De verslaving aan Botox baart arts Frodo Gaymans zorgen

08:02 - 04:49
luistertijd 08:02 - leestijd 04:49

We kunnen het met een gerust hart zeggen: cosmetisch arts Frodo Gaymans, van de gelijknamige kliniek Dokter Frodo in Amsterdam, heeft een uitstekende reputatie. Heel allround en kundig, maar ook kritisch. Zijn jarenlange ervaring heeft hem inmiddels geleerd dat schoonheid geen vastomlijnde kunstmatige ingrepen kan hebben. Daar word je niet mooier van. ‘Ik wil dat iemand echt blij kan zijn met zichzelf, en niet alleen maar met een project bezig is om aan een ideaalbeeld te voldoen. Daarom ook: liever volume, dan Botox. Want de behandeling van een volstrekt normale spierspanning in het gezicht baart mij zorgen.’

Vrouwen van alle leeftijden bezoeken Frodo Gaymans. In dit artikel bespreken we met hem de issues en oplossingen voor 20- en 30-jarigen

Pas op met Instagram-ideaalbeelden

Hoewel ook vrouwen van net in de twintig graag naar Frodo Gaymans zouden willen voor een behandeling, houdt hij streng de boot af. En niet zonder reden. ‘Vrouwen in deze leeftijdsgroep zijn vooral nog op zoek naar hun identiteit en hun rolmodellen halen ze van Instagram,’ zegt de arts stellig.

‘Punt daarbij is dat ze zich vooral spiegelen aan buitenlandse schoonheden die vanuit hun DNA toch andere features hebben. Vooral de vrouwen met grote, volle lippen en een volstrekt gladgestreken gezicht zijn in trek. Voor Nederlandse vrouwen is dit echt een onnatuurlijke perfectie.’

Ik ga niet mee in de trend van exotische schoonheden

‘Ik ben van mening dat het doel van een behandeling moet zijn dat je natuurlijk mooi wordt echt blij wordt van jezelf. Bij een nagejaagd ideaalbeeld zie je vaak dat na 3 maanden de tevredenheid al afneemt. Ik behandel dan gewoon niet, bij voorbaat al.’

Dus geen volle lippen voor twintigers, wat behandel je dan wel?

Wallen!

‘Bij deze jonge groep is de vraag naar behandeling van wallen groot. Een wal is een overschot aan huid onder de ogen, de oorzaak hiervan is vaak dat er minder projectie aan de zijkant van het gezicht is. Wij geven dus meestal volume op het jukbeen, maar ook aan de slapen en rond de wenkbrauw om het volume te verbeteren en de ogen open te maken. Het geeft echt een verfrissing in het gezicht. En hiermee kun je ook bij twintigers al prachtige resultaten bereiken.’

Heb je ook huidadvies voor vrouwen van twintig?

Twintigers hebben vaak een hele mooie glow in hun huid, en om die te behouden moet je goede huidverzorging hebben. Géén vitamine A-zuur, en alleen sporadisch een peeling. Vooral goede vochtverzorging, en uv-filters. Jong beginnen voorkomt tekenen van voortijdige veroudering.

En de dertigers?

‘Dat is een interessante doelgroep. Vanaf dertig zie je het eerste volumeverlies zichtbaar worden. We vullen nu al heel subtiel de lippen bij, zodat je in de jaren erna minder nodig hebt en het effect natuurlijk blijft. We behandelen kringen en wallen.’

Volume boven botox

‘Indien nodig, kan er wat Botox gegeven worden, maar ik kies toch eerder voor volumebehandelingen, omdat veel eerste lijntjes een teken van volumeverlies zijn. Zoals de kraaienpootjes rond de ogen, de voorhoofdrimpeltjes, de eerste fronslijn. Als het volume weer op orde is en je ziet nog steeds te veel spierbeweging, kun je Botox overwegen. Maar denk eerst aan de andere mogelijkheden, want Botox hoeft niet per se het mooiste effect te geven.’

Voorhoofdslijntjes – géén Botox!

