Is zwelling na Botox een allergische reactie?

04:58 - 02:59
luistertijd 04:58 - leestijd 02:59

Onlangs stelde een lezeres ons een vraag over het ontstaan van gezwollen oogleden na een Botox injectie in het ooggebied. BeautyJournaal heeft vier van haar experts geraadpleegd voor zinnig antwoord. Hier komt het!

De lezeres vertelt:

Eind 2015 en begin 2016 heb ik Botox laten spuiten in voorhoofd, zijkant ogen en bij de tweede keer ook bij de onderkant ogen. Daarna kreeg ik ineens last van dikke boven- en onderoogleden, een vermoeid gevoel en een dikkere rechter wang. Aanvankelijk dacht ik dat het door de Botox kwam, maar volgens de kliniek kon dat niet.

Had ik dan een bijholte ontsteking? Die heb ik namelijk twee jaar eerder gehad, maar uit een CT scan die ik liet maken, kwam dit niet naar voren. Daarna heb ik diverse artsen in het zelfde ziekenhuis geraadpleegd en is er bloed geprikt. De zwelling is zichtbaar, maar de artsen hebben geen idee waar die zwelling en het drukkende gevoel in mijn hoofd vandaan komt.

Inmiddels ben ik alweer lange tijd Botox-vrij, maar de klachten zijn gebleven. Ik heb nog steeds vochtwallen en een drukkend gevoel rond mijn ogen. Wat kan dit toch zijn, en is het raadzaam om wat filler in de traangootjes te spuiten zodat ik er wat minder vermoeid uitzie?

De BeautyJournaal artsen adviseren:

Fotografie: André La Croix

Plastisch chirurge dr. Franziska Lichtenegger:
‘Het is een opmerkelijk verhaal-  maar toch denk ik dat het een “allergische” reactie was. Waarom het vocht daar nog steeds zit, blijft onduidelijk.

Ik adviseer je geen fillers of Botox meer te laten injecteren. Sommige mensen zijn hiervoor overgevoelig en reageren met zwelling en soms ook roodheid.

Je kunt je wallen het beste laten corrigeren met een operatie, dan is het in een keer opgelost.’

 

Dermatoloog dr. Francis Wu

Het is zinvol om een dermatoloog te bezoeken. Ik denk niet dat het met de Botox te maken heeft. Het aanmaken van anti-lichamen na Botox injecties is beschreven, en ik heb twee patiēnten gezien die dit hadden.

Zwellingen rond de ogen kunnen passen bij een contactallergie of angio-oedeem. Je kunt een zg. skin prick test laten doen. Dit is een onderzoek om te kijken of je allergisch bent voor stoffen in de lucht. Er worden dan kleine prikjes in de huid gegeven, het kan eventueel gecombineerd worden met een huid-plaktest op de meest voorkomende allergenen.

Wil jij meer weten over dermatoloog Francis Wu? Bezoek dan hier zijn website.

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg dr. Frank Niessen:

Alhoewel het heel weinig voorkomt, is zwelling van de oogleden na een behandeling met Botox bij enkele patiënten beschreven. Het lijkt dan niet om een allergie te gaan. In de case reports die beschreven zijn, verdwijnt de zwelling ook weer vanzelf na enkele maanden. Dit is bij jou niet het geval.

Om welk type Botox ging het? Naast de Botox worden er bij het ene merk meer lichaamsvreemde eiwitten ingebracht dan bij het andere merk. Wellicht is er daar een relatie mee.

Ik zou, gezien deze reactie, geen filler in de regio spuiten. Lipofilling valt te overwegen, maar ik zou wachten tot de zwelling af is genomen. Om een allergie uit te sluiten adviseer ik naar een dermatoloog te gaan om dit uit te laten zoeken.

Wil jij meer weten over plastisch chirurg dr Frank Niessen? Bezoek dan hier de website.

 

Cosmetisch arts drs. Frodo Gaymans:

Deze bijwerking is niet ongewoon. De reactie van verergering van wallen/ het onstaan van zwelling onder de ogen zien wij vaker in de kliniek na een behandeling met Botox rondom de ogen.

De verklaring ligt in de veranderende anatomie tijdens de veroudering. Tijdens het ouder worden ontstaat er een disbalans tussen de grootte van de huid versus het onderliggende weefsel.
Door het kleiner worden van de schedel en afname van onderhuids volume tijdens de veroudering, wordt de huid is als het ware te groot voor se schedel.
Dit wordt gedeeltelijk gecorrigeerd door de gezichtsspieren – deze gaan meer aanspannen zodat de huid toch strak rondom het onderliggende weefsel blijft liggen. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld een verergering van kraaienpootjes en voorhoofdrimpels.

Als je dit compensatiemechanisme gaan onderdukken met Botox, kan je verwachten dat het huidoverschot meer evident wordt wat weer leidt tot wallen of hangende oogleden.

Dit is een van de redenen dat wij zeer terughoudend zijn in het gebruik van Botox tegen lachrimpels of voorhoofdsrimpels.

Wil jij meer weten over cosmetisch arts drs. Frodo Gaymans? Bezoek dan hier de website.

Lees ook