behandelmethodes ontwikkeld om de aandoening te behandelen, waarvan slechts een aantal enige effectiviteit laten zien, namelijk liposuctie, bewegingstherapie en manuele lymfedrainage in combinatie met ambulante compressietherapie. Deze therapieën blijken echter vrijwel geen effect te hebben op de klachten die gepaard gaan met lipoedeem en hebben voornamelijk als doel om vetweefsel te reduceren en de progressie te vertragen.

Lipomassage met LPG endermologie®

Een behandelmethode die effectief is gebleken bij het verminderen van klachten en het verminderen van symptomen van lipoedeem is lipomassage met LPG endermologie®. De nieuwste techniek past verschillende rollende en knedende bewegingen toe die een positief effect hebben op het huid- en vetweefsel.

Het bootst de rollende bewegingen na die normaal gesproken manueel door de huidtherapeut uitgevoerd worden. Naast bindweefselmassage zorgt het apparaat voor onder andere mobilisatie, drainage, ontspanning, en versteviging (Lafontan, M., 2008). Onderzoek toont aan dat dit apparaat het lipolyseproces (vetafbraak) met 70% verbetert, de collageen- en elastineproductie stimuleert en klachten zoals pijn, zwelling en vermoeidheid sterk vermindert of zelfs laat verdwijnen (Stams, R.M.J., 2013). Dit resulteert in een verbeterde kwaliteit van leven.

Wij spraken huidtherapeut Ellen Kuijper over haar jarenlange ervaring met Lipoedeem. Ellen, hieronder op de foto, werkt sinds eind jaren 90 met LPG endermologie®.

Wat is jouw ervaring met de verschillende behandelmethodes die er zijn om lipoedeem te behandelen?

Ellen: “Mijn eerste LPG apparaat kocht ik eind jaren 90. Behalve hoe je cellulite moest behandelen zat er toen nog niet veel informatie bij. We zijn langzamerhand bij steeds meer aandoeningen LPG gaan inzetten. Bij lipoedeem bleek de behandeling enorm succesvol! Veel minder pijn en de benen gingen er strakker uit zien. Soms gingen patiënten weg omdat er een therapeut dichterbij lipoedeem behandelingen ging aanbieden. Maar na een paar maanden zagen we ze weer terug. De afstand woog niet op tegen de meerwaarde van het toevoegen van LPG aan de behandelingen.”

Hoe vind je het om met LPG endermologie® te werken?

Ellen: “LPG is een enorm waardevolle aanvulling in de praktijk. Je kunt veel dieper werken, je behandelingen zijn meer succesvol en het spaart je eigen handen!”

Ook Blush Skin Clinic kan inmiddels niet meer zonder de lichaamsbehandelingen met LPG; lees het artikel hier nogmaals.

Hoe ervaren je cliënten de behandelingen?

Ellen: “Ze kijken er naar uit. Ook al is niet alles pijnloos, bijvoorbeeld verhardingen bij de enkels behandelen, maar ze kunnen er daarna weer dagen tegen.”

Na hoeveel behandelingen zie je gemiddeld resultaat?

Ellen: “Dat is heel wisselend. Het hangt ook af van de algehele conditie, voedingstoestand en oedeemvorming. Soms voldoet een behandeltraject met 12 behandelingen, maar bij chronische patiënten is er meer behandeltijd nodig.”

Zijn de resultaten blijvend?

Ellen: “Behandelingen met LPG vormen vaak onderdeel van een uitgebreider behandelplan. Om de resultaten te behouden moeten alle onderdelen van dat behandelplan toegepast blijven. Daar zit bijvoorbeeld ook een hoop zelfdiscipline bij. Hou je je daaraan dan zijn de resultaten van de behandelingen veel langer merkbaar.”

Huidexpert Joelle Wouters zet LPG veelvuldig in bij haar klanten voor het verkrijgen van een stevige huid zonder littekens, spataderen en striae; lees het hier.

Cee Visser heeft al sinds haar tienerjaren te maken met lipoedeem…

Cee vertelt hoe het voor haar is om te leven met lipoedeem. Cee: “Het lipoedeem is begonnen rond mijn 16-17e jaar, een combinatie van de puberteit en de pil. Ik heb het in mijn boven- en onderbenen én boven- en onderarmen, heupen en billen. Doordat het lang onbehandeld is gebleven heb ik ook secundair lymfoedeem ontwikkeld in armen en benen. Ik zit met armen en benen in stadium 3. Leven met lipoedeem is letterlijk en figuurlijk een last. Letterlijk doordat ik letterlijk heel veel extra gewicht heb mee te sleuren. Daarnaast heb ik last met bewegen en pijn. Figuurlijk doordat het accepteren van een chronische én progressieve aandoening én ALLE rand-moeilijkheden heel lastig en moeilijk is.”

