Cosmetisch medisch Cosmetische dermatologie Expertadvies Gezicht Injectables Klinieken Oogverzorging Plastische chirurgie Rimpels en slapte

Expertadvies: dikke oogleden na Botox injectie, hoe kan dat?

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Is zwelling na Botox een allergische reactie?

Onlangs stelde een lezeres ons een vraag over het ontstaan van gezwollen oogleden na een Botox injectie in het ooggebied. BeautyJournaal heeft vier van haar experts geraadpleegd voor zinnig antwoord. Hier komt het!

De lezeres vertelt:

Eind 2015 en begin 2016 heb ik Botox laten spuiten in voorhoofd, zijkant ogen en bij de tweede keer ook bij de onderkant ogen. Daarna kreeg ik ineens last van dikke boven- en onderoogleden, een vermoeid gevoel en een dikkere rechter wang. Aanvankelijk dacht ik dat het door de Botox kwam, maar volgens de kliniek kon dat niet.

Had ik dan een bijholte ontsteking? Die heb ik namelijk twee jaar eerder gehad, maar uit een CT scan die ik liet maken, kwam dit niet naar voren. Daarna heb ik diverse artsen in het zelfde ziekenhuis geraadpleegd en is er bloed geprikt. De zwelling is zichtbaar, maar de artsen hebben geen idee waar die zwelling en het drukkende gevoel in mijn hoofd vandaan komt.

Inmiddels ben ik alweer lange tijd Botox-vrij, maar de klachten zijn gebleven. Ik heb nog steeds vochtwallen en een drukkend gevoel rond mijn ogen. Wat kan dit toch zijn, en is het raadzaam om wat filler in de traangootjes te spuiten zodat ik er wat minder vermoeid uitzie?

De BeautyJournaal artsen adviseren:

Fotografie: André La Croix

Plastisch chirurge dr. Franziska Lichtenegger:
‘Het is een opmerkelijk verhaal-  maar toch denk ik dat het een “allergische” reactie was. Waarom het vocht daar nog steeds zit, blijft onduidelijk.

Ik adviseer je geen fillers of Botox meer te laten injecteren. Sommige mensen zijn hiervoor overgevoelig en reageren met zwelling en soms ook roodheid.

Je kunt je wallen het beste laten corrigeren met een operatie, dan is het in een keer opgelost.’

Wil jij meer weten over chirurge Franziska Lichtenegger? Bezoek dan hier haar website.

 

Dermatoloog dr. Francis Wu

Het is zinvol om een dermatoloog te bezoeken. Ik denk niet dat het met de Botox te maken heeft. Het aanmaken van anti-lichamen na Botox injecties is beschreven, en ik heb twee patiēnten gezien die dit hadden.

Zwellingen rond de ogen kunnen passen bij een contactallergie of angio-oedeem. Je kunt een zg. skin prick test laten doen. Dit is een onderzoek om te kijken of je allergisch bent voor stoffen in de lucht. Er worden dan kleine prikjes in de huid gegeven, het kan eventueel gecombineerd worden met een huid-plaktest op de meest voorkomende allergenen.

Wil jij meer weten over dermatoloog Francis Wu? Bezoek dan hier zijn website.

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg dr. Frank Niessen:

Alhoewel het heel weinig voorkomt, is zwelling van de oogleden na een behandeling met Botox bij enkele patiënten beschreven. Het lijkt dan niet om een allergie te gaan. In de case reports die beschreven zijn, verdwijnt de zwelling ook weer vanzelf na enkele maanden. Dit is bij jou niet het geval.

Om welk type Botox ging het? Naast de Botox worden er bij het ene merk meer lichaamsvreemde eiwitten ingebracht dan bij het andere merk. Wellicht is er daar een relatie mee.

Ik zou, gezien deze reactie, geen filler in de regio spuiten. Lipofilling valt te overwegen, maar ik zou wachten tot de zwelling af is genomen. Om een allergie uit te sluiten adviseer ik naar een dermatoloog te gaan om dit uit te laten zoeken.

Wil jij meer weten over plastisch chirurg dr Frank Niessen? Bezoek dan hier de website.

 

Cosmetisch arts drs. Frodo Gaymans:

Deze bijwerking is niet ongewoon. De reactie van verergering van wallen/ het onstaan van zwelling onder de ogen zien wij vaker in de kliniek na een behandeling met Botox rondom de ogen.

De verklaring ligt in de veranderende anatomie tijdens de veroudering. Tijdens het ouder worden ontstaat er een disbalans tussen de grootte van de huid versus het onderliggende weefsel.
Door het kleiner worden van de schedel en afname van onderhuids volume tijdens de veroudering, wordt de huid is als het ware te groot voor se schedel.
Dit wordt gedeeltelijk gecorrigeerd door de gezichtsspieren – deze gaan meer aanspannen zodat de huid toch strak rondom het onderliggende weefsel blijft liggen. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld een verergering van kraaienpootjes en voorhoofdrimpels.

