'Geen grote lippen en appelwangen meer' + video met Monique's gezicht

08:37 - 05:10
luistertijd 08:37 - leestijd 05:10

Sinds enkele maanden is het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam een toptalent op injectables gebied rijker: Aleid Koppius (31). Ze maakte al naam met de keten Clinic63 die ze vol toewijding met een businesspartner startte en runde, maar de echte verdieping, waar ze de afgelopen jaren zo naar op zoek was, vond ze in Londen. Bij haar ‘leermeester’ Raj Acquilla, global ambassadeur en trainer van Allergan (producent van o.a. Botox en fillers als Juvederm e.d.).

Tijd voor nieuwe inzichten

Ze kwam uit Londen terug met een schat aan nieuwe inzichten, die ze nu in de praktijk brengt in Amsterdam. BeautyJournaal’s Monique Lindeboom sprak met haar en is aangenaam verrast. ‘Nieuwe inzichten en methodieken zijn hard nodig in dit vak, om gezichten een natuurlijker look te geven met injectables. Aleid representeert voor mij een nieuwe generatie artsen die het anders wil doen.’

Aleid is nuchter en vastbesloten in dit gesprek: ‘Het gaat niet om lijntjes,’ vertelt ze, ‘je moet weten wat er werkelijk gebeurt in een verouderend gezicht. Dat is voortschrijdend inzicht. Minderen met Botox is een van de eerste stappen. Mijn credo is: 80% fillers voor volumeherstel, en 20% Botox, in plaats van andersom.’

Cosmetisch arts Aleid Koppius met Raj Acquilla

Lopen we achter in Nederland?

‘Ja, dat durf ik gerust te zeggen. In de 1,5 jaar die ik in Londen heb gewerkt, heb ik een heel andere kijk gekregen op het vakgebied cosmetische geneeskunde. In Nederland worden gezichten nog vrij simpel geanalyseerd en dientengevolge behandeld. Men kijkt naar het lijnenspel. Dat is te oppervlakkig. Je moet kijken naar de onderliggende oorzaken. Wat gebeurt er in een verouderend gezicht? Met het vetweefsel, de spieren, de botmassa?’

Welke inzichten missen de artsen hier?

‘Neem bijvoorbeeld de marionetlijn, die van de mondhoek naar de kaaklijn loopt. Hoe ontstaat die? Door verlies aan of uitzakking van huidonderhuids weefsel? Door verslappende gelaatsspieren of juist door een verhoogde spierspanning? Hier wordt vaak te simpel gedacht. Is een plooi of lijn te verwijderen door spieren te ontspannen dan wordt Botox ingespoten. Is dit niet het geval dan worden fillers erbij gepakt.’

Spieren hebben vaak geen Botox, maar juist een nieuw steunmatras nodig…

‘Het is bekend dat naarmate je ouder wordt, spieren harder gaan samentrekken. Maar Botox gebruiken is een te simpele oplossing. Je hebt vaak juist meer volume nodig, waardoor die spieren weer in een steunmatras embedded worden, en aanspanning minder sterk wordt (zoals dat op jongere leeftijd ook het geval was).’

‘Ik heb in Londen geleerd om dus veel meer met fillers te werken, dan met Botox. In veel gevallen heb je juist volume nodig, en helemaal geen Botox. Dat geldt voor meer indicaties dan de meeste mensen denken.

De gezichtsanatomie is als een orkest – alles werkt heel verfijnd samen

‘Een gezicht met zijn mooie fijne anatomie kan je vergelijken met een orkest. Verwijdering, toevoeging of vervanging van een onderdeel geeft een heel ander effect. Het is het samenspel van alle onderdelen dat het uiteindelijke resultaat zo mooi maakt. Je moet gebruik maken van deze anatomie en de kennis over veroudering, om heel precies de specifieke oorzaak van het probleem aan te pakken.’

Je moet herstellen, niet veranderen….

‘Als je op deze manier een gezicht analyseert en vervolgens op de juiste manier behandelt, dat wil zeggen met de juiste producten, de juiste hoeveelheden en op de juiste specifieke plekken, dan ben je bezig met herstel in plaats van verandering van een gezicht. En dat geeft de mooiste en meest natuurlijke resultaten!’

Een injectables arts behandelt emoties….