Wat heb je allemaal al geprobeerd om de lipoedeem te verminderen?

Cee: “Al sinds mijn puberteit strijd ik tegen mijn gewicht en mijn lijf. Nooit wetende wat er nou mis was met mij. Waarom mijn armen en benen er zo heel erg anders uitzagen dan bij andere dikke vrouwen. Waarom mijn ‘vet’ pijn deed, waarom afvallen niet ging, diëten, sporten, uithongeren, niets hielp. Totdat ik erachter kwam wat ik had en toen heb ik mij gemeld bij een huidtherapeut en ben ik lid geworden van twee patiëntenverenigingen. De huidtherapeut is begonnen met zwachtelen, er is toen 11 cm omvang van mijn kuiten af gegaan! Verder zijn er kousen aangemeten tot de knie. Die draag ik iedere dag.”

Contact met lotgenoten een steun in de rug

Cee vervolgt: “Via de patiëntenverenigingen kwam ik in contact met lotgenoten en via hen heb ik geleerd wat je als lipoedeempatiënte allemaal te doen hebt. Want het komt allemaal aan op zelfmanagement. En dat bestaat uit meerdere dingen: Zo heb ik sinds 1,5 jaar anders leren eten, namelijk ketogeen (koolhydraatarm). Ook bewegen is heel belangrijk, voornamelijk krachttraining, doordat mensen met lipoedeem gemiddeld 25% minder spierkracht hebben.”

Huidtherapie is essentieel gebleken en helemaal LPG!

Cee: “Mijn eerste huidtherapeut merkte dat MLD niet afdoende was voor mij. Zij verwees mij door naar een huidtherapeut die LPG kon geven. Ik ben terecht gekomen bij een praktijk (Huid & Vitaal in Voorburg en Den Haag) en de dames daar helpen mij enorm bij het onder controle houden van mijn lipoedeem én bij mijn zelfmanagement. En wat ik nog meer heb gedaan is toen ik wist wat ik had, geld gespaard om te kunnen worden geopereerd. Tumuscente liposculpture is een vorm van liposuctie die de lymfebanen niet beschadigd. Door het weghalen van het lipoedeemvet (aan mijn armen) heb ik daar nauwelijks nog pijn en kan ik vrijer bewegen. Helaas wordt deze behandeling niet vergoed, dus bij deze ene operatie is het gebleven.”

Wat is jouw ervaring met de endermologie® behandelingen van LPG?

Cee: “Daar kan ik kort over zijn: heel erg positief!! Voor een lipoedeemdame heb ik erg mooie benen, al zeg ik het zelf. Nauwelijks bobbels of harde bindweefselverklevingen. Mijn huid is zacht en elastisch en glad. Je moet echt diep duwen om ze te voelen. Dat dank ik aan LPG!”

Cee vertelt verder: “De koppen tijdens de endermologie behandeling zorgen dat de verklevingen worden aangepakt, ze zijn echt ENORM verminderd. Ook de doorbloeding verbetert en hierdoor is mijn huid zacht en elastisch. Daarnaast wordt de afvoer van opgesloten lymfevocht gestimuleerd.”

Vanwege privacy redenen zijn bij dit artikel geen foto’s van Cee geplaatst.

Meer informatie

Met LPG kun je als specialist een effectieve behandeling aanbieden om lipoedeem en bijkomende klachten zo optimaal mogelijk te behandelen. Geadviseerd wordt om 10 behandelingen uit te voeren om maximaal resultaat te bereiken en daarbij steeds één rustdag tussen de behandelingen te hanteren.

Wil je meer informatie over LPG endermologie®, wil je deze techniek zelf proberen of op je eigen huid ervaren? Neem contact op met Partner in Aesthetics via info@partnerinaesthetics.nl of telefonisch via +31 (0)252 62 59 93. Kijk hier voor het vinden van een therapeut bij jou in de buurt.

Logo Partner in Aesthetics

 

Dit artikel is onderdeel van het Brands We Love Dossier van Partner in Aesthetics op BeautyJournaal en wordt je zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Lees ook