shop Inika Long Lash Vegan Mascara Voor schoonheidsspecialiste Keturah is dit een echte belofte: géén irritaties en traanogen, geeft niet af na een dag werken, geeft een hele mooie lengte aan korte wimpers, en is makkelijk te verwijderen. Bekijken Feit of fabel: Kunnen tomaten je poriën verkleinen? Het schijnt een truc te zijn in de […]

02:17 - 01:22
luistertijd 02:17 - leestijd 01:22

Feit of fabel: Kunnen tomaten je poriën verkleinen?

Het schijnt een truc te zijn in de categorie huis-tuin-en-keuken-middeltjes… het verkleinen van je poriën door je gezicht in te wrijven met tomaten. De gedachte hierachter is dat tomaten rijk zijn aan vitamine C en zuren. Beiden staan erom bekend je poriën te kunnen verkleinen. Bekijk ook het volgende filmpje:

Op zich ziet hier een kern van waarheid in. De zuren in tomaten bestaan uit Salicylzuur, dat erom bekend staat dode huidcellen te kunnen losweken. Door het verwijderen van dode huidcellen, voorkom je dat zich vuil ophoopt in je poriën en zien je poriën er inderdaad kleiner uit. Dus ja, Salicylzuur is bewezen effectief bij het minimaliseren van je poriegrootte.

De vervolgvraag is natuurlijk… bevatten tomaten wel voldoende Salicylzuur?

Tomaten bevatten ongeveer 1 milligram Salicylzuur per 100 gram tomaat (bron), dit komt overeen met een percentage van 0,01%

Producten met Salicylzuur voor acne bevatten gemiddeld genomen 3%, waarmee tomaten dus 300 keer minder effectief zijn dan de producten die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Het is maar de vraag of zo’n laag percentage überhaupt enig effect heeft.

Hetzelfde sommetje voor Vitamine C

Voor Vitamine C kan je een soortgelijk rekensommetje uitvoeren. Tomaten bevatten 23 milligram Ascorbinezuur per 100 gram tomaat (bron). Dat is 0,23% We weten uit onderzoek dat het optimale Vitamine C gehalte voor de huid tussen de 15% en 20% ligt. Daar komt het gehalte van tomaten bij lange na niet in de buurt.

Leestip: In dit artikel leggen we je uit welke Vitamine C het beste is voor je huid.

Bottom line

Tomaten bevatten van nature wel de ingrediënten die kunnen helpen je poriën schoon te houden. Echter, het percentage is dusdanig laag dat je er veel verstandiger aan doet om skin care producten aan te schaffen die speciaal hiervoor in het leven zijn geroepen.

Bron

Nieuwsgierig geworden naar skin care met Vitamine C? Bekijk dan ook de volgende reviews:

Lees ook