‘Het is een misvatting dat je voorhoofdslijntjes moet behandelen met Botox. Deze ontstaan namelijk door zakkende wenkbrauwen waardoor ook de oogleden gaan hangen. Je trekt vervolgens je wenkbrauwen op om dat effect te verminderen. Hierdoor worden de voorhoofdspieren overmatig aangespannen en ontstaan er lijntjes. Botox pakt de oorzaak niet aan, het is dan juist belangrijk om dit volumeverlies te herstellen.’

Kraaienpootjes – ook een kwestie van volume

‘Ook de kraaienpootjes ontstaan omdat de spiertjes veel bewegen en er sprake is van teruglopend volume. Als er weinig volume zit heb je in verhouding een veel lossere huid en dit gaat dan meer lijntjes vormen. Als je dat volume weer hersteld zie je dat je de beweging wel behoudt, maar je hebt dan geen lijntjes meer omdat het volume gewoon weer goed is.’

Bewustwording over de impact van Botox – lijntjes horen erbij…

Frodo: ‘Iedereen krijgt ze en ze geven expressie aan het gezicht. Als je spieren op een natuurlijke manier kunt blijven gebruiken, verheldert dat de communicatie. Je kan dan namelijk zien hoe je gesprekspartner zicht voelt.’
Frodo wil graag dat er meer bewustzijn komt over de impact van Botox. Vaak ziet het er niet natuurlijk uit bij lijntjes die veroorzaakt worden door volumeverlies. Mimiek belangrijk voor goede communicatie. Met Botox verminder je dan misschien wel je lijntjes, maar om een natuurlijk resultaat te behouden is een goede expressie erg belangrijk. Verminderen van lijntjes, met behoud van expressie, doe ik dan weer met fillers.

De verslavende component van Botox: behandeling tegen normale spierspanning….

Er kleeft een verslavende component aan Botox. Het ontspannen gevoel van Botox wordt als fijn ervaren. Na een paar maanden werkt de Botox echter weer uit en komt er weer spanning in de spieren, wat maakt dat mensen er vaak niet meer mee willen stoppen. Dan wordt de behandeling niet een per se gedaan tegen lijntjes, maar tegen ‘normale spierspanning’. Ik vind dat een nadelig effect van Botox. Door goede voorlichting en een speciaal behandelplan proberen we dit te vermijden.’

Uitdaging om open discussie aan te gaan

‘Veel mensen staan negatief tegenover injectables en ik kan mij dit goed voorstellen. Naast het feit dat er de wildste verhalen rondgaan over cosmetische behandelingen vormt het willen aanpassen van je uiterlijk een belangrijk punt van discussie in onze Nederlandse cultuur.

Positieve impuls aan gevoel van eigenwaarde

‘De psychologische aspecten van uiterlijk, uiterlijke verfraaiing en de samenhang met geluk en eigenwaarde houden mij zeer bezig. Ik doe zelf wetenschappelijk onderzoek en lees alle literatuur over deze kwestie. Hieruit blijkt dat cosmetische behandelingen een zeer goede impuls kunnen geven aan geluk of eigenwaarde mits de juiste behandeling wordt gedaan en op goede gronden. Ik zie het dan ook als een uitdaging om eerlijke informatie te geven en een open discussie aan te gaan om veel negatieve aannames te weerleggen.

Als (professioneel) make-upgebruik de lijnen benadrukt

‘Negatieve gezichtseigenschappen, die goede communicatie in de weg staan, zoals wallen, een te diepe frons of afhangende mondhoeken kunnen we goed behandelen. Wanneer je veel make-up gebruik, of actrice bent en je lijntjes worden door de (noodzakelijke) make-up zichtbaarder, dan is het soms mooi om naast het herstel van volume met fillers ook wat Botox te gebruiken.’ Voorals voor actrices is het belangrijk om goede mimiek te behouden.

De kracht van rust in een sterk bewegend gezicht

Door rust in de mimiek te brengen creëer je openheid in het gezicht, mensen ervaren zichzelf dan ook veel opener. Hierdoor stralen ze dit ook uit en de buitenwereld reageert daar positief op. Gedrag verandert als het ware mee met de gezichtsuitdrukking na de behandeling. Dat is heel mooi om te zien!’

 

logo kliniek wit

Lees ook