Ik merk dat bij goed doorvragen de behoefte aan cosmetische behandelingen vaak is ontstaan door een discrepantie tussen de emoties die cliënten ervaren en de emoties die zij uitstralen. Daarom is het ook belangrijk om die emoties te praten, en waar hebben deze zich vast gezet in het gezicht? Ook al voel je je niet meer moe of verdrietig, de imprint is in het gezicht blijven staan. Dat is vervelend, daarom zeg ik altijd: ‘Je gezicht hoort te staan zoals jij je nu voelt.’

Bij elke emotie hoort een andere behandelindicatie. Ik focus op uitstraling en emoties, en minder op het lijnenspel.

Na acne, bij HIV, na zware ziekte

Natuurlijk zijn er ook medische oorzaken die ten grondslag liggen aan de discrepantie. Bijvoorbeeld het onderhuidse vetverlies dat optreedt na acne, door HIV, een ernstige ziekte of een andere traumatische oorzaak . Deze mensen worden ongevraagd herinnerd aan een moeilijkere tijd en ik vind het zo mooi aan mijn vak dat een cosmetische behandeling daar een einde aan kan maken.

Je hebt de behoefte om je visie breed uit te gaan dragen?

Ja, omdat het veel mooiere, natuurlijker resultaten oplevert. Maar hoe krijg je cliënten zo ver hier voor te kiezen? Laat staan artsen zo ver krijgen om te minderen met Botox, en meer met volume te gaan doen? Ze zijn net gewend aan het ene…. Maar we moeten van het imago af dat we grote lippen of appelwangen maken. Dat zijn uitwassen. Het is niet normaal, en ook zeker niet mooi.

Ik wil mijn cliënten dergelijke dingen ook echt uitleggen. Ik wil dat ze snappen wat er in hun gezicht gebeurt en waarom ik behandel zoals ik het doe. Ik wil niet dat ze gaan liggen en binnen no time weer buiten staan met nieuwe prikjes. De cosmetische geneeskunde verdient een beter imago en er kan ook veel meer dan er nu gedaan wordt. Het is tijd voor verandering.

Bekijk hier het kleine unplugged filmpje waarin Aleid het gezicht van Monique bespreekt (met meedogenloos licht en superdikke wallen – we maakten het spontaan):

Ik begrijp dat je bezig bent om nieuwe inzichten in wetenschappelijk onderzoek te vatten…

‘Klopt. Ik ben nu bezig met een wetenschappelijk onderzoek naar het herstellen van spiercontractie door volumeherstel met fillers. Ik zie en heb ook in Londen gezien dat het werkt, er is alleen nog niks op wetenschappelijk niveau over gedocumenteerd.

Werk je nog in Londen?

‘Ik vlieg er eens in de twee tot vier weken naartoe om mensen te behandelen. Het gaat er totaal anders aan toe, maar daarom is het ook zo leerzaam. Een groot verschil is dat in de UK verpleegkundigen ook bevoegd zijn om te cliënten injecteren. Botox en fillers zijn daar heel gebruikelijk. Zoveel vrouwen en mannen die behandelingen ondergaan. Het behoort tot het standaard beauty ritueel.

Heb je in Londen dan ook niet veel uitwassen gezien?

‘Zeker wel. Ontevredenheid over het resultaat door overbehandeling, verkeerde productkeuze, et cetera. Ook het herstellen van die resultaten vind ik heel leerzaam. We hebben een middel om de werking van geïnjecteerd hyaluronzuur te neutraliseren: hyaluronidase. Dat is prettig. Cliënten willen vaak niet meer terug naar de arts die hen niet goed behandelde, dus sta je voor een voldongen feit. Je helpt.

Wat is je missie?

‘Soms zie je ook problemen waarvan je de oorzaak niet kent. Een (overgevoeligheids?)reactie, maar hoe, en wat? Artsen roepen soms te snel dat een probleem niet door de behandeling kan zijn ontstaan. De kans is vaak ook heel klein, maar we kunnen het niet altijd uitsluiten, dus wees daar eerlijk over. Zoveel is nog niet onderzocht.

‘Mijn grootste missie is echter bijdragen aan verantwoord en mooi gebruik van injectables en hiermee ook het stigma wegnemen.

Een frissere versie van jezelf

‘Het zijn prachtige middelen om het gezicht op te frissen. Injectables associëren met de schrikbeelden is voor de meesten wellicht logisch, maar alles behalve realistisch. Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat niemand ook maar 1 cliënt van mij als behandeld zou bestempelen. Als je het goed doet, dan zal je alleen maar verfrissen, maar nog steeds jij blijven.’

Lees ook