Als je dit compensatiemechanisme gaan onderdukken met Botox, kan je verwachten dat het huidoverschot meer evident wordt wat weer leidt tot wallen of hangende oogleden.

Dit is een van de redenen dat wij zeer terughoudend zijn in het gebruik van Botox tegen lachrimpels of voorhoofdsrimpels.

Wil jij meer weten over cosmetisch arts drs. Frodo Gaymans? Bezoek dan hier de website.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

11 reacties

 • Beste Moon, ik heb inmiddels ook een aanvulling van arts Tom Decates gekregen: een hormoonzalf zet je in bij een ontsteking. Volgens de arts is hier geen sprake van een ontsteking, maar van een verstoorde lymfedrainage, en daarvoor is massagetherapie gewenst (oedeemtherapie)

 • Hi Monique,

  Dank je dat zou fijn zijn. Is herval gelukt haarcrème vinden? Ik ben naar de huisarts gegaan en hij heeft mij een hormooncreme voorgeschreven. Dit helpt tijdelijk tegen de zwelling. Zodra ik stop komt de zwelling weer terug helaas. Het is nog steeds heel erg en ik baal enorm. Ik hoor graag van je. Groetjes Moon

 • Heel vervelend dit ;(. Ik hoop ook echt dat het niet blijvend is. En dat het op den duur weg gaat. Maar heb er geen goed gevoel bij. Maar dat jij het al een jaar hebt mooi rot zeg. Konden ze hier niks aan doen?

 • Ik heb hetzelfde probleem, dikke vochtwallen en bij mijn wangen lijkt het net opgezwollen zakjes.
  Ik heb een contactallergie voor make-up, maar ben bang dat ik ook voor botox allergisch ben. Bij contactallergie vermijd je de stoffen waar je allergisch voor bent, maar botox kan ik niet meer vermijden want het zit er nu eenmaal in (Azzalure bij kraaienpootjes). Hoe kan ik dit het beste verhelpen, want ik ben ten einde raad, ik lijk nu wel 10 jaar ouder.
  Groetjes, Gaby

 • Ik ervaar dus hetzelfde, ik ben ten einde raad. Na een botoxbehandeling met Azzalure bij mijn kraaienpootjes kreeg ik een paar weken erna dikke vochtwallen en bij mijn wangen lijkt het net opgezwollen zakjes. Ik heb contact-allergie, dus ik ben bang dat ik toch ook allergisch voor botox ben. Bij mij is het nu 3 maanden geleden en nog steeds zwellingen. Ik hoop niet dat dit langdurend is en het met de tijd slinkt, want ik lijk nu 10 jaar ouder. Voor mij nooit meer botox bij mijn kraaienpootjes. Hoe kan ik dit het beste verhelpen? Groetjes Gaby

 • Hallo
  Ik heb vorige week ook botox in mijn kraaienpootjes laten zetten en onder me ogen een beetje. Maar sinds 3 dagen heb ik echt last van vocht in mijn wallen . Ik heb gesproken met de arts. Die zei dat het vanzelf weg zou gaan. Maar ik heb me bedenkingen er wel bij. Ik heb van alles al geprobeerd met koelen etc, maar het gaat maar niet weg. Ik zie er vermoeid uit hier door en zo voelt dat ook. Maar dat jij er al een jaar last van hebt dat is mooi balen. Wat zeiden jouw artsen dan?

 • Eindelijk een artikel over iets dat ik ook heb en niet kan verklaren! Ik heb sinds een jaar botox in mijn frons en een lift voor mijn wenkbrauwen. Ik ben 29 en had soms een vermoeide blik en hangende oogleden. Ben ook wel een slechte slaper. Rond die tijd kreeg ik ook last van vocht in mijn ogen onder maar vooral boven. Er komt dan een zacht kussentje boven mijn ooglid tot aan mijn wenkbrauw. Dit trekt steeds vanzelf weg en duurt wel even. Eigenlijk ook te lang maar ik blijf het toch proberen… Echter onder mijn ogen is op het moment weggebleven gelukkig. Nu heb ik dus als ik verkouden ben ook last hier van en vooral van mijn rechteroog, ook na botox vooral mijn rechter oog. Zo raar! Ik ben dus gevoelig voor puffy ogen enzo. Maar Waar zou de link tussen vocht/verkoudheid/botox zitten??? Er staat ook meer een soort druk achter mijn rechter oog altijd en links geen problemen. Jammer dat het nog zo onbekend is ik zou willen dat ik er iets aan kon doen of wist waardoor dit zo was..

 • Hoi Moon, we zullen eens kijken of we haar kunnen benaderen. Wat doe je ondertussen zelf om het probleem op te lossen? Need help?

 • Hi
  Ik lees dit stuk en heb exact hetzelfde meegemaakt. Na een botoxbehandeking voor de kraaienpootjes en frons kreeg ik dikke vochtwallen en een dikke rechter wang. Een jaar later heb ik dit nog steeds. Graag kom ik met de lezeres die in dit stuk verteld in contact wellicht kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Ik hoop dat dit mogelijk is?

  Met hartelijke groet
  Moon

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.